Saláta Kisokos: A vágykeltő céklától az álnok rukkoláig

Saláta Kisokos: A vágykeltő céklától, a sárgarépán át az álnok rukkoláig

A természet ajándékai a finom, illatos és egészséges zöldségek, melyek fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ám amellett, hogy igazi vitaminbombák, néhányuk igen érdekes múlttal is rendelkezik – ennek jártunk most utána!

Hajfesték és afrodiziákum: a cékla

A lédús, vitaminban és ásványi anyagban gazdag cékla nemcsak az egészségünknek tesz jót, hanem számos egyéb jótékony hatással is bír. Nem véletlen, hogy a konyhai felhasználása mellett gyógynövényként is számontartják, ugyanis – többek között – serkenti a vörösvérsejtek képződését, segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait, előnyösen befolyásolja az anyagcserét, csökkenti a gyulladásokat, kiváló antioxidáns-forrás, és vérnyomáscsökkentőként is megállja a helyét. Alacsony kalóriatartalma miatt pedig a diétázóknak is nagy barátja lehet.

Azt azonban már kevesebben tudják róla, hogy levét (az erős színpigmentjei miatt) előszeretettel alkalmazták hajfestéshez is a történelem során azok, akik vörös hajkoronáról álmodoztak. Ráadásul magas betacianin tartalma (vörös színanyaga) miatt egy átmulatott éjszaka után akár a macskajaj tüneteit is képes enyhíteni ez a sokoldalú zöldség. A legmeglepőbb tulajdonságát azonban a legenda szerint a rómaiak ismerték fel, akik afrodiziákumként tekintettek a céklára. A benne található nagyobb mennyiségű bór ugyanis hatással van a nemi hormonok termelődésére.

Hamis legendáktól a narancssárga bőrig: a sárgarépa
Több legenda is övezi a kezdetben főleg fehér, sárga és lila színben pompázó répa narancssárga eredetét, melyek közül a leghíresebbet I. Vilmos orániai herceghez, a spanyolok ellen vívott németalföldi szabadságharc kiemelkedő vezetőjéhez kötnek. Állítólag az uralkodó és háza előtt szerettek volna azzal tisztelegni a helyi kertészek, hogy több répafaj keresztezéséből megalkotják a narancssárga répát. Ez azonban pont annyira igaz, mint amennyire az a tény, hogy e zöldség fogyasztásától jobban tudunk majd fütyülni. Legalábbis a Sárgarépa Világmúzeum kurátora, John Stolarczyk szerint I. Vilmosnak nincs köze a történethez. Az viszont igaz lehet, hogy a sárgarépa mai formáját és színét valóban a 16-17. században nyerhette el Hollandiában.

A répa magas A-vitamin-tartalma miatt a szemnek és a nyálkahártyák egészségének is kedvez, a benne rejlő béta-karotin pedig segít felturbózni az immunrendszer működését, miközben megköti a szabadgyököket, ezért daganatmegelőző hatást is tulajdonítanak neki. Az említett áldásos hatásokon túl pedig a bőrünk víztartalmának megőrzését is támogatja, valamint a faggyú- és verejtékmirigyeket is szabályozza.

+1 tény: Felnőtteknél ritkán, csecsemőknél gyakrabban előforduló probléma lehet, ha a répa narancsos színárnyalatát adó béta-karotinból túl sok kerül a szervezetünkbe. Ilyenkor a bőr narancssárgára színeződhet, melyet karotinémiának nevezünk. Félni azonban nem kell ettől az állapottól sem, ugyanis teljesen ártalmatlan.

Az álnok: a rukkola
Nemcsak a céklának tulajdonítanak vágykeltő érdemeket, hanem az aromás és kissé csípős ízű rukkolának is, melyből az ókorban – más növényekkel keverve – „szerelmi bájitalt” is készítettek. Áldásos hatásait a kutatások is alátámasztják, melyek szerint az antioxidánsokban gazdag sötétzöld leveles zöldségek pozitívan hatnak a libidóra. Nem véletlen, hogy a kolostorokban betiltották a rukkola termesztését. Az egyik legérdekesebb hiedelem szerint pedig régen az álnokság szimbólumaként tekintettek rá, mivel virágai csak éjjel árasztanak illatot. A rukkola gyulladáscsökkentő hatású növény, és – amellett, hogy magas víztartalma miatt hidratál – klorofilban is igen gazdag, ezáltal az immunrendszer működését is támogatja.

További hírek

JÚN.

17

A villámgyors fogyás csak divatos marketingfogás!

Az Eisberg Diéta Dilemma című, rendszeresen jelentkező podcastjának ötödik adásában a divatdiéták kerültek terítékre. Shenker-Horváth Kinga, az Eisberg Hungary Kft. dietetikusa és táplálkozástudományi szakembere Péter Petra műsorvezetővel részletekbe menően beszélget a ketogén, valamint a 90 napos diétát érintő érdekességekről, tudnivalókról… Vajon mi igaz a gyors fogyás ígéreteiből, és hogyan érhetjük el a régen vágyott beach bodyt? Most kiderül!

JÚN.

08

Fenntarthatósági témahét az Üllői Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában

Cégünknél igyekszünk figyelni arra, hogy minél több gyermekkel megszerettessük a salátázás örömét. Vannak olyan események, illetve egészségnapok, ahova rendszeresen küldünk salátát az ottani diákoknak és tanároknak. A június 8-ai esemény után egy kedves üzenettel leptek meg minket.

JÚN.

07

Kelet és Nyugat kapujában: selymesen gazdag ízvilágot rejt az Oriental salátaöntet

Prémium minőségű spanyol olívaolaj találkozása az izgalmas almaborecettel, a tokaji furmintból nyert borecettel, valamint a fűszeres keletet idéző korianderrel és a római köménymaggal? Mindez lehetséges az Eisberg Hungary Kft. és a Borecet Művek régi-új közös alkotásában: az Oriental dresszingben, mely nemcsak salátákhoz, hanem húspácokhoz és mártogatósokhoz is kiváló választás!

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest