Thai steaksaláta
Leírás
Ennek a salátának a lelke az umami íz, amelyet a steak és a halszósz együttese ad. Az umami a sóshoz köthető ízvilág, amely megtalálható többek között a parmezán sajtokban,a pecsenyeszaftban, és sült húsban, keleti szószokban…az érzés, amikor valami abbahagyhatatlanul finom- úgymond eteti magát. Bízom benne, aki elkészíti, rátalál az érzésre.
Összetevők
1 csomag Eisberg Fitness mix
200-250 g marhasteak szobahőmérsékleten
só, durvára őrölt bors
4 EK citromlé
2 EK halszósz
1 EK barnacukor
1 gerezd fokhagyma
1 csili paprika- minél nagyobb, annál kevésbé csíp
1 csomag koriander
10-15 levél menta
½ kígyóuborka kimagozva
1 újhagyma
1 EK szezámmag
Tegyünk a tűzre egy serpenyőt, a steaket sózzuk, majd alaposan szórjuk meg durvára őrölt borssal.
Ha forró a serpenyőnk, egy kis olajon süssük meg a húst (3-3 perc oldalanként elegendő). Ha vastag szelettel dolgozunk, akkor az oldalát is pirítsuk körbe.
Ha már ruganyos a közepe (nem puha ), akkor tegyük egy tálra hűlni és alufóliával fedjük le, pihentessük 10 percig.
Készítsük el a dresszinget. A fokhagymát vágjuk nagyon apróra, a csilit magozzuk ki és vágjuk szintén apróra. Egy tálban keverjük össze a halszószt, a cukrot, a citromlevet, a csilit és a fokhagymát.
Aprítsuk fel a fűszernövényeket, és a harmadát keverjük a dresszingbe.
A kimagozott uborkát vágjuk 3-4 mm-es szeletekre. Az újhagymát vékonyan karikázzuk fel. A salátát rendezzük el egy nagyobb méretű lapos tálalótányéron. Szórjuk rá a hagymát és az uborkát, a megmaradt fűszernövényeket, és a dresszing felével lazán forgassuk össze.
A steaket szeleteljük fel. Rendezzük el a salátán és öntsük rá a maradék dresszinget, majd szezámmaggal szórjuk meg a tetejét.
Jó étvágyat kívánunk!