Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra alsó-felső sütéses üzemmódban. A tököt hosszában vágjuk ketté, magozzuk ki és alufóliával kibélelt tepsiben süssük kb. 50-60 percig, amíg a teteje barnás, a húsa pedig omlós nem lesz. Ha kész tegyük félre hűlni.Amíg sül a tök készítsük el az öntetet. A zsályaleveleket mossunk meg, kettőt vágjuk nagyon apróra. A mézet, a balzsamecetet és az olívaolajat keverjük össze és keverjük bele az aprított zsályaleveleket, majd tegyük félre. Vágjuk a kolozsvári zsalonnát kb. 1,5 cm-es kockákra, a lilahagymát 0,5 cm-es karikákra. Egy evőkanál olajon kezdjük el sütni a szalonnakockákat közepes lángon. Amint kezd színt kapni, adjuk hozzá a maradék zsályaleveleket félbevágva, és pár percig, rázogatva süssük őket együtt. Pár másodperc múlva érezni lehet majd a zsálya mással össze nem téveszthető finom illatát. Ha kész, tegyük ki egy tálra. Tegyük vissza a serpenyőt a tűzre, és a hagymakarikákat is pirítsuk meg, folyamatosan rázogatva, hogy színt kapjanak, de ne puhuljanak nagyon meg. Ha kész, vegyük le a serpenyőt a tűzről. Az Őszi mixet rendezzük el egy tálban, locsoljuk meg az öntet felével, forgassuk össze, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Rendezzük el a tetején a már kihűlt sütőtök darabokat, a szalonnát és a pirított hagymát, locsoljuk rá a maradék öntetet, és máris fogyasztható a salátánk.
Eisberg tipp: A zsálya helyett használhatunk rozmaringot, de akár kakukkfüvet is. Mindhárom fűszernek hő hatására erősebb lesz az illat- ezért akár érdemes a sütőtökkel együtt sütni egy pár agácskát ezekből a fűszerekből. Kolozsvári hiányában a bacon is megteszi, de akkor 2 cm-es csíkokra vágjuk és ne süssük túl, hogy a ropogóssága mellet a zsírtartalma is megmaradjon, különben nagyon száraz lesz a salátánk.