Szabó Nikolett: „A fitnesz fegyelemre és tudatos táplálkozásra tanított”

Szabó Nikolett fitneszversenyző 2020 decemberében ért a sportága csúcsára, amikor megnyerte az IFBB Elite Pro világbajnokságot. Látva őt, nehéz elképzelni, hogy egykor kissé duci, ám nagyon mozgékony kislányként kezdett sportolni. A fitnesz megtanította a fegyelemre és az egészséges, tudatos táplálkozásra, melyben az Eisberg Hungary Kft. évek óta segíti. Bár már fiatalon Az év gyermek fitneszversenyzőjének választották, Niki szerényen azt mondja, hogy nem volt kiemelkedően tehetséges, és amit elért, azt annak köszönheti, hogy nagyon akarta.

Szerelem első látásra

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a fitnesz sportágnak több ága van. Az a kategória, amiben Szabó Nikolett profi világbajnok lett, nagyon komplex. Külső szemlélőként olyan, mintha összegyúrták volna a tornát, a ritmikus sportgimnasztikát, az akrobatikát, a testépítést és a táncot. Niki kérésünkre elmesélte nekünk, hogyan került kapcsolatba ezzel a mozgásformával.

– Minden 14 éve kezdődött. Nagyon energikus gyerek voltam, és eleinte játékos aerobikra jártam. A csapattal egyszer elmentünk egy fellépésre, ahol utánunk fitneszversenyzők tartottak bemutatót. Teljesen elbűvölt a sportág, és abban a pillanatban eldöntöttem, hogy ezt szeretném csinálni. Ez egy vasárnap történt, és én hétfőn már nem aerobik-, hanem fitneszedzésre mentem. A szerelem pedig a mai napig tart.

Az aerobik és a fitnesz nem ugyanaz

Bár első pillantásra nagyon hasonlónak tűnik az aerobik és a fitnesz, mégis van köztük különbség.

– A fitneszgyakorlatban vannak erőelemek, lazasági, gimnasztikai és akrobatikus elemek, és mindezek egy táncos koreográfiába vannak beépítve. Az aerobikban a gimnasztikai elemeket részesítik előnyben, míg a fitneszben az akrobatikus elemek is hangsúlyosak. Nálunk is van például spárgaugrás vagy terpeszcsuka, de ezek mellé jönnek még a szaltók, szuplék. Az aerobikgyakorlatok során kötelező elemeket kell bemutatniuk a versenyzőknek, míg a fitneszben a versenyzőre vannak bízva az elemek, a lényeg, hogy a gyakorlat minél látványosabb legyen. A fitneszsportban a nőknél öt, a férfiaknál négy különböző kategória van. Amiben én versenyzek, az az egyetlen olyan női kategória, amely két fordulóból áll. Nálunk a versenyzőknek másfél perces gyakorlatot kell bemutatniuk szabadon választott zenére hozzáillő, szabadon választott ruhában. Az aerobikversenyzőknek ezzel szemben kötelező márkájú mezt és cipőt kell viselniük. A fitneszversenyzők azt is szabadon eldönthetik, hogy sportcipőben vagy mezítláb mutatják be a gyakorlataikat. Én általában mezítláb szoktam versenyezni. A két sportág között talán a legnagyobb különbség, hogy a fitneszben van egy úgynevezett testforduló is, ami azt jelenti, hogy itt a bírók az izomzatot, a testarányosságot, a kisugárzást és az összhatást is értékelik. A végső pontszám felét adja a testfordulóban elért eredmény, a másik fele pedig a gyakorlat után kapott pontszám. Szóval a fitneszben a látvány ugyanannyira számít, mint a gyakorlat során nyújtott sportteljesítmény.

Saláták segítik a felkészülést

Nem meglepő, hogy Nikinek duplán fontos, hogy egészségesen, valamint kiegyensúlyozottan táplálkozzon, melyben az Eisberg Hungary Kft. friss és ropogós salátáinak szintén nagy szerepe van...

– Egy aerobikversenyzőnek is fontos a megfelelő táplálkozás, de nekem olyan egészséges étrendem van, ami egyben diétás is, hiszen az izmaimat a következő versenyen pontozzák. Nálunk 50-50%-ot nyom a latban a külső és a gyakorlat, de ha pontegyenlőség alakul ki a végén két versenyző között, akkor a testpontszám számít, vagyis eldöntheti akár egy érem sorsát is – árulta el Niki, majd beavatott minket abba is: hogyan étkezik akkor, amikor épp versenyre készül.

– Felkészülési időszakban fehérjét, minimális mennyiségű szénhidrátot és sok zöldséget eszem. A versenydiétám az Eisberg jégsaláta, ez vált be az évek alatt tökéletesen. Versenyek között, az off szezonban egy kicsit több szénhidrátot fogyasztok, illetve az Eisberg palettájáról a salátakeverékeket szoktam választani, hogy minél változatosabb legyen az étrendem. Egyébként kislánykoromban picit duci voltam, és ha nem figyelnék oda, akkor most is gyorsan felszaladnának rám a kilók. Emiatt az évek alatt természetessé vált számomra, hogy ne csak a felkészülési időszakban, hanem az off szezonban is nagyon tudatosan, egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozzak.

Duci kislányból világbajnok

Kislányként Niki küzdött némi súlyfelesleggel, de ennek ellenére mindig is nagyon mozgékony és energikus gyerek volt.

– Amikor a játékos aerobikot elkezdtem, soha senki sem mondta, hogy van egy kis feleslegem és el kellene kezdeni egészségesen étkezni. Amikor elkezdtem a fitneszt, az edzőm szólt, hogy ha versenyezni is szeretnék, akkor a mozgáshoz a megfelelő táplálkozást is társítani kell. Akkor ez még nem volt annyira tudatos és kiszámolt, mint most, de már gyerekként az életem részévé vált az egészséges táplálkozás.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy Niki kinek javasolná ezt a sportágat, ezért meg is kérdeztük tőle.

– Szerintem semmilyen különleges képesség nem kell hozzá, mert ha egy gyermek úgy beleszeret ebbe a sportágba, mint annak idején én, akkor – ha fogalmazhatok így – megállíthatatlan lesz a folyamat. Én például nem voltam kiemelkedően tehetséges, amikor elkezdtem ezt a sportágat, de nagyon akartam. Szorgalmas és elhivatott voltam, mindent megcsináltam, amit az edzőm kért, és rengeteget gyakoroltam. Előfordult, hogy a többiek már régen tudtak egy elemet, de nekem csak később sikerült kivitelezni. Nagyon akartam, és oda is tettem magam. Mostanra kijelenthetem, hogy azok közül, akikkel annak idején egy egyesületben voltunk, én vagyok az, aki még mindig űzi ezt a sportot, ők pedig már rég abbahagyták. Az én életembe csak pozitívumokat hozott ez a sportág: mindig jó tanulónak számítottam, és úgy gondolom, hogy ez annak köszönhető, hogy a fitnesz megtanított a fegyelmezettségre. Szintén ez a sportág tanított meg egészségesen étkezni. Ez manapság nagyon fontos, hiszen rengeteg adalékanyag és színezék van az ételekben. Abban egészen biztos vagyok, hogy ezt a nagyfokú tudatosságot nem minden sportág hozza magával, de a fitneszsport egyértelműen képes rá.

A szorgalom és az elhivatottság Eisberg nagykövetté tette

Niki ma már az Eisberg egyik nagykövete, akire nagyon fiatalon figyelt fel a salátaóriás.

– Még kislány voltam, amikor elnyertem „Az év gyermek fitneszversenyzője” díjat, és a rendezvény támogatójaként jelen volt az Eisberg is. Ekkor figyeltek fel rám, és így kerültünk kapcsolatba. A kezdetek óta nemcsak a versenyszezonban, hanem egész évben segítik a táplálkozásomat. Hetente kapok friss salátákat, ami nekem hatalmas segítség. Versenyidőszak alatt én szoktam összeválogatni, amit a diétámba illeszthetek, az off szezonban pedig mindig küldenek egy-két új terméket, és ezekből a meglepetésekből valamelyik szinte biztosan az aktuális kedvencem lesz. A versenyek előtt évek óta a jégsaláta és a bébispenót kombinációja a jól bevált része az étrendemnek, az off szezonban pedig gyakorlatilag bármelyik salátakeverék vagy smoothie jöhet. Most éppen a szezonális téli mix és a madársaláta a kedvencem.  Sokan rá is csodálkoznak és megkérdezik, hogy „Most nincs is versenyidőszak, hogyhogy mégis salátát eszel?”. Nagyon egyszerű a válasz: a zöldségekben, a salátákban olyan sok vitamin és ásványi anyag van, hogy azokat a versenyszezonon kívül is előnyben részesítem, és szeretem is a salátákat.

Csúcshódítás után...

2020 decemberében Niki IFBB Elite Pro világbajnok lett, vagyis a profi fitneszversenyzők között a legjobb. Ebben a sportágban ez a csúcs, olyan, mintha olimpiát nyerne az ember. Az Eisberg nagykövete azonban nem szeretne itt megállni.

– Még mindig imádom ezt a sportágat, és érzem magamban az erőt, hogy további versenyeken is részt vegyek. Tavasszal lett volna egy versenyem, az Arnold Classic Africa, ami a koronavírus-helyzet miatt elmaradt. Ezen korábban kétszer nyertem ezüstöt, és jó lenne legközelebb arannyal hazatérni. Ha minden jól megy, 2021 őszén lesz az idei Arnold Classic Europe verseny, aztán pedig jön az IFBB Elite Pro profi világbajnokság, ahol szeretném megvédeni a címemet. Szóval van mire készülni – mondta búcsúzóul Niki.

Receptek

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest