Korianderes füstölt tofu saláta
Összetevők
1 cs Eisberg Madársaláta
1 csomag friss koriander (kb. 14 g szárával együtt)
1 piros kaliforniai paprika
½ kígyóuborka
80 g füstölt tofu
1 kiskanál lime lé
2 evőkanál szójaszósz
½ thai csili kimagozva
Elkészítés
Vágjuk félbe az uborkát hosszában és kanállal távolítsuk el a belső, magos részt. Az uborkát és a paprikát vágjuk vékony csíkokra. A korianderleveleket tépkedjük le a szárról. A kimagozott csilit vágjuk nagyon apróra. A tofut óvatosan, a hosszabbik oldala mentén reszeljük le egy nagylyukú reszelőn. Keverjük össze a szójaszószt, a lime levét és a csilit. Egy tálba szórjuk a salátát és a többi hozzávalót, majd óvatosan forgassuk össze az öntettel.
Dietetikusunk tanácsai
A tofut friss szójatej megaltatásával és a visszamaradt “túró” összenyomásával készítik, kemény tömbbé préselik, majd lehűtik, külsejében a friss sajtra emlékeztető készítmény. A tofu gyártása több mint 2000 éve ismert a Távol-Keleten. A tofu a kínai konyha alapvető élelmiszere, valamint kedvelt alapanyaga a japán, a koreai és a délkelet-ázsiai országok konyhájának, de számos más nemzeti konyhakultúrában is használják még. A legtöbb tofu fehér vagy világossárga, azonban létezik barna színű is, állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet. Szagtalan, viszonylag semleges ízű és aromájú, így jól átveszi egyéb élelmiszerek és fűszernövények ízét. Sokoldalúan felhasználható, sós és édes ételek egyaránt készíthetőek belőle. Gazdagíthatunk a tofuval leveseket, köreteket és salátákat, mint ahogy most ebben a receptben mi is ajánljuk. A tofu párolható, főzhető, süthető, grillezhető vagy akár nyersen is fogyasztható. Magas fehérjetartalma miatt fontos szerepet foglal el a vegetáriánusok étrendjében, alkalmas a hús és a sajt pótlására is. Nemcsak reform- és bioboltokban, hanem nagyobb áruházakban is kapható. A szójából készült élelmiszerek, mint például a tofu esetében is, válasszuk a GM(O)-mentes címkével ellátott termékeket, lehet kapni olyan nyers és ízesített tofut is, melynek az alapanyaga magyar szójabab és garantáltan génmódosítás-mentes. Aki eddig nem kóstolta a tofut, érdemes kipróbálnia ezt a korianderes füstölt tofus salátát, igazán finom. Várandósság: A szója táplálkozástani megítélése igen vitatott és ellentmondásos. A szójatermékek fogyasztásának pozitív, illetve negatív mivoltáról nehéz meggyőződni, biológiailag aktív összetevői révén nem egységes, hogy kinek, mikor és milyen mennyiségben javasolható. Így a kismamák részére sem egységes, hogy milyen gyakorisággal fogyasztható vagy inkább kerülendő. Egyes vélemények szerint a szójafogyasztás nem ajánlott a várandósság alatt, azonban vannak olyan ajánlások is, melyek szerint tofuból
készült ételekkel változatosabbá tehető étkezésünk, és heti pár alkalommal kismamák is fogyaszthatják. A szója a hüvelyesek közé tartozik, melyek sok embernél haspuffadást és felfúvódást okozhatnak vízben nem oldódó élelmi rostjaik révén. Azonban ez egyéni tolerancia függvénye, amennyiben a kismamánál fokozott gyomor- és bélrendszeri érzékenység (puffadás, hasi görcsök, szelesedés) áll fenn, akkor nem ajánlatos szóját és hüvelyeseket fogyasztania, de ha nem okoznak problémát, akkor hetente 1-2 alkalommal beiktathatók az étrendbe. Én ettem a terhességem alatt időnként tofut, azt gondolom, hogy lehet színesíteni vele az étrendet, csak figyeljünk, hogy génmódosítás-mentes készítményt vásároljunk! A túlságosan fűszeres ételeket javasolt mellőzni várandósan, főként a kezdeti időszakban, mert fokozhatják a hányingert, túlzott gyomorsav-termelést okoznak és irritálhatják a nyálkahártyát. Ez is függ az egyéni érzékenységünktől, amennyiben a kismamának nem okoz panaszt és kellemetlenséget például a csili fogyasztása, terhessége előtt is szokott csípőset enni, kívánja is a pikáns ízeket, akkor kis mértékben ízesítheti vele a salátát, a babát nem fogja csípni. A korianderrel is csínján fűszerezzenek a várandós anyukák, mértékkel érték a fűszer!Gluténérzékenység: A szójaszósz az ázsiai konyha egyik alapvető ételízesítője, amit főzéshez, sütéshez használnak, valamint mártogató szószként és marináláshoz is alkalmaznak. A szójaszószban megtalálható az úgynevezett „ötödik íz”, az umami is, köszönhetően a benne természetes módon előforduló glutamátoknak. Különböző fajtái vannak, a sötétebb változatok színét a karamell alapú színezék adja, ezek gazdagabbak, sűrűbb textúrájúak, míg a világos szójaszószok sósabbak és lágyabb ízűek. Félrevezető lehet a szójaszósz, sokan azt gondolják, hogy csak szója és egyéb ázsiai fűszerek találhatóak benne, azonban a legtöbb szójaszósznál az erjesztett szójababpasztához búzát vagy árpát is kevernek, ezért a gluténérzékenyek diétájában nem alkalmazható. Aki mégis szójaszósszal szeretné ízesíteni az ételeit és ezt a salátát, azoknak a japán tamari szójaszószt ajánlom, amely gluténmentes, nincs benne búza, csak vizet, szójababot és sót tartalmaz. A tamari sóhelyettesítőként és ételízesítőként is használható, ideális saláták, levesek, szószok, tészták, zöldségek és húsok fűszerezéséhez. Bioboltokban, speciális boltokban kapható, interneten is rendelhető.
Laktózintolerancia
Változtatás nélkül elkészíthető a korianderes füstölt tofu saláta, laktózmentesek a recept hozzávalói.Jó étvágyat, salátázzunk mindennap! Shenker-Horváth Kinga