Szecsei Szilárd: „A Kyokushin karate arra tanít, hogy magunkba nézzünk először”

Szecsei Szilárd Erőműhelyében nem szól a zene, nincs semmi trendi az edzésekben, és cipők helyett mezítláb edzenek. Mégis, akinek egyszer megérinti a lelkét az itteni, különleges munka, az egy életstílust is választ magának. A 3 danos Kyokushin karatés elmeséli, hogyan ismerkedett meg ezzel a sporttal, mire a legbüszkébb, és melyik az egyik kedvenc Eisberg terméke.

Rossz élmény vezetett egy életúthoz

Régre nyúlik vissza a múltba Szecsei Szilárd sportszeretete, aki gyerekként szívesen vívott életre-halálra menő focicsatákat a barátaival. Innentől pedig nem volt megállás, és az atletizálás felé fordult, ahol először futószámokban, majd távolugrásban versenyzett, utána pedig újra visszatért a labdarúgáshoz. A Kyokushin karatéval való kapcsolata viszont nem mindennapi módon kezdődött…

– A karatéval egy rossz emlék hatására ismerkedtem meg, amikor Pestről tartottam hazafelé – még 29 évvel ezelőtt. Az egyik megállóban volt egy incidensem, ami után futva kellett menekülnöm a helyszínről: jól megkergettek. Akkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy „ezt az érzést soha többet nem akarom megtapasztalni”. Az egyik utcán találkoztam egy Kyokushin karate plakáttal, ami felkeltette a figyelmem. Úgy döntöttem, elmegyek, kipróbálom, és szerencsére nem is kellett csalódnom. Ez a szerelem azóta is tart – mesélte Szilárd.

Több ez, mint bunyó

A Kyokushin karate egyúttal a versenyzés útján is elindította Szilárdot, aki számtalan sikert tudhat magáénak – többek között 3 dan fokozattal is rendelkezik. Ebben volt szerencséje megmérettetni magát az Európa-bajnokságokon, magyar bajnokságokon, világbajnokságokon, majd a K1-es szabályrendszer szerint küzdött egy ideig, hogy aztán „tékozló fiúként” megtérjen újra a kyokushinhoz.

– Mindig késztetésem volt arra, hogy mérjem az eredményeimet, amibe a versenyzés 14 évében volt szerencsém belekóstolni. A karate szellemisége pont egy olyan korban kapott el, amikor fogékony voltam erre, így nem csoda, hogy az egész életemet meghatározta. Hamar meg kellett tanulnom, hogy a bunyón túl, itt sokkal többről van szó. A kyokushin karate arra tanít, hogy magunkba nézzünk először, mert innen indíthatjuk el a változást. A gyökereit a japán szamurájok életmódját átszövő szigorú normarendszerben, a bushidóban kell keresni, mely olyan értékekre épít, amik a harcos jellemét formálják. Ilyen a mértékletesség, a becsület, az egyszerűség és a harcművészetek gyakorlása.

Komplex mozgást ad a fegyencjóga

Szilárd körülbelül 8 évvel ezelőtt alapította meg az Erőműhelyt, mellyel két városban, Gödöllőn és Pesten is találkozhatnak az érdeklődők. Bár igaz, a járványhelyzet miatt jelenleg mindkettő zárva tart, az edzések pedig online formában valósulnak meg.

– Sok mindennel foglalkozunk, de a fő csapásvonal a kettlebell, a fegyencedzés és a jóga. Az utóbbi két tevékenység ötvöződéséből pedig egy speciális, még komplexebb mozgást próbálunk nyújtani a tanítványainknak. Szeretjük feszegetni a teljesítőképességünk határait, de közben odafigyelünk arra, hogy minimalizáljuk a sérüléseket. Hutter Ádám, hazánk egyik legismertebb rehabilitációval foglalkozó szakembere is nagy segítségünkre van ebben. Ő mutatta meg a kötőszövetet átmozgató SMR-henger fontosságát, illetve az elmúlt két évben Ádám javaslatára nagyobb teret engedtünk a fascia tréningeknek is, de természetesen az említettek mellett még sok mással is foglalkozunk.

A zöld turmix erőt ad

Bár Szilárd komoly sportmúlttal rendelkezik, mégis csak később kezdett foglalkozni azzal, hogy a rendszeres testmozgást egészségesebb táplálkozással is kiegészítse. Ebben jó partnernek bizonyult az Eisberg Hungary Kft., aki salátaadományaival vállalta, hogy feltölti az Erőműhely edzőtermeinek hűtőit. Így indult el a két fél közös partnersége és Szilárd jobb kapcsolata az egészséges hozzávalókkal.

– Nálunk kifejezetten kedvelik a zöld turmixokat. Az edzőtáborainkban minden reggel napi 2-3 turmixgép forog folyamatosan, hogy mindenki hozzájuthasson az egészséges mixhez. A legtöbben pedig otthon is rendszeresen fogyasztják ezt az energiabombát, én is – árulta el.

Nem az érmekben lakik a büszkeség

Amikor megkérdeztem, mire a legbüszkébb, akkor Szilárd nem a rengeteg éremről vagy kupáról beszélt – melyeket egyébként szép számmal halmozott fel a versenyzői múltjából –, hanem az átadott tudás fontosságáról és a tanítványai fejlődéséről. Vallja, hogy az emberi testnek/léleknek szüksége van a rendszeres mozgásra.

– A japánok azt mondják: „kezdd a napodat edzéssel, és az hosszú nap lesz!”, ami annyit jelent, hogy a mozgás hatására eredményesebbek, tevékenyebbek lehetünk. Ezt az elvet követi a tanítványaim többsége, akik közül szeretném kiemelni Balogh Ildikó ultratávfutót, aki ékes példája ennek. Ő amellett, hogy üzletasszony, két kiskorú gyermeket nevel, de minden lépése a legelsőn nyugszik. Azon, hogy minden reggel felkel és elmegy futni – ha törik, ha szakad. Számomra a legnagyobb öröm az, amikor büszkeséggel nézhetek körül az Erőműhelyben, és láthatom magam előtt a sok férfit és nőt, akik család, munka, háztartás és minden egyéb kötelezettségük mellett szakítanak időt arra, hogy ezt a fajta szellemiséget és hozzáállást magukévá tegyék. Erre vagyok a legbüszkébb. Remélem, hogy nagyon sokáig együtt marad ez a remek közösség, mert az a célunk, hogy még 70 évesen is aktívak maradjunk.

Receptek

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest