Csicseri- és zöldborsós rukkolasaláta kolbászcsipsszel

Köszönjük értékelését!

Ön már elküldte értékelését!

Összetevők

1 cs Eisberg rucola

100 gramm konzerv csicseriborsó

8 dkg vékonyra karikázott kolbász

13 dkg zöldborsó

2 evőkanál dijoni mustár

tálaláshoz joghurt, olívaolaj

Elkészítés

A csicseriborsót egy szűrőben mossuk át és csöpögtessük le. A zöldborsót és a csicseriborsót egy kis olajon megpároljuk, és figyeljünk arra, hogy a zöldborsó ne legyen száraz-ráncos. Egy száraz serpenyőben, lassan melegítve piros korongokra sütjük a kolbászkarikákat, aztán kivesszük egy konyhai papírtörlőre.  A serpenyőt vegyük le a tűzről, és a maradék kolbászzsírhoz keverjük hozzá a mustárt, majd 2-3 evőkanál vízzel hígítsuk fel folyékony, krémes állagúra. A salátát szórjuk egy tálba, adjuk hozzá a kolbászt, a csicseri- és a zöldborsót, majd forgassuk át a kolbászzsíros-mustáros öntettel. Tálaláskor hideg joghurttal és olívaolajjal is meglocsolhatjuk.

Dietetikusunk tanácsai

 Az ENSZ is felhívta a figyelmet a hüvelyesek fontos szerepére, ráadásul nemcsak előnyös beltartalmi értékeik miatt emelték ki a zöldségeknek ezt a csoportját, hanem a fenntarthatóságban betöltött szerepüket is hangsúlyozták, pl. hogy termesztésük jót tesz a földnek. Arra buzdították az embereket, hogy fogyasszanak változatosan mindenféle bab- és borsófajtából. Ehhez hozzájárulva ajánljuk ezt az érdekes párosítású receptet, melynek hozzávalói között két borsóféle is van. Míg a magyar konyhákban még nem széleskörűen elterjedt alapanyag a csicseriborsó, addig a Közel-Keleten és Indiában az egyik legfontosabb alapélelmiszer, de jelentős mennyiségben fogyasztják a mediterrán országokban, Mexikóban és Dél-Amerikában is. A csicseriborsók sárgás színű, gömbölyű szemek, melyek formája hasonlít a bagoly fejéhez, ezért a népnyelvben bagolyborsónak is hívják. Íze édeskés, egyesek szerint kissé a dióra vagy a gesztenyére emlékeztet, mások szerint inkább mogyorós zamata van. Még jó, hogy nem vagyunk egyformák, és az ízlésünk sem az :). Jól felveszi a fűszereket, magába szívja az ízeket, amikkel együtt készül, mindenféle étellel jól társítható. Változatosan felhasználható, édes, sós és fűszeres ételek alapanyaga is lehet. Csicseriborsóból készül a hummusz, a falafel, lisztjéből lepényeket készítenek, de finom levesekben és salátákban is. Beszerezhetjük előfőzve konzervben és szárított formában is. Száraz csicseriborsót sok időbe telik puhává varázsolni, legalább egy napig kell áztatni, majd átmosás után kb. 2-4, de akár még több órán át is főzni kell. Sokak szerint azonban megéri ennyi időt áldozni rá, ugyanis a csicseriborsó zamata így jobban érvényesül. A konzerv formával viszont könnyebb dolgunk van, ugyanis azonnal felhasználható, kevés főzés kell csak neki, garantált puhaságot kapunk. A kulináris élvezeteken túl a csicseriborsónak kedvező élettani hatásai is vannak, magas fehérje- és élelmi rosttartalma van, valamint számos ásványi anyagot és vitamint biztosít. Ajánlom, hogy azok is kóstolják meg a csicseriborsót, akik eddig nem tették, csicserizzünk együtt! :)Ez a csicseri- és zöldborsós rukkolasaláta igen laktató, a kolbászzsír miatt pedig magasabb energiatartalommal rendelkezik. Az egészséges táplálkozási irányelvek azt javasolják, hogy az ételek készítéséhez többnyire zsírszegény alapanyagokat és a lehető legkevesebb zsiradékot használjuk, azonban alkalomszerűen egy kiegyensúlyozott étrendbe belefér egy ilyen energiadúsabb saláta is, ami ráadásul ezeken a hideg téli estéken jól is esik. Várandósság: Kismamáknak elsősorban a könnyebben emészthető zsírszegény felvágottak (pl. gépsonka, csirkemell felvágott, pulykajava) ajánlottak. A magas zsírtartalmú húskészítmények, mint pl. a kolbászok már kisebb mennyiségben, ritkábban szerepeljenek az étrendben, ráadásul a füstölés, szárítás miatt ezek a hentesáruk nehezebben is emészthetőek. Egyes ajánlások szerint a kismamák mellőzzék is inkább a füstölt kolbászokat, mert számukra kockázatosnak tekinthetőek élelmiszerbiztonsági tényezők (listeria) miatt. Azonban a receptben hőkezeljük a kolbászt, hő hatására pedig az esetleges baktériumok elpusztulnak. Bevallom, én is fogyasztottam néha a várandós időszakaim alatt kolbászt csipsz formájában. :)A hüvelyesek közé tartoznak a bab-, a lencse-, a borsófélék, valamint a szója is, melyek sok embernél haspuffadást és felfúvódást okozhatnak vízben nem oldódó élelmi rostjaik révén. Azonban ez egyéni tolerancia függvénye, amennyiben a kismamánál fokozott gyomor- és bélrendszeri érzékenység (puffadás, hasi görcsök, szelesedés) áll fenn, akkor nem javasolt hüvelyeseket fogyasztania, de ha nem okoznak problémát, akkor ajánlott hetente 1-2 alkalommal beiktatnia az étrendbe. Várandós anyukák számára nem javasolt a mustár fogyasztása, mert fokozza a gyomorsavtermelést. Azonban egyéni érzékenységtől függően, ha a kismamának nem okoz panaszt és kellemetlenséget a dijoni mustár fogyasztása, babavárás előtt is szokott erőset enni, kívánja is a pikánsabb ízeket, akkor mértékkel, csak kis mennyiséget használva belőle, ízesítheti vele az öntetet.Gluténérzékenység: A száraz hüvelyesek (pl. bab, lencse, sárgaborsó, csicseriborsó) csomagolása során előfordulhat keresztszennyeződés, csak biztosan gluténmentes terméket vásároljunk. A húskészítmények állománymódosítóként tartalmazhatnak glutént, ezért csak megfelelő körültekintéssel, az összetevők elolvasása után vásároljunk kolbászt. Gondot okozhatnak a mustárok is, ugyanis sűrítő és állományjavítóként szintén tartalmazhatnak glutént, ezért csak a gluténmentes termékek listáján szereplők közül lehet választani. A gluténmentes diétában a natúr tejtermékek elvileg fogyaszthatóak, azonban forgalomban van olyan natúr joghurt is, amit ugyanazon a gyártósoron készítenek, mint a müzlis változatot. Ezért vásárláskor mindig olvassuk el az összetevőket, valamint a címkeinformációt, és olyan tejterméket válasszunk, ami jelölten gluténmentes.

Laktózintolerancia

A különféle húskészítmények tartalmazhatnak tejcukrot, a kolbászok, szalámifélék, sonkafélék viszont többnyire nem, de azért fontos figyelni a termékek csomagolásán az összetevők és az allergének jelölésére. A mustárok összetevői között is előfordulhat rejtetten laktóz, a dijoni mustárban azonban nincsen tejcukor, de azért mindig nézzük meg a címkét.A tejtermékek a legjobb kalciumforrások, amelyekről a laktózérzékenyeknek sem kell teljesen lemondaniuk. Vannak, akik csak a nagyobb mennyiségű laktózt tartalmazó tej, illetve tejalapú italok és ételek fogyasztására érzékenyek, azonban az alacsony tejcukortartalmú tejtermékeket, mint például a natúr joghurt, jól tolerálják, ők egyéni tűrőképesség szerint fogyaszthatják. Azonban létezik a laktózintoleranciának olyan formája is, amikor valakinél problémát okoznak még a rejtett laktózt tartalmazó feldolgozott élelmiszerek is, ők helyettesítsék a joghurtot laktózmentes változattal. Jó étvágyat, salátázzunk mindennap!  
 Shenker-Horváth Kinga

Other Recipes

Sült padlizsános kuszkusz saláta

Diós-Fetás zöldsaláta

Carpaccio

Epres tavaszi saláta

Saláta őszibarackkal, szárított sonkával

Diós- mézes saláta

Sült tofu, paradicsommal

Kolbászos-burgonyás saláta

Párolt harcsafilé, zöldfűszeres tormakrémmel

Egészben sült pisztráng, bazsalikomos narancsos majonézzel

Citrusos sertéskaraj forró sárgarépával és rucolával

Bélszíncsíkok osztrigaszósszal

Halloumi sajt uborkaszósszal

Roston sült libamáj, paprika paradicsom öntettel

Saláta erdei gyümölcsöntettel, kecskesajttal

Gyömbéres-mézes dresszing, párolt zellerrel

Mentás-olívabogyós öntet, párolt-sült édesköménnyel

Szalonnás saláta, fokhagymás öntettel

Vajban párolt zöldspárga, pezsgős öntettel

Citrusos dresszing sárgadinnyével

Kapribogyós dresszing, pirított baguettel

Majorannás pirított gombasaláta, kukoricaolajjal

Mustáros kusz-kusz saláta

Sült citromos öntet chilis garnélával

Narancsos-lilahagymás saláta

Szezámmagos szójás saláta friss körtével

Forró szőlőragu tökmagolajos, fehérboros dresszinggel

Sárgarépás falafelgolyók pitában

Fügés-libamájas bagel

Wellington sertésszűz

Sütőtökös quinoa saláta fűszeres tökmaggal

Sült paradicsomsaláta oregánós kecskesajtgolyókkal

Ricottával töltött szilva

Kapros füstölt lazac kapribogyóval

Birsalmás garnélanyársak

Húsvéti saláta

Pomelosaláta csirkenyárssal

Nyári tekercsek hátszínnel

Medvesaláta

Piri-piri csirke salátával

Tex-mex szendvics fetás salátával

Ricottaropogós friss salátával

Csirkemájsaláta gránátalmával

Gyros-saláta

Salátamix marinált gombafalatokkal

Almás-sonkás saláta kéksajtöntettel

Zöldsaláta ecetes heringgel

Spenótos mini quiche zöldsalátával

Sütőben sült csirkecomb coleslaw salátával

Marinált narancsos zöldsaláta

Az én salátám lapcsánka harcsával és újhagymával

Az én salátám tortilla hátszínnel

Az én salátám ropogós combokkal

Madársaláta meleg fehérbabbal és póréval

Gesztenyés saláta szőlővel

Chilis tonhalas vacsorasaláta

Rucola saláta pirított polentával és csirkemellel

Körte diós sajtkrémmel töltve, madárbegy salátával

Friss saláta narancsos lencsével és aszalt szilvával

Káposztasaláta camembert sajttal, dióval és szőlővel

Burgonyasaláta friss salátával és kolbászmorzsával

Sült sütőtökös őszi saláta zsályával lilahagymával és kolozsvári szalonnával

Kuszkusz saláta

Zöld gazpacho saláta

Gyümölcsös zöldsaláta gyömbéres öntettel

Vegyes zöldsaláta diós-datolyás öntettel

Panzanella rucolával

Saláta csirkemájjal aszalt szilvás öntettel

Taco saláta

Amerikai káposztasaláta ananásszal

Családi vacsorasaláta joghurtos öntettel

Fetás tavaszi saláta fűszeres öntettel

Spanyol saláta

Gazdag Saláta Mákos Öntettel

Távol-Keleti Lazackockák Majonézes Salátával

Fehérjedús saláta

Sült céklás saláta almával és kecskesajttal

Saláta roládok olaszosan

Korianderes füstölt tofu saláta

Sült körtés madársaláta kecskesajttal és kandírozott dióval

Szendvics bundázott rákkal

Coleslaw saláta almával és dióval

Thai steaksaláta

Nyáridéző gyümölcsös Őszi mix salátakeverék feta sajttal

Répatorta

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest