Shenker-Horváth Kinga


Shenker-Horváth Kinga nem csupán az extrém sportokért rajong, hanem az egészséges életmódért is, így nem meglepő, hogy a kiváló dietetikus és táplálkozástudományi szakember már 5 éve erősíti az Eisberg Hungary Kft. sorait, mint dietetikus szakértő és márkanagykövet. Kingát az motiválja, ha segíthet másoknak, így természetesen – az életútján túl – most is megosztott velünk hasznos táplálkozási ajánlásokat, melyeket megéri megfogadni.

„Egészségesen enni nem művészet,
hanem megfelelő tudás és elhatározás kérdése”

Szenvedélyből lett hivatás

Már akkor is fontos szerepet töltött be az egészségmegőrzés Shenker-Horváth Kinga életében, amikor még azt sem tudta, hogy egy napon majd dietetikus, valamint táplálkozástudományi szakember lesz. A versenysportnak köszönhetően ugyanis pontosan tudni szerette volna, hogy mikor, mennyi és milyen tápanyagokra van szüksége a szervezetének. Sokáig azonban nem volt vele tisztában, hogy szenvedélye egyszer a hivatása lesz majd…

– Eredetileg nemzetközi kapcsolatok diplomát szereztem, de utána úgy éreztem: mégsem ez lesz a hivatásom. Tovább kutakodtam, és – a gyógytornász férjem hatására – az egészségügyi szakok között kezdtem keresgélni. Az ismertetőket böngészve aztán villámcsapásként ért a felismerés, hogy létezik olyan szakma, ahol ötvöződik a sport és az egészséges táplálkozás szeretete – innen már nem volt kérdés, hogy dietetikus lesz belőlem! – kezdett bele a mesélésbe Kinga, aki számos mozgásformát kipróbált, mégis azok a tevékenységek vonzották leginkább, ahol az élmény mellé jó adag adrenalinfröccs is társult. A röplabda és az úszás után a wakeboardba szeretett bele – ez a rajongás pedig már több évtizedes múltra tekint vissza, melyhez 14 éves versenykarrier is társult. Nem csoda, hogy úgy érezte: wakeboard edzői végzettségre is szüksége van a fitoterapeuta, a dietetikus és a táplálkozástudományi mesterképzés mellé.

Mások támogatása ösztönzi

Kinga több embernek is segített már abban, hogy új, egészségesebb alapokra helyezze az életét. Pár kedves emléket pedig fel is elevenített, amik jó érzéssel töltik el.

– Szerencsére sok történetem van, aminek nagyon örülök, szeretek a munkám révén segíteni az embereknek. Előfordult olyan, hogy a dietetikai konzultációkkal hozzá tudtam járulni egy páciensem régebb óta fennálló evészavarból való gyógyulásához, vagy ízületi panaszokkal küzdő betegek életminőségét tudtam javítani a táplálkozásuk optimalizálásával. A sportolókkal való munka esetében pedig a kitűzött célok és eredmények elérése is sok hajtóerőt ad. Ezek mind olyan sikerek, amelyekre nemcsak az érintettek, hanem én is nagyon büszke vagyok, hiszen mindenhol kulcsszerepet játszott az egészséges táplálkozás, a közös munka, ami fantasztikus érzés.

Szakmai cikkektől az egészséges receptekig

Az Eisberg Hungary Kft. egészségmissziója mindig is szimpatikus volt Kingának, de a közös munka 5 évvel ezelőtt vált valósággá, amikor a remek szakembert beajánlották a vállalatnak. Gazsi Zoltán ügyvezető igazgatóval pedig már az állásinterjún érezte, hogy egy hullámhosszon vannak – ami azóta sem változott. Az együttműködés hatására számos szakértői cikk született már Kinga keze nyomán, ahol az általa is kedvelt saláták játszották az egyik főszerepet. Ráadásul Kinga több emlékezetes projektbe is bekapcsolódott: örömmel emlékezett vissza például a közös főzésre Palya Bea énekesnővel, amikor mindketten a második kislányukkal voltak várandósok. De dolgozott már együtt Geszler Dorottyával és Erdei Zsolttal is, melyek által számos recepttel gazdagították a követőket. Az említetteken túl pedig több rendezvényen (pl. Fitbalance) is népszerűsítette az egészségmegőrzést, a kiegyensúlyozott táplálkozást, és még egyes termékfejlesztésnél is bekapcsolódott a kreatív ötletelésbe.

Így eszik egy dietetikus

Sokan, sokat dobálóznak szénhidrátokkal, zsírokkal, fehérjékkel, de annak, aki csak ismerkedik az életmódváltással, bizony nehéz dolga van, amikor ki akar igazodni az egészséges táplálkozás útveszőiben, ezért megkértem Kingát, hogy a saját táplálkozási rutinján végigvezetve avasson be abba, hogyan néz ki egy mintaétrend.

– Nos, első lépésként ajánlom mindenkinek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (mely Tudományos Bizottságának Kinga is tiszteletbeli tagja – a szerk.) táplálkozási ajánlását, az Okostányért, aminek felnőttekre és gyermekekre szabott változata is létezik. Személy szerint reggel szívesen indítom a napot szendviccsel, amibe általában sajtot és zöldségeket teszek, de zabkását is szoktam reggelire enni, amit tejjel, gyümölccsel és mandulával szoktam még élvezetesebbé tenni. Hétvégén, amikor több időm van, akkor tojásos étel szokott szerepelni reggel, pl. omlett vagy rántotta, amelyhez elmaradhatatlan a kenyér (általában rozs- vagy teljes kiőrlésű) és a zöldségkíséret is (pl. bébispenót, uborka, paradicsom, retek). Tízóraira és uzsonnára általában gyümölcsöt fogyasztok az aktuális szezonnak megfelelően, amit olajos magvakkal, joghurttal még komplexebb kisétkezéssé tehetünk. Ebédre sokszor eszem levest, majd egy főételt, ahol fehérjeforrásként változatosan szokott szerepelni húsféle vagy hal, szénhidráttartalmú körettel, pl. bulgurral, jázminrizzsel, héjában sült burgonyával vagy tésztával, melyekhez jól passzol a saláta vagy a savanyúság. A tésztaételekhez nekem például elmaradhatatlan a rukkola. Este szívesen nyúlok a rostgazdagabb táplálékok felé, a reggelire és ebédre fogyasztott ételekből is kikerülhetnek vacsoraopciók, csak az arányokon szoktam változtatni a zöldségek javára.

Tények és tévhitek nyomában…

Kinga több olyan tévhitről is lerántotta a leplet, mely az egészséges táplálkozást övezi. Megcáfolta azt a mítoszt, hogy este 6 után tilos enni, elárulta, hogy naponta nem elég csak egy-két zöldséget fogyasztani, és megosztotta azt is, hogy nem csupán evéssel fogyaszthatjuk el a salátákat…

– Az éjjeli baglyok nyugodtan vacsorázhatnak később is, mert az a lényeg, hogy a lefekvésünkkel legyen összhangban a táplálkozásunk, így annak, aki csak éjfélkor kerül ágyba, nyugodtan mehet egy könnyű vacsora 9 óra tájban is. Sokan azt gondolják, hogy elég naponta egy almát enni, ami fedezi a vitaminszükségletüket, de ez nem igaz, hiszen az ajánlott mennyiség legalább napi 4 adag zöldség vagy gyümölcs. Ennek elérésében segítenek a salátafélék, amiket könnyen beilleszthetünk a napi étkezésbe, és ha nem akarunk épp zöldmixet enni, akár meg is ihatjuk őket egy finom smoothie formájában.

Az egészséges táplálkozás nem ördöngösség, megvalósításához azonban tudatosság és elhatározás szükséges. Az életmód nem „minden vagy semmi”, bármilyen apró változtatásnak kedvező hatása van. Egészségünk megőrzése érdekében törekedjünk a kiegyensúlyozott táplálkozás – rendszeres testmozgás párosításának megvalósítására a mindennapokban, mellyel sokat tehetünk magunkért.

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest