Az egészség is lehet menő! Avagy kezedben az irányítás!


Kamaszként a Te kezedben is lehet az irányítás ahhoz, hogy jól érezd magad, ne legyél beteg. Ne hízz el. Izmos és fitt legyél, nagyra nőj, szép legyen a körmöd, a bőröd és a hajad. Legyen erőd, bírd a gyűrődést, jól tudj koncentrálni. A titok egyszerű: mindehhez energiára van szükséged! Ahhoz, hogy energiád legyen, a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás elengedhetetlen. Ha rendszeresen vagy akár versenyszerűen sportolsz, e-sportolsz, akkor még inkább fontos, hogy odafigyelj arra, milyen és mennyi „üzemanyagot tankolsz” a szervezetedbe.

  • Hányszor hallottad már, hogy egyél sok zöldséget és gyümölcsöt? De tudod miért van erre szükséged?

Az immunrendszerünk sokféle betegség ellen tud védekezni, ehhez azonban úgynevezett védőanyagokra, például vitaminokra van szüksége. Szervezetünk fejlődéséhez és fenntartásához percenként közel 100 millió sejtet kell pótolnia. Ebben segít az ásványi anyagok serege. Az élelmiszerek közül a vitaminok és az ásványi anyagok legbőségesebben a zöldségekben és a gyümölcsökben fordulnak elő. A legtöbb vitamint és ásványi anyagot a nyers gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák. A gyümölcsökben és zöldségekben különleges szénhidrátok is előfordulnak, ezeket rostoknak hívjuk. A rostoknak nagyon fontos feladatuk van, a bélrendszerben megkötnek és “kisöpörnek” sokféle káros anyagot a szervezetből. A zöldségekben és gyümölcsökben lévő színes vegyületek az antioxidánsok, amelyek megvédik a sejteket a környezet káros hatásaitól. Íz- és illatanyagaik az emésztőnedvek termelését serkentik, ezáltal megkönnyítik az emésztést. Jelentős víztartalmuk pedig a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát segíti. Tehát a zöldségek és gyümölcsök amellett, hogy varázslatosan változatosak és finomak, nagyban hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez. Szóval a répa nemcsak azért kell, mert könnyebb fütyülni tőle, a saláták pedig nem kizárólag a fogyozóké, hanem a sportolóké is.

  • Mennyi zöldséget és gyümölcsöt együnk naponta?

A 6-17 éveseknek szóló új hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® végigvezet bennünket a legfontosabb táplálkozási tanácsokon. A zöldségekkel és gyümöcsökkel kapcsolatban azt javasolja, hogy “Egyél meg legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt naponta! Ebből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen.”

A napi 4 adag első hallásra soknak tűnhet, de ha minden étkezéskor eszel zöldséget és/vagy gyümölcsöt, akkor könnyen betartható a fenti ajánlás. Például reggelihez, ebédhez, vacsorához fogyassz friss, szezonális kerti veteményeket, például jégsalátát, bébispenótot, paradicsomot, paprikát, retket, uborkát. Kerülhetnek ezek a zöldségek szendvicsekre, lehetnek csíkokra vágva kefirből készült mártogatóshoz, de készülhet belőlük egy tál ízletes saláta is. Kisétkezésekre választhatsz idénygyümölcsöket, gyümölcssalátának vagy egy pohár natúr joghurttal, házi gyümölcsjoghurtnak elkészítve. A zöldségek és gyümölcsök azonban nemcsak a tányérodon szerepelhetnek, hanem a poharadban is. Ha nem tudsz elegendő zöldség- és gyümölcsfélét megenni, akkor szuper megoldás lehet, ha megiszod azokat finom, frissítő turmixok formájában. A mennyiség mellett arra is érdemes figyelned, hogy minél többféle színű zöldséget és gyümölcsöt fogyassz, mert a különböző színanyagok szintén segítik az egészséged megőrzését.

A vitaminbevitelt salátakeverékekkel tudod legkönnyebben biztosítani, amelyek a boltok hűtőpolcain frissen, ropogósan, előre csomagolva várnak rád. A Magyarországon piacvezető salátafeldolgozó vállalat, az Eisberg évente 7200 tonna, azaz 23 millió zacskó mosott, így azonnali fogyasztásra kész salátát állít elő kiváló minőségben. A sokféle Eisberg salátakeverék közt Te is könnyen megtalálod a kedvencedet!

A helyes étrend megválasztásának a kulcsa a szüleid mellett tehát már a Te kezedben is van. A táplálkozásodra való odafigyeléssel az egészséged megőrzéséért és a sikeres sportteljesítmény eléréséért is nagy lépést teszel. Edd meg a szivárvány színeit és salátázz együtt a családdal, a haverokkal, mindennap!

Shenker-Horváth Kinga
dietetikus

Egészséges táplálkozáshoz ötleteket receptjeink között is találhatnak

 Összes recept

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest