Korianderes füstölt tofu saláta
Összetevők
1 cs Eisberg Madársaláta
1 csomag friss koriander (kb. 14 g szárával együtt)
1 piros kaliforniai paprika
½ kígyóuborka
80 g füstölt tofu
1 kiskanál lime lé
2 evőkanál szójaszósz
½ thai csili kimagozva
Elkészítés
Vágjuk félbe az uborkát hosszában és kanállal távolítsuk el a belső, magos részt. Az uborkát és a paprikát vágjuk vékony csíkokra. A korianderleveleket tépkedjük le a szárról. A kimagozott csilit vágjuk nagyon apróra. A tofut óvatosan, a hosszabbik oldala mentén reszeljük le egy nagylyukú reszelőn. Keverjük össze a szójaszószt, a lime levét és a csilit. Egy tálba szórjuk a salátát és a többi hozzávalót, majd óvatosan forgassuk össze az öntettel.
Dietetikusunk tanácsai
A tofut friss szójatej megaltatásával és a visszamaradt “túró” összenyomásával készítik, kemény tömbbé préselik, majd lehűtik, külsejében a friss sajtra emlékeztető készítmény. A tofu gyártása több mint 2000 éve ismert a Távol-Keleten. A tofu a kínai konyha alapvető élelmiszere, valamint kedvelt alapanyaga a japán, a koreai és a délkelet-ázsiai országok konyhájának, de számos más nemzeti konyhakultúrában is használják még. A legtöbb tofu fehér vagy világossárga, azonban létezik barna színű is, állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet. Szagtalan, viszonylag semleges ízű és aromájú, így jól átveszi egyéb élelmiszerek és fűszernövények ízét. Sokoldalúan felhasználható, sós és édes ételek egyaránt készíthetőek belőle. Gazdagíthatunk a tofuval leveseket, köreteket és salátákat, mint ahogy most ebben a receptben mi is ajánljuk. A tofu párolható, főzhető, süthető, grillezhető vagy akár nyersen is fogyasztható. Magas fehérjetartalma miatt fontos szerepet foglal el a vegetáriánusok étrendjében, alkalmas a hús és a sajt pótlására is. Nemcsak reform- és bioboltokban, hanem nagyobb áruházakban is kapható. A szójából készült élelmiszerek, mint például a tofu esetében is, válasszuk a GM(O)-mentes címkével ellátott termékeket, lehet kapni olyan nyers és ízesített tofut is, melynek az alapanyaga magyar szójabab és garantáltan génmódosítás-mentes. Aki eddig nem kóstolta a tofut, érdemes kipróbálnia ezt a korianderes füstölt tofus salátát, igazán finom. Várandósság: A szója táplálkozástani megítélése igen vitatott és ellentmondásos. A szójatermékek fogyasztásának pozitív, illetve negatív mivoltáról nehéz meggyőződni, biológiailag aktív összetevői révén nem egységes, hogy kinek, mikor és milyen mennyiségben javasolható. Így a kismamák részére sem egységes, hogy milyen gyakorisággal fogyasztható vagy inkább kerülendő. Egyes vélemények szerint a szójafogyasztás nem ajánlott a várandósság alatt, azonban vannak olyan ajánlások is, melyek szerint tofuból
készült ételekkel változatosabbá tehető étkezésünk, és heti pár alkalommal kismamák is fogyaszthatják. A szója a hüvelyesek közé tartozik, melyek sok embernél haspuffadást és felfúvódást okozhatnak vízben nem oldódó élelmi rostjaik révén. Azonban ez egyéni tolerancia függvénye, amennyiben a kismamánál fokozott gyomor- és bélrendszeri érzékenység (puffadás, hasi görcsök, szelesedés) áll fenn, akkor nem ajánlatos szóját és hüvelyeseket fogyasztania, de ha nem okoznak problémát, akkor hetente 1-2 alkalommal beiktathatók az étrendbe. Én ettem a terhességem alatt időnként tofut, azt gondolom, hogy lehet színesíteni vele az étrendet, csak figyeljünk, hogy génmódosítás-mentes készítményt vásároljunk! A túlságosan fűszeres ételeket javasolt mellőzni várandósan, főként a kezdeti időszakban, mert fokozhatják a hányingert, túlzott gyomorsav-termelést okoznak és irritálhatják a nyálkahártyát. Ez is függ az egyéni érzékenységünktől, amennyiben a kismamának nem okoz panaszt és kellemetlenséget például a csili fogyasztása, terhessége előtt is szokott csípőset enni, kívánja is a pikáns ízeket, akkor kis mértékben ízesítheti vele a salátát, a babát nem fogja csípni. A korianderrel is csínján fűszerezzenek a várandós anyukák, mértékkel érték a fűszer!Gluténérzékenység: A szójaszósz az ázsiai konyha egyik alapvető ételízesítője, amit főzéshez, sütéshez használnak, valamint mártogató szószként és marináláshoz is alkalmaznak. A szójaszószban megtalálható az úgynevezett „ötödik íz”, az umami is, köszönhetően a benne természetes módon előforduló glutamátoknak. Különböző fajtái vannak, a sötétebb változatok színét a karamell alapú színezék adja, ezek gazdagabbak, sűrűbb textúrájúak, míg a világos szójaszószok sósabbak és lágyabb ízűek. Félrevezető lehet a szójaszósz, sokan azt gondolják, hogy csak szója és egyéb ázsiai fűszerek találhatóak benne, azonban a legtöbb szójaszósznál az erjesztett szójababpasztához búzát vagy árpát is kevernek, ezért a gluténérzékenyek diétájában nem alkalmazható. Aki mégis szójaszósszal szeretné ízesíteni az ételeit és ezt a salátát, azoknak a japán tamari szójaszószt ajánlom, amely gluténmentes, nincs benne búza, csak vizet, szójababot és sót tartalmaz. A tamari sóhelyettesítőként és ételízesítőként is használható, ideális saláták, levesek, szószok, tészták, zöldségek és húsok fűszerezéséhez. Bioboltokban, speciális boltokban kapható, interneten is rendelhető.
Laktózintolerancia
Változtatás nélkül elkészíthető a korianderes füstölt tofu saláta, laktózmentesek a recept hozzávalói.Jó étvágyat, salátázzunk mindennap! Shenker-Horváth Kinga
Other Recipes

Sült padlizsános kuszkusz saláta






Diós-Fetás zöldsaláta






Carpaccio






Epres tavaszi saláta






Saláta őszibarackkal, szárított sonkával






Diós- mézes saláta






Sült tofu, paradicsommal






Kolbászos-burgonyás saláta






Párolt harcsafilé, zöldfűszeres tormakrémmel






Egészben sült pisztráng, bazsalikomos narancsos majonézzel






Citrusos sertéskaraj forró sárgarépával és rucolával






Bélszíncsíkok osztrigaszósszal






Halloumi sajt uborkaszósszal






Roston sült libamáj, paprika paradicsom öntettel






Saláta erdei gyümölcsöntettel, kecskesajttal






Gyömbéres-mézes dresszing, párolt zellerrel






Mentás-olívabogyós öntet, párolt-sült édesköménnyel






Szalonnás saláta, fokhagymás öntettel






Vajban párolt zöldspárga, pezsgős öntettel






Citrusos dresszing sárgadinnyével






Kapribogyós dresszing, pirított baguettel






Majorannás pirított gombasaláta, kukoricaolajjal






Mustáros kusz-kusz saláta






Sült citromos öntet chilis garnélával






Narancsos-lilahagymás saláta






Szezámmagos szójás saláta friss körtével






Forró szőlőragu tökmagolajos, fehérboros dresszinggel






Sárgarépás falafelgolyók pitában






Fügés-libamájas bagel






Wellington sertésszűz






Sütőtökös quinoa saláta fűszeres tökmaggal






Sült paradicsomsaláta oregánós kecskesajtgolyókkal






Ricottával töltött szilva






Kapros füstölt lazac kapribogyóval






Birsalmás garnélanyársak






Húsvéti saláta






Pomelosaláta csirkenyárssal






Nyári tekercsek hátszínnel






Medvesaláta






Piri-piri csirke salátával






Tex-mex szendvics fetás salátával






Ricottaropogós friss salátával






Csirkemájsaláta gránátalmával






Gyros-saláta






Salátamix marinált gombafalatokkal






Almás-sonkás saláta kéksajtöntettel






Zöldsaláta ecetes heringgel






Spenótos mini quiche zöldsalátával






Sütőben sült csirkecomb coleslaw salátával






Marinált narancsos zöldsaláta






Az én salátám lapcsánka harcsával és újhagymával






Az én salátám tortilla hátszínnel






Az én salátám ropogós combokkal






Madársaláta meleg fehérbabbal és póréval






Gesztenyés saláta szőlővel






Chilis tonhalas vacsorasaláta






Rucola saláta pirított polentával és csirkemellel






Körte diós sajtkrémmel töltve, madárbegy salátával






Friss saláta narancsos lencsével és aszalt szilvával






Káposztasaláta camembert sajttal, dióval és szőlővel






Burgonyasaláta friss salátával és kolbászmorzsával






Sült sütőtökös őszi saláta zsályával lilahagymával és kolozsvári szalonnával






Kuszkusz saláta






Zöld gazpacho saláta






Gyümölcsös zöldsaláta gyömbéres öntettel






Vegyes zöldsaláta diós-datolyás öntettel






Panzanella rucolával






Saláta csirkemájjal aszalt szilvás öntettel






Taco saláta






Amerikai káposztasaláta ananásszal






Családi vacsorasaláta joghurtos öntettel






Fetás tavaszi saláta fűszeres öntettel






Spanyol saláta






Gazdag Saláta Mákos Öntettel






Távol-Keleti Lazackockák Majonézes Salátával






Fehérjedús saláta






Sült céklás saláta almával és kecskesajttal






Csicseri- és zöldborsós rukkolasaláta kolbászcsipsszel






Saláta roládok olaszosan






Sült körtés madársaláta kecskesajttal és kandírozott dióval






Szendvics bundázott rákkal






Coleslaw saláta almával és dióval






Thai steaksaláta






Nyáridéző gyümölcsös Őszi mix salátakeverék feta sajttal




