Red Drink
Mixelj Frisset!

Elképesztően nagy népszerűségnek örvendenek a különböző turmixok és smoothie-k, melyek az 1950-es években indultak világhódító útjukra. A friss zöldségekből és gyümölcsökből készült italok nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényeztetik finom ízükkel, hanem az egészségünket is jócskán támogatják. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által készített új táplálkozási útmutató, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta legalább 5 adagnyi zöldséget, gyümölcsöt ajánlott fogyasztanunk, ebből minimum 1 adag friss vagy nyers legyen. Egy adagnak felel meg például 1 közepes alma vagy 1 kis tányér saláta vagy 2 dl 100%-os zöldséglé. Az ajánlott mennyiséget azonban a hazai lakosság nagy része meg sem közelíti. Ráadásul a terítékre kerülő kevés zöldségfélét gyakran csak hőkezelve, csökkent vitamintartalommal fogyasztjuk, ugyanis a sütés-főzés során a vitaminok jelentős része lebomlik. Ezzel szemben a salátafélék főleg nyers formában részei az étkezésünknek, és nemcsak a tányérunkon szerepelhetnek, hanem a poharunkban is! Akik nem tudják a napi javasolt zöldség- és gyümölcsmennyiséget megenni, azoknak jó megoldás lehet, ha „megisszák“ azokat, például turmix formájában.

Az Eisberg frissítő nyári újdonsága a Red Drink salátamix, amely a pár éve debütált, nagy sikernek örvendő Green Drink párja lesz. Ezt az új salátakeveréket mosott és szeletelt jégsaláta, cékla, sárgarépa és édeskömény alkotja.

Ismerjük meg jobban az összetevőket!

Jégsaláta

Amerikában az 1940-es években, Nyugat-Európában a hetvenes évek óta termesztik, hazánkban a második számú salátaféleség a fejes saláta után. A jégsaláta levelei sárgászöldek, a fejes saláta leveleinél vastagabbak, erősebbek, roppanósak, magasabb a víztartalmuk, jobban ellenállnak a sérülésnek, ízük enyhén édeskés. Más típusokhoz képest hosszabban eltartható, nem esik össze, továbbá a hőhatást is jobban tűri. A jégsaláta energiatartalma alacsony, bővelkedik jótékony tápanyagokban, valamennyi vitamint tartalmazza a B12- és a D-vitamin

kivételével. Több klorofill és karotinoid található benne, mint a fejes salátában, ásványi anyagok tekintetében meg kell említeni a kalciumot, vasat és a foszfort. A saláták színük alapján eltérő tulajdonságokat mutatnak, a zöld változatokban nagyobb mennyiségben találhatóak kávésav származékok, míg a vörös levelekben flavonok és antocianinek vannak, melyek a legnagyobb antioxidáns-aktivitással rendelkeznek.

Cékla

A cékla fő biológiailag aktív hatóanyaga a betain, de ezen kívül számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek növelik a cékla táplálkozási értékét. A cékla színanyagai a narancssárga vulgaxantinok és a vörös betacianinok. Változatos színét e vegyületek mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya adja. De nemcsak a flavonoid-, hanem vitamin-, ásványi anyag- és élelmirost-tartalma miatt is értékes zöldségféle az étrendünkben. A cékla édeskés zöldség, a frissen facsart céklalé intenzív ízét pedig jól kiegyensúlyozza például a sárgarépalé és a gyümölcslé.

Sárgarépa

A gyökérzöldségek közül talán az egyik legkedveltebb a sárgarépa. A sárgarépa 40 kcal/100 g, 8,1 g/ 100 g szénhidrátot, 1,2 g/ 100 g fehérjét tartalmaz, rosttartalma sem elhanyagolható (3,27 g/100 g). A bélműködésre gyakorolt kedvező hatását a vízoldékony rosttartalmának (pektin) köszönheti. Vízben nem oldódó rostokat is tartalmaz, amelyek rendszeres fogyasztása kiegyensúlyozott bélműködést eredményez. Bár vitaminokból is találunk benne bőven – például B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint – leginkább mégis a béta-karotin tartalmáról ismert. Ez a vegyület amellett, hogy antioxidáns hatású, tehát bizonyos mértékben véd a szervezetünkben keletkező, és a környezetből származó agresszív, sejtkárosodást, idő előtti öregedést okozó szabad gyökök ellen, a szükséges mértékben át tud alakulni A-vitaminná. Ez a vitamin sok folyamatban játszik fontos szerepet a szervezetünkben: segíti a látást, különösen a szürkületi fényviszonyok esetén, szerepe van a nyálkahártyák és a bőr épségének fenntartásában, és javítja az UV-A sugarak elleni védelmünket.

Édeskömény

Az édeskömény a zellerfélék népes családjának a tagja. Aromás, enyhén édes növény, régóta gyakori alapanyag a mediterrán konyhákban. A növény minden része (hosszú szárai, levelei, magjai és gumója) ehető, az íze és az illata az ánizsra emlékeztet, a húsa ropogós. Az édesköménynek alacsony a kalóriatartalma, ásványi anyagok közül vasat, foszfort, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket, vitaminokból pedig folsavat, A-, C-, K- és B6-vitamint tartalmaz nagyobb mennyiségben. A magjában található illóolajnak puffadásgátló, görcsoldó, emésztést segítő hatása van.

A Red Drink csomagolásán találunk egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető izgalmas piros smoothie receptet, érdemes kipróbálni! Végtelen variációban készíthetünk még a Red és a Green Drinkből, illetve valamennyi Eisberg salátából turmixokat/smoothie-kat, amelyeket ízlésünk és kreativitásunk szerint gazdagíthatunk például gyümölcsökkel, olajos magvakkal, tejjel, joghurttal, növényi italokkal, vagy akár fűszernövényekkel is. A salátaturmixok/smoothie-k fogyasztásával növeljük a zöldségbevitelünket, színesítjük a folyadékfogyasztásunkat, szervezetünket értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal látjuk el, miközben fenséges ízkavalkádban lesz részünk.

Egészségünkre! 

Shenker-Horváth Kinga

dietetikus

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest