A mellrákos betegek gyógyulásáért gyűjt az Eisberg – Ismerd meg a PINK MIX salátát!

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja világszerte. Ebből az alkalomból új salátakeverékkel, és a mixhez kapcsolódó adománygyűjtő kampánnyal állt elő az Eisberg Hungary Kft., a cég ugyanis minden – 2022. október 1. és 31. között – eladott PINK MIX salátakeverék után 5 Ft-ot adományoz a mellrákos betegek gyógyulásáért.

Számtalan példát láthattunk már arra, hogy hol segített az Eisberg, legyen szó egészségügyről, sportról, kultúráról. 2020-ban például a szeptember 20-i World GO Day (Nőgyógyászati Daganatok Világnapja) kapcsán a Mályvavirág Alapítvány által megszervezett online edukációs eseményhez is kapcsolódott. Sőt, a cég a Race for the Cure®-t, vagyis Európa legnagyobb, nők egészségét támogató eseményét is pártolja, mely az emlőrákkal foglalkozó szervezeteket és a kórházakat segíti az adománygyűjtésben, valamint a figyelem felkeltésében. A különböző CSR-tevékenységekben tehát mindig is élen járt az Eisberg, s idén októberben sincs másként.

Szívügyük a segítés

– Októberben támogasd Te is vásárlásoddal a mellrák elleni küzdelmet! – ezzel, a PINK MIX salátakeverék csomagolásán szereplő mondattal szeretnénk felszólítani vásárlóközönségünket, hogy váljon az ő szívügyükké is a nők körében leggyakoribb daganatos megbetegedés elleni küzdelem. Azt, hogy ez a megmozdulás a mi szívünkbe már belopta magát, egyrészt azzal igyekeztünk megmutatni, hogy szív alakú betekintő ablakot terveztünk a saláta csomagolására, másrészt pedig azzal, hogy szív alakú répát is tartalmaz a mix – emelte ki Szalai Judit kereskedelmi vezető.

Az adománygyűjtés működése

A gyűjtés mechanizmusa nem bonyolult: az Eisberg minden – 2022. október 1. és 31. között – eladott PINK MIX salátakeverék után 5 Ft-ot adományoz a mellrákos betegek gyógyulásáért. Mindez két szálon történik: az egyik, hogy csatlakoztak a Tesco Go Pink kampányához, tehát a Tesco üzletekben értékesített PINK MIX saláták utáni 5 Ft-okból összegyűlt összeget a Tesco által kiválasztott szervezetek fogják megkapni. A gyűjtés másik szála pedig az, hogy az összes többi Magyarországon eladott saláták után 5 Ft-ot adományoznak az Eisberg által kiválasztott Mellrákinfó Egyesületnek. A mixet keressük az alábbi üzletekben: Auchan, CBA Príma, Interspar és a nagyobb Spar üzletek, kifli.hu, Metro, Penny, Tesco!

„Aki időt nyer, életet nyer!”

– A magamba vetett hitem volt a legnagyobb támaszom és erőforrásom, ahogy a mai napig is az. Természetesen mellettem álltak a barátaim és a családom, akikre hihetetlenül büszke vagyok – mesélte az alapító, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy sajnos még mindig nagyon sok nőt veszítünk el a késői felismerés miatt, ami azért szomorú, mert ezt a számot lehetne csökkenteni, ha a 45-65 év közötti hölgyek eljárnának az ingyenes mammográfiai szűrésre, és a fiatalabbak és idősebbek pedig azonnal orvoshoz fordulnának, ha bármi szokatlant észlelnek a testükön.

Mit mondjunk azoknak a nőtársainknak, akik nem járnak el szűrésre? Hogyan lehet hangsúlyozni ennek a fontosságát? Halom Borbála szerint a legtöbb, amit kérhetünk, hogy ne dugják homokba a fejüket és járjanak el a szűrésre! Aki időt nyer, életet nyer!

Mint elmondta, a mellrákot sajnos nem lehet megelőzni oltással vagy bármi mással. A kockázatot lehet csökkenteni helyes életvitellel, táplálkozással, rendszeres mozgással. De ami a legfontosabb, hogy azonnal forduljunk orvoshoz, ha bármi szokatlant észlelünk és ajánlott elvégezni az önvizsgálatot minden hónapban.

„Ők az igazi hétköznapi hősök!”

Vajon melyek voltak a legemlékezetesebb mérföldkövek az egyesület 2015-ös indulása óta? – Minden eseményünk, kampányunk mérföldkő az életünkben, mert szívvel-lélekkel tesszük nap, mint nap hatodik éve önkéntestársaimmal. A Kékszalag vitorlásversenyen való részvétel ugyanolyan fantasztikus esemény volt az életünkben, mint az Egy élet, két csoda fotókiállítás, amiben olyan bátor nők vállalták, hogy a kamera elé állnak, akiknél vagy a terhesség alatt derült ki a mellrák vagy a betegség után vállalták a szülést. Mindkettőhöz nagyon sok erő és bátorság kell. Ők az igazi hétköznapi hősök! – osztotta meg velünk Halom Borbála, aki a tavalyi Pink Gasztro kampányra is hasonlóan büszke.

– Ötven fantasztikus étterem csatlakozott országszerte és készítettek pink italokat, ételeket, és ezeknek az eladásából befolyt összeg egy részével támogatták a munkánkat. És természetesen a nemzetközi Race for the Cure® séta és futás a mellrákos nők gyógyulásáért is fontos mérföldkő az életünkben, és óriási megtiszteltetés, hogy minket kért fel a belga szervező egyesület (Think Pink), hogy képviseljük őket Magyarországon, Európa 22 országával egyetemben – tette hozzá az alapító.

Ízletes, vitamindús keverék

A PINK MIX salátakeverék szív alakú répát, lollo rosso (vagyis piros lollo) salátát, céklát és zöld salátát tartalmaz. Előbbiek színessé, vidámmá teszik az „alapként” szolgáló zöld salátát, azt jelképezvén, hogy mindannyian sokszínűek vagyunk, mind a problémáink, mind pedig az azokra adott megoldásaink ezerféle színben játszanak.

Vitamin- és ásványi anyag tartalmát tekintve is nagyon sokoldalú a mix. A sárgarépa az egyik legkomplexebb összetételű zöldség, gazdag vitaminforrás. Karotint, B- vitaminokat, C- és K-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat, és nátriumot tartalmaz.

A piros lollo saláta szintén hasznos tápanyagokban bővelkedik. Kalcium, magnézium, vas és béta-karotin (az A-vitamin előanyaga) tartalma révén immunrendszer erősítő, és antioxidáns hatású, de B1-, B2-, B6-, és C-vitamint, nátriumot és foszfort is tartalmaz, sőt kálium tartalma is kiemelkedő.

A cékla szintén többféle vitamint (A-, B1-, B2- és C-vitamint) tartalmaz, emellett gazdag az ásványi anyag tartalma is, többek között folsavhoz, magnéziumhoz, káliumhoz és vashoz jutunk a fogyasztásával. Tisztítja a májat, vérszegénység esetén kiegészítő kúraként is ajánlják fogyasztását, emellett kutatások is igazolták, hogy a színét adó vörös festékanyag megtámadja a daganatos sejteket.

A rózsaszín szalag története

A salátakeverék „belbecse” után vegyük szemügyre a külcsínt is: a csomagolás a mellrák elleni küzdelem, a remény és a tudatosság színét, a rózsaszínt kapta! Utánajártunk, honnan is ered a rózsaszín új jelentéstartalmakkal való gazdagodása.

A Susan G. Komen az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb civil szervezete. Nancy G. Brinker hozta létre mellrákban elhunyt nővére emlékére, akinek megígérte, hogy minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy örökre véget vessen a mellráknak. A rózsaszín szalag története is szorosan összefonódik az alapítvány életével. Az első Komen Race for the Cure® logója egy absztrakt női futó volt, rózsaszín szalaggal körvonalazva, s ezt használták a ’80-as évek közepétől a ’90-es évek elejéig.

1991-ben rózsaszín szalagokat osztottak ki a Komen New York City Race for the Cure® résztvevőinek. Majd 1992-ben Alexandra Penney, a Self magazin főszerkesztője úgy döntött, hogy a mellrák elleni küzdelem jegyében ad ki egy lapszámot, sőt egy szalagot is kreált, amit kozmetikai óriások bevonásával forgalmaztak New York szerte.

Napjainkban bármilyen, általános rózsaszín szalag alkalmazható a mellrák elleni küzdelem ábrázolására, miközben a Komen „futó szalagot” kizárólag a Susan G. Komen alapítvány használhatja. A ’90-es évek óta tehát a rózsaszín újabb jelentéstartalmakkal gazdagodott, többek között a reménnyel és a tudatossággal.

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest