Prémium nyersanyag frissen a földekről...


A természet sokszínűsége a mi salátakeverékeinkben is tükröződik. Javarészt szabadföldi műveléssel és kíméletes módszerekkel termesztik őket partnereink, akikkel régóta együttműködünk. A hazai termelőket azért is kiemelten támogatjuk, mert ennek köszönhetően a mi szállítási útvonalaink is lerövidülnek. Ez a jól szervezett logisztikai rendszer garantálja Önnek a maximális frissességet.

Tanácsadás a földön


Az Eisberg csoport mezőgazdasági szakemberei tanácsokkal látják el a helyszínen valamennyi termelőüzemet, amelyek az Eisberg csoportnak már szállítanak vagy szállítani szeretnének az alkalmas salátatípusokra, ideális talajadottságokra, kíméletes termelésre és betakarítási technikákra vonatkozóan. A nyersáru területen aktív szerepet vállalunk a fajtanemesítésben vetőmag-cégekkel való rendszeres tapasztalatcsere segítségével.

Termékspecifikációk és bejövő ellenőrzések

Valamennyi beérkező nyersanyagot megvizsgáljuk a részletes specifikációinknak megfelelően. A kompromisszumot nem ismerő minőségpolitika alapja, hogy minden termelő betartja az előírásainkat, amiről kivétel nélkül mindig az első szállítást megelőzően megegyezünk a beszállítóval. Valamennyi termékminőséggel kapcsolatos adatot a központi EQUAN rendszeren keresztül kezelünk, amihez partnereink is hozzáférhetnek. Az EQUAN garanciát jelent a hatékony minőségellenőrzésre, és átfogó vizsgálatokat is lehetővé tesz.

Hosszú távú kapcsolatok

Beszállítóinkkal hosszú távú partneri kapcsolatra törekszünk, ami a fejlesztési lehetőségeken, a kölcsönös tapasztalatcserén és mindkét fél minőségben való érdekeltségén alapul. A termelői hálózat lehetővé teszi számunkra, hogy az időjárás okozta rendkívüli helyzetekben is folyamatosan magasan tudjuk tartani az Eisberg termékek minőségét.

Saláta Kisokos


Batávia

A batávia saláta a fejes saláta és a jégsaláta rokona, és eredetileg Franciaországból származik. A batávia saláta leveleinek színe zöld, de akár pirosas barna is lehet. A batávia ízét illetőleg is a fejes saláta és a jégsaláta keveréke. Levelei zsengék, mégis ropogósak, íze fűszeresebb és erőteljesebb, mint a fejes salátáé. A mutatós batávia levelek sokoldalúan kombinálhatók más hozzávalókkal. Erőteljes íze miatt a batáviához szintén markáns dresszing illik. Mivel a levelek a fejes salátáénál robusztusabbak, nem esnek olyan könnyen össze, ezért a batávia saláta tökéletes választás például büfék számára.

Bébi Levelek/ Ázsiai Saláták

A Bébi Levelek és Ázsiai saláták vágott salátáknak számítanak, és így leggyakrabban a modern konyhában kerülnek felhasználásra. Lollo, Romana, tölgylevél, frisée-fajtákat, vagy akár mangoldot, céklát stb. kell a név alatt érteni. Nagyjából 4 héttel a vetés után takarítják be, és egyenként vagy keverékként használhatók fel. A 6-10 cm hosszú levelek nagyon zsengék, így ennek megfelelő óvatossággal kell őket elkészíteni. Az Ázsia-salátáknál (Oriental Greens vagy Japanese Greens név alatt is) káposztafajáték, mint pl, Pak Choi, Tatsoi, Mizuna, Misome, mustárfajták (Mustard) kerülnek felhasználásra, amelyek mustárolajnak köszönhetően intenzívebb ízűek, mint a hagyományos Bébi Levél fajták. Gyakran kerül a kínálatba bébispenót is. Ahogy a nevük is sejteti, az ázsiai térségből számraznak, különösen Délkelet-Ázsiából és Kínából, manapság azonban széles körben termelik Dél- és Közép-Európában. A Bébi Levelek és Ázsia-saláták nagyon kalóriaszegények és az ízbeli és színbeli sokszínűség miatt a fiatalos, modern konyhában nagy népszerűségnek örvendenek. Különösen alkalmasak színes-vegyes salátatálak dúsítására.

Bébispenót

A bébispenót olyan spenótlevél, melyet kifejezetten korán, zsengén, finom levélerezettel és fejletlen szárral takarítanak be. Ezáltal a bébi spenót különösen ajánlott nyers fogyasztásra, salátaként. A bébi spenót íze édeskés, enyhén kesernyés. A zsenge levelek nagyon népszerűek, akár egy tarka salátás tálnak, akár egy zöld Smoothie-nak, a bébispenót kitűnő fűszeres aromát kölcsönöz.

Spinat

Radicchio

A radicchio lilásvörös levelei és világos levélerei teszik különlegesség a káposztaszerű salátát. Kemény, ropogós levelei borsos ízűek, kellemesen kesernyések. Magas vitamin és folsav tartalmú. A radichio különleges szín és ízvilága miatt remek saláta alapanyag. A Radicchio A-, C-vitaminban, folsavban bővelkedik, emellett szintén kalcium-, magnézium-, foszfor- és káliumforrás is.

Kínai kel

Nevezik pekingi, japán vagy zellerkáposztának is. A kínai kelnek kemény, ovális feje van. A levelei legtöbbször világoszöldek, és fehér, enyhén göndör levélbordái vannak. Manapság egész évben kapható (fő betakarítási ideje október/november). Az enyhe, kicsit mustáros íze sokoldalúan használható termékké teszi. Nyersen salátaként ehető, főzve jól használható wok-ételekhez és levesekhez. Könnyebben emészthető más káposztafajtákoz képest, és érzékeny gyomrú személyek által is gond nélkül fogyasztható. Egész kínai kel fejeket nagyjából 10 napig lehet hűtőszekrényben tárolni. Rövid blansírozás után akár a mélyhűtőben is tárolható.

Eichblatt Salat

Tölgylevél saláta

A tölgylevél salátát tölgyavarsalátának vagy amerikai tépősalátának is nevezik. A formája tölgyfalevélre emlékeztet. Eredete főként Olaszországra tehető. A levelek a világostól sötétzöldek lehetnek, és fajtától függően a levél széle felé sötétpirosak és barnásak. A nagyon finom aromás  leveleinek enyhén mogyorószerű íze van, így nagyobb mennyiségű hozzáadott anyagok nélkül is igen ízletesek.

Jégsaláta

A jégsaláta húsos, vastag, törékeny, ropogós levelei káposztaszerűek, friss, zsenge ízű saláta. A jégsaláta rendkívül magas rosttartalma miatt kitűnő hatással van emésztőrendszerünkre, de más hasznos hasznos tápanyagokban is bővelkedik mint a kalcium, magnézium, vas és béta-karotin (ami, az A- vitamin előanyaga) tartalma révén immunrendszer erősítő, és antioxidáns hatású, de B1-, B2-, B6-, és C-vitamint, nátriumot és foszfort is tartalmaz. A jégsaláta tovább megőrzi frissességét mint társai, ennek köszönhető széleskörű felhasználása a salátakeverékekben, szendvicsekben, éttermi salátákban. Ha fejes jégsalátát veszünk, akkor légmentesen lezárt nylon zacskóban tároljuk és ne vágjuk, hanem levelenként használjuk fel, kívülről befelé haladva, így akár két hétig is eláll a hűtőben. Másik előnye, hogy zárt feje miatt kevéssé kerül szennyeződés a levelek közé.

Endivie

Endívia

Az endívia saláta hegyes, cakkos levelei enyhén keserűek és kicsit szemcsés szerkezetűek. A klasszikus endívia elegánsan tömör formájú, levelei jellegzetesen keserű ízűek. Kiváló A-, B-, C-, E-vitamin forrás, de nagyobb mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket, szelént is. Enyhe has- és vízhajtó hatású. Ideális máj és epe betegségek esetén, segíti az emésztést, illetve a szív-, érrendszer egészségének megőrzését, a koleszterinszint szinten tartását.Hagyományosan tojással és sonkával a Francia „bistro” saláta alapanyaga, de az olasz konyhában is előszeretettel használják. Az endívia leveleket keverhetjük más levelekkel is, így számos salátakülönlegességet alkothatunk vele.

Madársaláta

A madársaláta vagy galambbegy saláta rendkívül a hideg időszakok salátája, akár a hótakaró alól is frissen szedhető. Nagyon kedvező összetételű salátaféle, ami a hűvösebb, vitaminszegényebb időszakokban különösen nagy áldás. B-vitamin tartalmának köszönhetően hatékony a fáradtság, kimerültség ellen, A- és C-vitamin tartalma növeli a szervezet védekezőképességét, erősíti az immunrendszert, antioxidáns hatása lassítja az öregedési folyamatokat. Magas folsav tartalma segít enyhíteni a stressz, és az idegesség okozta panaszokat, elősegíti a pihentető, nyugodt alvást. Vastartalma révén ajánlható gyermekeknek, időseknek, kismamáknak, sportolóknak, vagy lábadozó betegeknek. Mindemellett kalciumot, káliumot, rezet, cinket, magnéziumot, foszfort is tartalmaz, jódtartalma kiemelkedő. A népi gyógyászatban is előszeretettel használják, étvágyjavító, enyhe hashajtó hatása miatt. A madársaláta selymes és különleges levélkéi enyhén dió ízűek. Enyhén édes ízével jó egyensúlyt alkot a keserűbb salátafajtákkal és jól illik hozzá a mustáros öntet. Kiváló friss vegyes saláta alapanyag. Szintén jól illik a sajtokhoz, sonkához és a téli salátákhoz. Apró levelei közel nőnek a földhöz, ezért felhasználás előtt mindig alaposan meg kell mosni, ügyelve rá, hogy ne törjenek meg a levelek, mert akkor kesernyéssé válik az ízük.

Feldsalat, Nüsslisalat, Vogerlsalat
Frisee

Frizé

A zöld színű, fodros levelekből álló, bohéman kócos frizé saláta már látványra is üdítő. A frizé az endívia rokona, így nem meglepő, hogy levelei enyhén kesernyés ízűek, aminek köszönhetően bármilyen salátakeveréket izgalmassá tesz, nem csak ízre, hanem látványra is. Beltartalmát tekintve, sok más salátafajtához hasonlóan, bővelkedik hasznos tápanyagokban, kalcium, magnézium, vas és béta-karotin (A-vitamin előanyaga) tartalma révén immunrendszer erősítő és antioxidáns hatású, de B1-, B2-, B6-, és C-vitamint, nátriumot és foszfort is tartalmaz. Magas kálium tartalma segít enyhíteni a stressz okozta tüneteket.Akárcsak a többi, nem zárt, hanem szétnyíló fejű salátánál, a frizénél is ügyeljünk rá, hogy ha nem konyhakész, hanem egész fej salátát veszünk, minden levelet alaposan mossunk meg, mivel a levelei könnyebben szennyeződnek porral, rovarokkal.

Sárgarépa

A sárgarépa nagyon fontos zöldségnövény, jelentős vitaminforrás, régóta ismerjük és termesztjük. Elsősorban levesek ízesítésére, hidegkonyhai-, konzervipari-készítmények, de bébiételek is készíthetők belőle. A nálunk termesztett fajták 7 mg karotint (az A-vitamin elővitaminja), de szénhidrátot, B-vitamint és kevesebb C-vitamint is tartalmaznak. A Sárgarépa az egyik legkomplexebb összetételű zöldség, gazdag vitaminforrás. Karotint, B- vitaminokat, C- és K-vitamint, kalciumot, káliumot magnéziumot, foszfort, vasat, nátriumot tartalmaz. A népi orvoslás régóta alkalmazza. Vizelethajtó, emellett máj-, epe-, szem-, bőrbántalmak megelőzésében és kezelésében használható. Általános immunerősítő, bizonyos ráktípusoknál megelőző hatású.

Karotten
Kopfsalat

Fejes saláta

A fejes salátát gyakran nevezik vajsalátának vagy zöld salátának is. Ez az egyik legtöbbet fogyasztott saláta Európában, és egész évben kapható. Kívül zöld és fajta függően akár piros levelei vannak, és belül sárga, zárt szíve. A belső levelek zsengébbek, a legtöbb vitamin azonban a külső sötétzöld levelekben található. A fejes salátának enyhe és néha enyhén keserű íze van. A "semleges" íze miatt gond nélkül kiegészíthető bármilyen hozzávalóval. A fejes salátát nem tanácsos gyümölcs mellett tárolni, mivel érzékenyen reagál az etilénre, és gyorsabban megromolhat.

Római saláta

A római saláta egy hosszú levelű salátafajta, ami a Cézár saláta fő összetevője. A salátaszív fele haladva egyre finomabbak, édeskésebbek a levelei. Épp ezért külső leveleket főzve, forrázva szokás fogyasztani, míg a belső levelek akár magukban is elropogtathatóak. Királynői tartású formája azonban nem a természet, hanem a kertészek műve, akik régebben a teljesen kifejlett leveleket finoman összekötözték, hogy így halványítsák a leveleket és érjék el a csúcsos formát. A ma kertészeinek már könnyebb dolga van, a növénynemesítés ugyanis megoldotta kötözgetés problémáját. A római salátát ezen korábban alkalmazott eljárás miatt nevezik kötözősalátának is. A finom íz mellett a többi salátához hasonlóan gazdag beltartalommal bír. Kalcium, magnézium, vas és béta-karotin (A vitamin előanyaga) tartalma révén immunrendszer erősítő, és antioxidáns hatású, de B1-, B2-, B6-, és C-vitamint, nátriumot és foszfort is tartalmaz.

Lattich
Lollo Biondo

Zöld lollo saláta

A fodros saláta levelei szorosan egymás mellet helyezkednek el, ropogós, kellemes ízűek. Két fajtája ismert Lollo Rosso – pirosas, lilás és Lollo Bionda – zöld. A Lollo színes leveleinek köszönhetően az adott salátakeverék nem csak tartalmában, hanem küllemében is változatos lesz. Szép formájú, fodros leveleinek köszönhetően egytálételek, hideg tálak díszítésére is kiválóan alkalmas. A külcsín pedig nagyszerű belbeccsel párosul. A Lollo típusú saláták bővelkednek hasznos tápanyagokban. Kalcium, magnézium, vas és béta-karotin (A vitamin előanyaga) tartalma révén immunrendszer erősítő, és antioxidáns hatású, de B1-, B2-, B6-, és C-vitamint, nátriumot és foszfort is tartalmaz. Magas kálium tartalma segít enyhíteni a stressz okozta tüneteket. Ha nem konyhakész, hanem egész fej salátát veszünk, minden levelet alaposan mossunk meg, mivel szétnyíló fejének köszönhetően a levelei könnyebben szennyeződnek porral, rovarokkal mint egy zárt fejű saláta esetében.

Piros lollo saláta

A fodros saláta levelei szorosan egymás mellet helyezkednek el, ropogós, kellemes ízűek. Két fajtája ismert Lollo Rosso – pirosas, lilás és Lollo Bionda – zöld. A Lollo színes leveleinek köszönhetően az adott salátakeverék nem csak tartalmában, hanem küllemében is változatos lesz. Szép formájú, fodros leveleinek köszönhetően egytálételek, hideg tálak díszítésére is kiválóan alkalmas. A külcsín pedig nagyszerű belbeccsel párosul. A Lollo típusú saláták bővelkednek hasznos tápanyagokban. Kalcium, magnézium, vas és béta-karotin (A vitamin előanyaga) tartalma révén immunrendszer erősítő, és antioxidáns hatású, de B1-, B2-, B6-, és C-vitamint, nátriumot és foszfort is tartalmaz. Magas kálium tartalma segít enyhíteni a stressz okozta tüneteket. Ha nem konyhakész, hanem egész fej salátát veszünk, minden levelet alaposan mossunk meg, mivel szétnyíló fejének köszönhetően a levelei könnyebben szennyeződnek porral, rovarokkal mint egy zárt fejű saláta esetében.

Lollo Rosso
Randen Rote Beete

Cékla

Bár manapság hajlamosak vagyunk csak holmi kiegészítőként tekinteni a gyökérzöldségekre, eleink nagy becsben tartották őket, mivel a téli időszakban ezek a vermelhető zöldségek jelentették az egyetlen vitaminforrást. Ennek megfelelően nagy népszerűségnek örvendett a cékla is, aminek további előnye, hogy könnyen termeszthető, mert leszámítva a savas közegű földet, bárhol jól érzi magát.A céklának főleg a gyökerét fogyasztjuk, amely a sokat látott vörös gömb mellett lehet hosszúkás vagy lapos formájú is. A gyökere mellett a levele is értékes tápanyagokkal bír és alkalmas fogyasztásra, a növény ezen részét leginkább salátákban hasznosítják.De miért is érdemes céklát enni? Nos, a cékla többféle vitamint (A-, B1-, B2- és C-vitamint) tartalmaz, emellett gazdag az ásványi anyag tartalma is, többek között folsavhoz, magnéziumhoz, káliumhoz és vashoz jutunk a fogyasztásával. A beltartalmi értékei mellett azonban további pozitív tulajdonságokkal is bír, így tisztítja a májat, vérszegénység esetén kiegészítő kúraként is ajánlják fogyasztását, emellett kutatások is igazolták, hogy a színét adó vörös festékanyag (betain) megtámadja a daganatos sejteket.Mindezen jótékony hatás ráadásul ‒ magas cukortartalmának köszönhetően ‒ finom, édeskés ízzel párosul. Magyarországon hagyományosan savanyítva fogyasztják, de szerencsére már az itthoni gasztronómia is felfedezte magának, így találkozhatunk vele lepény, krémleves vagy szósz formájában is. Sőt, a vörös cékla mellett megjelentek az étlapokon a sárga céklából készült ételek, és ki tudja, lehet hogy hamarosan a fehér és a rózsaszín-fehér cékla is utat talál majd a tányérunkra.

Vöröskáposzta

A vöröskáposztának kemény fejstruktúrája és piros-zöld külső levelei, valamint sima, piros belső levelei vannak puha részekkel. A vöröskáposzta színe a talaj pH-értékétől függően változik. Ezt a káposztafajtát elkészítéstől függően vörös- vagy lilakáposztának nevezik, mivel színe pirostól kékes-liláig változhat. Nyersen salátának, vagy főzve zöldségköretnek használható. A zsenge-enyhén édeskés íze - főként főzve - tökéletesen illik húsételekhez. Nem tanácsos gyümölccsel együtt tárolni, mivel a gyümölcs gyorsíthatja az érési folyamatot, így a káposzta gyorsabban megromlik.

Rotkabis Rotkohl
Rucola

Rucola

A rucola (vagy arugula) íze frissen borsos, enyhén csípős, amit jól kifejez a magyar borsmustár elnevezése. Jellegzetes ízét a benne található mustármagolajnak köszönheti, a pikáns íz mellett azonban kiváló A-, C-, K-vitamin, kalcium-, vas- és folsavforrás, az ókorban pedig vágykeltő növényként tartották számon. Csipkézett levelei fontos alkotórészi az igazi olaszos salátáknak, de pizzákon, szendvicsekben is gyakran találkozhatunk vele. Nyersen akár salátamix-alapként, akár natúr salátaként is fogyaszthatjuk. Apróbb levelei tészták, levesek vagy egyéb főtt ételek ízesítéséhez is nagyszerűek. Markáns íze miatt érdemes inkább kisebb mennyiségben használni. A rucola magas oxigénigénye miatt ritkán kerül keverékekbe és tárolása is nehézkes, épp ezért érdemes frissen fogyasztani.

Fejes káposzta

A fehér káposztának kemény szerkezete és enyhén zöldes-fehér színe van. A fehér káposzta fejei általában nagyobbak, mint a vörös káposztáé. A későn beérő és sokszor nagy volumenű, kompakt fajtákat ipari feldolgozás során használják fel (savanyú káposzta és saláta, finoman szelve). A termék hűtve nagyon jól tárolható, a téli fehér káposzta akár nyolc hónapig. A fehér káposzta gyalulva salátának, vagy főzve savanyú káposztának a legalkalmasabb. A bélszabályozó tulajdonságai miatt valamennyi panaszra megfelelő.

Zuckerhut

Cukorsüveg

A cukorsüveget keserű cikóriának vagy húskáposztának is nevezik. A cukorsüveg nevét alakjának köszönheti, amely egy cukorsüvegre hasonlít. Eredetileg a cukorsüveget először Olaszországban termesztették. A sárgászöld levelei egymásra csavarodottak és szorosan záródnak. Fejformája egy fejes saláta formájára hasonlít. A cukorsüvegben értékes keserűanyagok vannak, és téli salátaként nagyon jól tárolható. Különösen salátakeverékekhez használható. A cikóriához hasonlóan azonban párolni is lehet.

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest