November 24-én 18 fiatal dietetikus látogatott el az Eisberg gyáli üzemébe, hogy táplálkozástudományi szemmel közelebbről megismerkedhessenek a saláták birodalmával. Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetője egy rendkívül színes és érdekes előadást tartott a szakembereknek, amelyben bemutatta az Eisberg céget, a gyáli üzemet és a konyhakész salátamixek készítésének a folyamatait. Ezeken felül pedig az egyik legmodernebb vezetéselméleti filozófiáról, a LEAN szemléletről is izgalmas gondolatokkal gazdagodott a hallgatóság. Az elmélet után következett a gyakorlat, azaz a belépés az üzem területére védőruhában és fertőtlenítést követően. Az üzemben 30 féle alapanyaggal dolgoznak, a különböző salátafélék mellett más zöldségek is megtalálhatók, mint például a különböző színekben pompázó cékla és sárgarépa, a vöröshagyma, valamint szezonálisan a sütőtök. Az alapanyagok tárolása miatt a raktárban 1 és 6 °C közötti a hőmérséklet, a páratartalom pedig 75-97% között mozog. A dietetikusok megismerték a különböző gyártósorok működését és bepillantást nyertek a gyártási munkafolyamat összes szakaszába, végigkövethették a nyersanyagok útját a raktárba érkezéstől egészen a csomagolásig, mely a következőképpen történik: - Miután a földekről megérkeznek a különböző zöldségek Gyálra, a kamionból való kipakolás után súlymérésre kerül sor, amit a minőségi átvétel követ, majd a saláták a hűtött raktárban pihennek a felhasználásig.- Bekerülve a gyártási folyamatba, attól függően, hogy milyen salátaféléről beszélünk, kézi előtisztítás vagy átválogatás történik. Például a jégsaláta esetében egyenként ellenőrzik a fejeket, eltávolítják a torzsát, a hibás, fonnyadt részeket és az esetlegesen előkerülő idegen anyagokat (pl. rovarok, falevél, fémdarabok).- Ezt követően a salátákat és a zöldségeket a dolgozók és/vagy a gépek a megadott méretre, illetve formára szeletelik. - Ezután a felszeletelt saláták egy úgynevezett optikai válogató berendezésen mennek át, amely szinte tökéletes biztonsággal kiszűri vagyis szó szerint kilövi a különböző termékhibákat és az esetleges idegen anyagokat a salátából, köszönhetően a 7 db színes-, lézer- és infrakamerának. - Innen a saláta a rendszeresen ellenőrzött, ivóvíz tisztaságú, hűtött vizű mosóberendezésekbe kerül, ahol többlépcsős mosási folyamaton esik át. - Az alapos fürdőzés után a szárítás folyamata következik, amihez nagy teljesítményű centrifugákat, illetve a különösen érzékeny salátáknál (pl. rukkola, bébi levelek) alagút szárításos technológiát használnak, ahol a levegő páratartalmának csökkentésével történik a szárítás.- Majd következik a befejező fázis, a csomagolás, amelynek első lépéseként a tiszta, vízcseppmentes saláta egy 2 soros kombinációs, úgynevezett multipond mérlegen halad át, ennek segítségével állítják be az adott termékre vonatkozó töltősúlyt. - Mielőtt a csomagológép lezárja a salátákkal és zöldségekkel megtöltött zacskókat, a gép védőgázzal tölti fel azokat, ami lényegében módosított összetételű levegő: oxigén, nitrogén és szén-dioxid keveréke. Erre azért van szükség, hogy a saláta még napok után is friss és fogyasztható legyen. Azonban más oxigénigénye van a különféle salátáknak, például a rukkolának és a zöld leveles zöldségeknek több, míg a jégsalátának kevesebb oxigénre van szüksége. Így a különböző salátamixek receptúrájánál a védőgáz arányainak a beállítása gondos és precíz feladatot igényel.A dietetikusok között volt Shenker-Horváth Kinga is, aki már több éve „Eisberges” színekben végzi a munkáját, a legfiatalabb üzemlátogató pedig az egyik dietetikus anyuka 11 hónapos kisfia volt.Az üzemlátogatás hatalmas élmény volt a szakembereknek, miközben testközelből bizonyosodhattak meg arról, hogy a konyhakész saláták gyártási folyamata során kiemelt fontosságot kap a minőség, a tisztaság és a higiénia, valamint hogy az Eisberg termékek frissesség és megbízhatóság tekintetében a legmagasabb szinten állnak. Az üzemet senki sem hagyta el üres kézzel és saláta nélkül. Shenker-Horváth KingaDietetikus
Dietetikusok látogatása az Eisberg üzemben
További hírek
25
ÁPR.
Nem elég mondani, az egészségtudatos táplálkozásra ösztönözni is kell
Naponta legalább öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene fogyasztanunk az egészségünk megőrzéséhez a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása alapján, azonban ettől még jócskán el vagyunk maradva. Az Eisberg éppen ezért elindította a salátafogyasztásra ösztönző nyereményjátékát 1 millió forint értékű fődíjjal.
18
ÁPR.
Hiába fontos, csak gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést
A magyarok többsége tisztában van vele, hogy a napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről – világít rá az Eisberg az Opinio felületén végzett Színes Tálak Kutatása.
26
MÁRC.
Egészséges húsvét: ezt tanácsolja a dietetikus
A húsvéti időszak – sok más ünnephez hasonlóan – többek között a nagy lakomákról is szól. A családi és baráti összejövetelek során azonban nem nehéz szem elől téveszteni a mértékletességet, ami megterhelő lehet a szervezetünk számára. Egy táplálkozási szakértőt kérdeztünk az idei trendekről, a táplálkozási szokásaink változásairól és persze az ideális húsvéti étrendről is.