Sült sütőtökös őszi saláta zsályával lilahagymával és kolozsvári szalonnával

Köszönjük értékelését!

Ön már elküldte értékelését!

Összetevők

1 cs Eisberg Őszi Mix
6 db zsályalevél
12 dkg kolozsvári szalonna
25 dkg sült tök, kockázva
1 közepes fej lilahagyma
2 evőkanál olívaolaj a sütéshez
só, bors
4 kiskanál balzsamecet
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 kiskanál méz
Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra alsó-felső sütéses üzemmódban. A tököt hosszában vágjuk ketté, magozzuk ki és alufóliával kibélelt tepsiben süssük kb. 50-60 percig, amíg a teteje barnás, a húsa pedig omlós nem lesz. Ha kész tegyük félre hűlni.Amíg sül a tök készítsük el az öntetet. A zsályaleveleket mossunk meg, kettőt vágjuk nagyon apróra. A mézet, a balzsamecetet és az olívaolajat keverjük össze és keverjük bele az aprított zsályaleveleket, majd tegyük félre. Vágjuk a kolozsvári zsalonnát kb. 1,5 cm-es kockákra, a lilahagymát 0,5 cm-es karikákra. Egy evőkanál olajon kezdjük el sütni a szalonnakockákat közepes lángon. Amint kezd színt kapni, adjuk hozzá a maradék zsályaleveleket félbevágva, és pár percig, rázogatva süssük őket együtt. Pár másodperc múlva érezni lehet majd a zsálya mással össze nem téveszthető finom illatát. Ha kész, tegyük ki egy tálra. Tegyük vissza a serpenyőt a tűzre, és a hagymakarikákat is pirítsuk meg, folyamatosan rázogatva, hogy színt kapjanak, de ne puhuljanak nagyon meg. Ha kész, vegyük le a serpenyőt a tűzről. Az Őszi mixet rendezzük el egy tálban, locsoljuk meg az öntet felével, forgassuk össze, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Rendezzük el a tetején a már kihűlt sütőtök darabokat, a szalonnát és a pirított hagymát, locsoljuk rá a maradék öntetet, és máris fogyasztható a salátánk.

Eisberg tipp: A zsálya helyett használhatunk rozmaringot, de akár kakukkfüvet is. Mindhárom fűszernek hő hatására erősebb lesz az illat- ezért akár érdemes a sütőtökkel együtt sütni egy pár agácskát ezekből a fűszerekből. Kolozsvári hiányában a bacon is megteszi, de akkor 2 cm-es csíkokra vágjuk és ne süssük túl, hogy a ropogóssága mellet a zsírtartalma is megmaradjon, különben nagyon száraz lesz a salátánk.

Other Recipes

Sült padlizsános kuszkusz saláta

Diós-Fetás zöldsaláta

Carpaccio

Epres tavaszi saláta

Saláta őszibarackkal, szárított sonkával

Diós- mézes saláta

Sült tofu, paradicsommal

Kolbászos-burgonyás saláta

Párolt harcsafilé, zöldfűszeres tormakrémmel

Egészben sült pisztráng, bazsalikomos narancsos majonézzel

Citrusos sertéskaraj forró sárgarépán, rucolával

Bélszíncsíkok osztrigaszósszal

Halloumi sajt uborkaszósszal

Roston sült libamáj, paprika paradicsom öntettel

Saláta erdei gyümölcsöntettel, kecskesajttal

Gyömbéres-mézes dresszing, párolt zellerrel

Mentás-olívabogyós öntet, párolt-sült édesköménnyel

Szalonnás saláta, fokhagymás öntettel

Vajban párolt zöldspárga, pezsgős öntettel

Citrusos dresszing sárgadinnyével

Kapribogyós dresszing, pirított baguettel

Majorannás pirított gombasaláta, kukoricaolajjal

Mustáros kusz-kusz saláta

Sült citromos öntet chilis garnélával

Narancsos-lilahagymás saláta

Szezámmagos szójás saláta friss körtével

Forró szőlőragu tökmagolajos, fehérboros dresszinggel

Sárgarépás falafelgolyók pitában

Fügés-libamájas bagel

Wellington sertésszűz

Sütőtökös quinoa saláta fűszeres tökmaggal

Sült paradicsomsaláta oregánós kecskesajtgolyókkal

Ricottával töltött szilva

Kapros füstölt lazac kapribogyóval

Birsalmás garnélanyársak

Húsvéti saláta

Pomelosaláta csirkenyárssal

Nyári tekercsek hátszínnel

Medvesaláta

Piri-piri csirke salátával

Tex-mex szendvics fetás salátával

Ricottaropogós friss salátával

Csirkemájsaláta gránátalmával

Gyros-saláta

Salátamix marinált gombafalatokkal

Almás-sonkás saláta kéksajtöntettel

Zöldsaláta ecetes heringgel

Spenótos mini quiche zöldsalátával

Sütőben sült csirkecomb coleslaw salátával

Marinált narancsos zöldsaláta

Freshbalance lapcsánka harcsával és újhagymával

Freshbalance tortilla hátszínnel

Freshbalance saláta ropogós combokkal

Madársaláta meleg fehérbabbal és póréval

Gesztenyés saláta szőlővel

Chilis tonhalas vacsorasaláta

Rucola saláta pirított polentával és csirke mellel

Körte diós sajtkrémmel töltve, madárbegy salátával

Friss saláta narancsos lencsével és aszalt szilvával

Káposztasaláta camembert sajttal, dióval és szőlővel

Burgonyasaláta friss salátával és kolbászmorzsával

Kuszkusz saláta

Zöld gazpacho saláta

Gyümölcsös zöldsaláta gyömbéres öntettel

Vegyes zöldsaláta diós-datolyás öntettel

Panzanella rucolával

Saláta csirkemájjal aszalt szilvás öntettel

Taco saláta

Amerikai káposztasaláta ananásszal

Családi vacsorasaláta joghurtos öntettel

Fetás tavaszi saláta fűszeres öntettel

Spanyol saláta

Gazdag Saláta Mákos Öntettel

Távol-Keleti Lazackockák Majonézes Salátával

Fehérjedús saláta

Sült céklás saláta almával és kecskesajttal

Csicseri- és zöldborsós rukkolasaláta kolbászcsipsszel

Saláta roládok olaszosan

Korianderes füstölt tofu saláta

Sült körtés madársaláta kecskesajttal és kandírozott dióval

Szendvics bundázott rákkal

Almás–diós coleslaw saláta

Thai steaksaláta

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube