Coleslaw saláta almával és dióval / Coleslaw salad with apple and nuts
Leírás
Összetevők
1 csomag Eisberg Káposztasaláta / 1 pcs Eisberg Coleslaw mix
3 evőkanál Eisberg Joghurt salátaöntet / 3 spoon Eisberg joghurt dressing
3 evőkanál natúr joghurt
1 marék dió
1 darab alma
Elkészítés
Az almát kisebb darabokra vágjuk, felaprítjuk a diót és félretesszük. Összekeverjük a 3 evőkanál natúr joghurtot és a 3 evőkanál Eisberg joghurtos öntetet egy nagyobb tálban.
Az Eisberg Káposztasalátát kibontjuk, majd a tálba szórjuk. Az aprított almát, a diót rászórjuk és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk az öntettel.
Pár órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek és már fogyasztható is az ízletes és egészséges coleslaw saláta.
Dietetikusunk tanácsai
A coleslaw-t úgy is emlegetik, mint az amerikaiak káposztasalátáját, nagyon egyszerűen elkészíthető és finom fogás.
Várandósság: A joghurt teljes értékű fehérjéje, az alma és az előrecsomagolt káposztasalátában található szeletelt fejes káposzta, vörös káposzta, sárgarépa vitamin- és ásványi anyag tartalma, valamint a dióban lévő többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsav mind előnyös a kismamáknak. A várandós anyukákra vonatkozó táplálkozási ajánlások szerint a salátákat a zsírdús majonézes dresszing helyett inkább natúr vagy ízesített (például kapros, bazsalikomos, fokhagymás) kefires, joghurtos öntetekkel, hidegen sajtolt növényi olajakkal (például olíva-, lenmag-, tökmag-, szőlőmagolaj), természetes erjesztésű bor- és gyümölcsecetekkel ízesítsék. Nyers tojást tartalmazó ételek, mint például a házi majonéz, kerülendők várandósság alatt a szalmonella fertőzés miatt, a bolti pasztőrözött majonéz mértékkel beillesztve az étrendbe fogyasztható. Tehát alkalmanként a kismamák is nyugodtan élvezhetik ennek a coleslaw salátának az ízeit.
Gluténérzékenység
A gluténmentes diétában a natúr tejtermékek elvileg fogyaszthatóak, azonban forgalomban van olyan natúr joghurt is, amit ugyanazon a gyártósoron készítenek, mint a müzlis változatot. Ezért vásárláskor mindig olvassuk el az összetevőket, valamint a címkeinformációt, és olyan tejterméket válasszunk, ami jelölten gluténmentes. A bolti majonézek többsége tartalmaz glutént, ezért csak a gluténmentes termékek listáján szereplők közül lehet választani. Vagy pedig készítsünk majonézt (ritkán használt magyar nevén olajvajat) házilag.
A joghurtos salátaöntet összetevői között szerepel malátaecet is, a maláta csíráztatott árpából készül, glutént tartalmaz, nem fogyasztható. Gluténérzékenyek próbáljanak ki helyette saját készítésű dresszinget: Keverjünk össze egy kis tálban 1 evőkanál Eisberg almás Tokaj Dressinget, 1 teáskanál mézet, ízlés szerint sót, kis fehérborsot és 2 evőkanál joghurtot (az arányokat mindenki tovább kísérletezheti ízlésének megfelelően). Majd ezt az öntetet óvatosan forgassuk össze az eredeti hozzávalókból elkészített salátánkhoz, és kész is a coleslaw salátánk. Ha gluténérzékenyek a receptet zöldalmával szeretnék elkészíteni, akkor fontos tudni, hogy az Európai Unión kívüli import zöldalmákat bevonhatják gluténtartalmú állományjavítóval, ezért ezeket nem lehet fogyasztani! Az Unióban tilos ilyen bevonatokat alkalmazni, így az innen származó zöldalmák nem okoznak problémát.
Laktózintolerancia
A tejtermékek a legjobb kalciumforrások, amelyekről a laktózérzékenyeknek sem kell teljesen lemondaniuk. Vannak, akik csak a nagyobb mennyiségű laktózt tartalmazó tej, illetve tejalapú italok és ételek fogyasztására érzékenyek, azonban az alacsony tejcukortartalmú tejtermékeket, mint például a natúr joghurt, jól tolerálják, ők egyéni tűrőképesség szerint fogyaszthatják. Azonban létezik a laktózintoleranciának olyan formája is, amikor valakinél problémát okoznak még a rejtett laktózt tartalmazó élelmiszerek is, mint például egyes húskészítmények és különböző pékáruk. Akiknek a szervezete kis mértékben sem tolerálja a laktózt, ők helyettesíthetik a joghurtot laktózmentes változattal. Számos feldolgozott élelmiszerben és gyógyszerben a laktózt kötőanyagként, ízfokozóként vagy állagjavítóként használják. A majonézek általában nem tartalmaznak laktózt, azonban akad olyan light majonéz termék, melynek összetevői között tejport találunk, ezért vásárláskor mindig figyelmesen olvassuk el az összetevőket. A receptben szereplő joghurtos öntet tartalmaz laktózt, ezért laktózérzékenyek helyettesítsék saját készítésű dresszinggel a gluténérzékenyeknek leírt módon.Ha pedig van olyan laktózérzékeny, aki az eredeti recept alapján szeretné elfogyasztani az almás-diós coleslaw salátát, akkor a tünetmentességhez használjon laktáz enzimet pótló készítményt rágótabletta vagy csepp formájában. Jó étvágyat, salátázzunk mindennap!
Shenker-Horváth Kinga,
Eisberg dietetikusa
Other Recipes

Sült padlizsános kuszkusz saláta






Diós-Fetás zöldsaláta






Carpaccio






Epres tavaszi saláta






Saláta őszibarackkal, szárított sonkával






Diós- mézes saláta






Sült tofu, paradicsommal






Kolbászos-burgonyás saláta






Párolt harcsafilé, zöldfűszeres tormakrémmel






Egészben sült pisztráng, bazsalikomos narancsos majonézzel






Citrusos sertéskaraj forró sárgarépával és rucolával






Bélszíncsíkok osztrigaszósszal






Halloumi sajt uborkaszósszal






Roston sült libamáj, paprika paradicsom öntettel






Saláta erdei gyümölcsöntettel, kecskesajttal






Gyömbéres-mézes dresszing, párolt zellerrel






Mentás-olívabogyós öntet, párolt-sült édesköménnyel






Szalonnás saláta, fokhagymás öntettel






Vajban párolt zöldspárga, pezsgős öntettel






Citrusos dresszing sárgadinnyével






Kapribogyós dresszing, pirított baguettel






Majorannás pirított gombasaláta, kukoricaolajjal






Mustáros kusz-kusz saláta






Sült citromos öntet chilis garnélával






Narancsos-lilahagymás saláta






Szezámmagos szójás saláta friss körtével






Forró szőlőragu tökmagolajos, fehérboros dresszinggel






Sárgarépás falafelgolyók pitában






Fügés-libamájas bagel






Wellington sertésszűz






Sütőtökös quinoa saláta fűszeres tökmaggal






Sült paradicsomsaláta oregánós kecskesajtgolyókkal






Ricottával töltött szilva






Kapros füstölt lazac kapribogyóval






Birsalmás garnélanyársak






Húsvéti saláta






Pomelosaláta csirkenyárssal






Nyári tekercsek hátszínnel






Medvesaláta






Piri-piri csirke salátával






Tex-mex szendvics fetás salátával






Ricottaropogós friss salátával






Csirkemájsaláta gránátalmával






Gyros-saláta






Salátamix marinált gombafalatokkal






Almás-sonkás saláta kéksajtöntettel






Zöldsaláta ecetes heringgel






Spenótos mini quiche zöldsalátával






Sütőben sült csirkecomb coleslaw salátával






Marinált narancsos zöldsaláta






Az én salátám lapcsánka harcsával és újhagymával






Az én salátám tortilla hátszínnel






Az én salátám ropogós combokkal






Madársaláta meleg fehérbabbal és póréval






Gesztenyés saláta szőlővel






Chilis tonhalas vacsorasaláta






Rucola saláta pirított polentával és csirkemellel






Körte diós sajtkrémmel töltve, madárbegy salátával






Friss saláta narancsos lencsével és aszalt szilvával






Káposztasaláta camembert sajttal, dióval és szőlővel






Burgonyasaláta friss salátával és kolbászmorzsával






Sült sütőtökös őszi saláta zsályával lilahagymával és kolozsvári szalonnával






Kuszkusz saláta






Zöld gazpacho saláta






Gyümölcsös zöldsaláta gyömbéres öntettel






Vegyes zöldsaláta diós-datolyás öntettel






Panzanella rucolával






Saláta csirkemájjal aszalt szilvás öntettel






Taco saláta






Amerikai káposztasaláta ananásszal






Családi vacsorasaláta joghurtos öntettel






Fetás tavaszi saláta fűszeres öntettel






Spanyol saláta






Gazdag Saláta Mákos Öntettel






Távol-Keleti Lazackockák Majonézes Salátával






Fehérjedús saláta






Sült céklás saláta almával és kecskesajttal






Csicseri- és zöldborsós rukkolasaláta kolbászcsipsszel






Saláta roládok olaszosan






Korianderes füstölt tofu saláta






Sült körtés madársaláta kecskesajttal és kandírozott dióval






Szendvics bundázott rákkal






Thai steaksaláta






Nyáridéző gyümölcsös Őszi mix salátakeverék feta sajttal




