Elkészítés
A hagymát vékonyan szeleteljük fel, majd hideg vízben áztassuk lefedve egy fél óráig, a vizet cseréljük 3-4 alkalommal. Így a hagyma ropogóssága megmarad, viszont a könnyfacsaró része eltűnik. Alaposan csöpögtessük le, majd tegyük át egy keverőtálba. Amíg a hagyma ázik, a kenyereket rendezzük el egy peremes tálon, hogy ne fedjék át egymást, és hideg vízben áztassuk 10 percig. Nyomjuk ki kenyerekből a vizet amennyire csak tudjuk. Tegyük a kenyereket dupla rétegű konyhai papírtörlőre. Fedjük be megint két réteg papírral és nyomjuk ki belőle a vizet. Sózzuk meg. Ujjaink segítségével szedjük nagyobb falatnyi darabokra és tegyük a hagymához. A paradicsomot kockázzuk fel, az uborkát hámozzuk meg, magozzuk ki egy dinnyevájó segítségével, majd vágjuk centis darabokra. Tegyük a tálba a kenyér és hagyma mellé. A nagyobb rucola leveleket tépjük ketté és keverjük a többi hozzávalóhoz, csepegtessünk rá olívaolajat és a borecetet, sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk állni 30-45 percig, hogy az ízek összeérjenek, majd óvatosan, két villa segítségével keverjük a tálba. Azonnal fogyasszuk
Eisberg tipp: a salátát készíthetjük friss kenyérrel is. Ebben az esetben pirítsuk meg a kenyérszeleteket aranybarnára, egy rácson hagyjuk hűlni, hogy a nedvesség távozzon. Dörzsöljük meg fokhagymával és utána tépjük darabokra.