Egészséges húsvét: ezt tanácsolja a dietetikus

A húsvéti időszak – sok más ünnephez hasonlóan – többek között a nagy lakomákról is szól. A családi és baráti összejövetelek során azonban nem nehéz szem elől téveszteni a mértékletességet, ami megterhelő lehet a szervezetünk számára. Egy táplálkozási szakértőt kérdeztünk az idei trendekről, a táplálkozási szokásaink változásairól és persze az ideális húsvéti étrendről is.

A húsvéti asztalok elmaradhatatlan szereplője a sonka és persze a tojás, ami mellé „kötelező kellék” a kalács, és persze, ilyenkor jelentősebb a csokoládé-bevitelünk, nem beszélve a süteményekről. Az elmúlt években azonban előtérbe került a fenntarthatóbb, több zöldségfélét és más, növényi élelmiszert tartalmazó táplálkozás, ezért Shenker-Horváth Kingához, az Eisberg dietetikusához fordultunk, hogy utat mutasson a különféle étrendek útvesztőjében.

Cikkünkben bemutatjuk, hogyan illeszthetők be harmonikusan a saláták a húsvéti menübe úgy, hogy nem csak kiegészítik, de fel is dobják a hagyományos ételeket. Legyen szó egy egyszerű zöldsalátáról, amely frissességet visz a sonkás ételek mellé, vagy egy gazdagabb, összetettebb saláta receptúráról, amely önmagában is megállja a helyét. További célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a húsvéti hagyományok mellett érdemes helyet szorítani az egészséges, friss zöldségeknek is az ünnepi asztalon. Emellett szeretnénk inspirálni is az olvasókat, hogy tegyék változatosabbá és színesebbé húsvéti étrendjüket az Eisberg saláták segítségével.

Húsvéti répatorta recept az Eisbergtől


„Magyarország lakosságának táplálkozására a legutóbbi felmérések alapján jellemző, hogy a zsírbevitelük nagy része állati eredetű zsírokból származik, hangsúlyos szerepe van a húsoknak és a húskészítményeknek az étrendünkben” – mondta Shenker-Horváth Kinga. „Azonban fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy elindult egy olyan, akár trendnek is nevezhető változás, ami a növényi alapú étrendek növekvő népszerűségével jár, egyre többen követnek különböző vegetáriánus étrendet. Ugyanakkor arra is muszáj rámutatni, hogy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által összeállított Okostányér táplálkozási ajánlás szerint javasolt legalább napi 5 adag zöldség és gyümölcsfogyasztást még sokan nem érik el.”

A dietetikus szakember hangsúlyozta, hogy ezt persze nem lehet egyik pillanatról a másikra elérni, ugyanakkor már azzal sokat tehetünk az egészségünkért, ha színesítjük a napi étrendünket, például salátákkal, különféle zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával.

„Ha pedig salátáról beszélünk, törekszünk rá, hogy minél szélesebb körben ismertebbé váljanak a különböző fajták” – tette hozzá Shenker-Horváth Kinga. „Nem csak a jégsaláta és a fejessaláta létezik, hanem például a rukkola, a madársaláta, az endívia, a radicchio, a bébispenót, fodros kel, amelyekkel érdemes kísérletezni, növelni és változatosabbá tenni a zöldségfogyasztásunkat.” 

A dietetikus arra is felhívta a figyelmet, hogy  érdemes még a vegyes táplálkozást követőknek (tehát a húst is fogyasztóknak) bevezetni a húsmentes napokat a heti étrendben.

„A húsmentes napok beiktatásával az egészségünkért és a bolygónk védelméért is teszünk. A növényi fehérjeforrásokkal hús fogyasztása nélkül is el tudjuk érni a megfelelő fehérjebevitelt, például olyan salátás fogások összeállításával, amelyekben hüvelyesek (pl. lencse-, bab- és borsófélék), olajos magvak (pl. dió, mandula, mogyoró, pisztácia) és/vagy gabonafélék (pl. zab, durum tészta, köles, gersli) is szerepelnek. A lényeg, hogy minden kis lépés számít, mert a táplálkozásunk nem fekete-fehér, hanem színes, mint a salátatálak.”

Shenker-Horváth Kinga arra is rámutatott, hogy a zöldségbevitelünket akár párolt zöldségekkel és savanyúságokkal is növelhetjük, de a legjobb lenne a friss, nyersen fogyasztott zöldség és gyümölcs, amelyek esetén az említett napi legalább 5 adagból 3 az előbbi, 2 az utóbbi csoporthoz tartozzon.

A húsvéti időszakban mindezt megkönnyíti, hogy tavasszal kezdenek megjelenni a friss, primőr zöldségfélék, amire már sokan nagyon vágynak a téli hónapok után. A szakember ez esetben azt emeli ki, hogy a szezonalitásra helyezzük a hangsúlyt, ami anyagilag is hasznos, a fenntarthatósági törekvéseket tekintve sem elvetendő szempont, arról nem beszélve, hogy az idényterményeknek a legmagasabb a tápanyagtartalma a távolabbról hozott, mesterségesen érlelt zöldségekhez vagy gyümölcsökhöz képest.

Röviden összefoglalva, a húsvéti időszakban is igyekezzünk minél változatosabban étkeznimiközben megéljük az ünnep örömeit, szánjunk nagyobb szerepet a zöldségféléknek – sonka helyett például salátalevélbe is tekerhetjük a tölteléket –, ügyeljünk a szezonalitásra és ne féljünk újdonságokat kipróbálni. A tartalmas és ízgazdag húsvéti saláták elkészítéséhez pedig bármikor megtaláljuk az üzletekben az Eisberg jó minőségű, konyhakész csomagolt salátáit, amivel időt spórolhatunk és – akár szó szerint - színesíthetjük az ünnepi étrendünket is.

További hírek

18

ÁPR.

Hiába fontos, csak gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

A magyarok többsége tisztában van vele, hogy a napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről – világít rá az Eisberg az Opinio felületén végzett Színes Tálak Kutatása.

Tudjon meg többet
29

FEBR.

Perinatális szaktanácsadói ösztöndíjat támogat az Eisberg

Az Eisberg minden évben számos fontos ügyet és szervezetet támogat, ezt a küldetését 2024-ben is folytatja a vállalat. Az egyik ilyen kiemelt fontosságú terület az egészségmegőrzés. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával és a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társasággal (MPPPOT) történő együttműködés most új szintre lépett, hiszen az Eisberg fél éves ösztöndíjat adományozott Stiglicz-Árkosi Nóra szülésznőnek.

Tudjon meg többet
22

DEC.

2023-ban is számtalan jó ügyet támogatott az Eisberg

A 2023-as év mindannyiunknak sok kihívást tartogatott, ám a vállalat ezek mellett is figyelmet fordított a számára fontos ügyekre és az ezeket képviselő szervezetekre. Az egészségmegőrzés, a kiegyensúlyozott táplálkozás vagy épp a fenntarthatóság olyan témák, amelyeket a vállalat a mindennapi működése során is szem előtt tart. Ezen értékek mentén több szervezet, alapítvány, sportoló és művész részesült támogatásban, hogy folytathassa munkáját, amellyel kicsit élhetőbb hellyé teszik a világot.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest