Balogh Ildikó: Az ultrafutás által szabaddá váltam

Balogh Ildikó
Balogh Ildikó

Balogh Ildikó lefutotta a több mint 220 kilométeres Ultrabalatont, de a nagy távok teljesítésének komoly ára van: együtt jár a folyamatos felkészülésekkel és rehabilitációkkal. Ildikó szerint azonban mégis megéri, ugyanis a holtponton túl a tökéletes béke vár.

Büszkeség és üresség kavargott

– 39 évesen határoztam el, hogy mielőtt betöltöm a 40-et, lefutok egy maratont. Kinéztem magamnak egy barcelonai versenyt, amit a születésnapom előtt két nappal rendeztek. Megvettem a repülőjegyet, hogy még véletlenül se gondoljam meg magam. Hat hónapom volt arra, hogy felfejlesszem a magam 2 kilométerét 42 kilométerre. Tisztességgel, megállás nélkül végigmentem, de amikor beértem a célba, kavargott bennem a büszkeség és az üresség érzése. Mindez 2017-ben volt, hét évvel azután, hogy a férjem elhunyt. Ugyan évek teltek el, de nem voltam túl jó formában… A futás sokat segített, hogy visszataláljak önmagamhoz – mondja Ildikó.

– Kétgyermekes anyaként nagyon fontos volt, hogy mentálisan jól legyek. Egyikőjük beszédfogyatékos volt, és 7 év kellett ahhoz, hogy rendbe jöjjön, de ma már teljesen egészséges. Amikor elkezdtem futni, már túl voltunk ezen a kihíváson. A gyerekek az elejétől fogva támogatnak, mindig azt mondják, hogy „nincs kérdés, megcsinálod, sose fogod feladni”. Sokat jelent, hogy így látják, hiszen amit eddig megálmodtam, azon végig is mentem, és azt a példát szeretném nekik is továbbadni, hogyha az álmaikért keményen dolgoznak, valóra válnak – hangsúlyozza Ildikó, aki munkájában is ennyire célorientált, elképzeléseit, ha nem is egyből, de hosszú távon biztosan megvalósítja.

Álomból valóság: lassú léptekkel

– Saját vállalkozást viszek, igyekszem több lábon állni. Pénzügy-számvitel szakos közgazdász, valamint mérnöktanári diplomát, később pedig általános és igazságügyi mediátor diplomát is szereztem. Vállalkozásfejlesztési tanácsadással foglalkozom, nonprofit tevékenységként pedig egy magán köznevelési intézmény fenntartója vagyok, ahol hangtechnikusokat képzünk. A zene kiemelt fontosságú eleme az életemnek. Emellett van egy kis kúriám Kisharsányban, tehát a turizmusban is jelen vagyok. A kúria véletlenül jött az életembe. Kisharsány környékén dolgoztunk, és egy elhajlós estén azt mondtam egy akkori munkatársamnak, hogy „kell itt egy ház a faluban”. Ő komolyan vette, és egy hónap múlva szólt, hogy megvan a ház. Nem akartam belőle bolondot csinálni, így lementem megnézni, és elsőre szerelem lett. Így vettem a világ végén (ami szerintem amúgy a világ közepe) egy hatalmas házat egy piciny falu közepén. Persze nem annak készült, ami lett belőle, de a dolgok változnak… így majd’ öt év alatt valósítottam meg az álmomat, lassú léptekkel.

Időközben sportolással kapcsolatos céljait sem engedte el Ildikó: a barcelonai verseny után is futott tovább. – Megmaradtam hajnali futónak, hiszen a kezdeteknél kicsik voltak a gyerekek, a reggeli kakaónak ott kellett lennie az asztalon... Barcelona után Salzburgban indultam maratoni távon, a Mozart 100 elnevezésű versenyen. Ez azért is volt emlékezetes, mert nem néztem meg alaposan a kiírást… pontosítok: el sem olvastam.Ott jöttem rá, hogy nem városi, hanem hegyi futásra neveztem be. Egész idő alatt szentségeltem, mert sose futottam ilyen körülmények között, de végigcsináltam – meséli mosolyogva Ildikó, aki következő megmérettetésén, a Fertő-tavat megkerülő versenyen tett 51 kilométer során sajnos lesérült.

Felkészülés és rehabilitáció nélkül nem megy

– A 17. kilométer környékén volt egy reccsenés a talpamban. A végén a csípőm is nagyon fájt, hónapokba telt, mire kikeveredtem ebből, de nem bántam meg. Egyértelműen a hirtelen túlterhelés volt a kiváltó ok. Ezeknek mára nincsen nyoma. Megtanultam, hogy a rehabilitáció esszenciális része a futásnak: hengerezés, manuálterápia, masszázs, minden, ami ebben segít. Következő célul a BalatonSzupermaratont tűztem ki, 2018 tavaszán. Ehhez már futóedző segítségét kértem. Az edzőm Lőrincz Olivér, a Plandurance alapítója és szakmai vezetője lett. Így már szakértő edzéstervvel ugrottam neki. Ezután több emlékezetes verseny is következett, köztük a Korinthosz 80-nal és a Spártai Százassal – fejti ki Ildikó, akinek idén sikerült végigfutnia a több mint 220 kilométeres Ultrabalatont. – Sokat jelent, hogy a családom mellett az Eisberg Hungary Kft. is támogat. Együttműködésünk elején 80 kilométeres versenyen futottam, örülök, hogy végigkövették a fejlődésemet egészen a 220 kilométerig – teszi hozzá.

Ildikó úgy érzi, 100 kilométer felett egy olyan fizikai és szellemi fáradtságot él meg az ember, aminek teljes mentális béke az eredménye. – Az ultratávokat ezért is szeretem annyira, mert mindig eljön az a pont, amikor kiürülnek a gondolataim és nem számít semmi… tökéletes állapot! Az ultrafutás által szabaddá váltam. Nagybetűs értelemben. Persze a csillagoknak is úgy kell állnia, de én azt szeretem legjobban a futásban, hogy mindig visszaigazol. Itt nincs kamu. Ha beleteszed a munkát, előbb vagy utóbb visszajön az eredmény – mondja Ildikó, akitől sokan kérdezik, bírják-e ízületei, hogyan viseli szervezete ezeket a távokat.

– Bár megterheli az ember szervezetét, felkészüléssel és folyamatos rehabilitációval jól kezelhető. A futóedzések mellett heti két alkalommal járok a Szecsei Szilárd által megálmodott és vezetett Erőműhely Sportegyesületbe, ahol saját súlyos, stability, core izomzatfejlesztő edzéseket végzünk, valamint Hutter Ádám fascia tréner edzései is sokat segítenek a rehabilitációmban. Ha valaki ésszel kezdi el, nem úgy, mint én (nevet), és fokozatosan emeli a kilométereket, nem gondolom, hogy nagyobb probléma lehet. Persze ez egyénfüggő, gondolom, nem vagyok szakértője a kérdésnek, csak futok… – zárja gondolatát az ultrafutó édesanya.


Fotó: Pánczél Andrea

További hírek

16

NOV.

Idén is teljesítette küldetését a rózsaszín csomagolású saláta

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ennek jegyében alkotta meg három évvel ezelőtt az Eisberg Hungary Kft. a Pink mix saláta- és zöldségkeveréket, amellyel a vállalat a Mellrákinfó Egyesület munkáját támogatja. A rózsaszín csomagolású saláta minden évben októberben kerül a boltokba, hogy hírét vigye a mellrákszűrés fontosságának, hiszen a korai stádiumban felismert betegség az esetek többségében ma már gyógyítható.

Tudjon meg többet
03

OKT.

Marketing és kommunikációs vezetőt neveztek ki az Eisbergnél

Gál Judit kiskereskedelmi és szállodaipari szektorból érkezett vezetői tapasztalattal, Spielmann Laura, korábbi marketing vezető pedig nemzetközi feladatokat kapott.

Tudjon meg többet
27

SZEPT.

Életre szóló tudást kaptak a munkatársak az Eisberg Egészségprogramban

Fél év alatt összesen 69 kilót veszítettek súlyukból azok a fogyni vágyók, akik jelentkeztek az Eisberg támogatásával januárban elindult egészségprogramba. A módszert a Táplálkozástudományért Alapítvány dolgozta ki, amelyben dietetikus, személyi edző és gyógytornász segítette a munkatársak életmódváltását. A program célja az volt, hogy támogassa az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozási szokások kialakítását, meglévő krónikus betegségek esetén a megfelelő étrend betartását, valamint ráirányítsa a figyelmet a megfelleő testsúly és vázizomzat fontosságára. Az Eisberg az első olyan vállalat, amely az Alapítvány által kidolgozott programot biztosította munkatársainak.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest