Veganuár, sok salátával

Mikor lehetne igazán középpontban a saláta, ha nem januárban? Ebben a hónapban még a húsimádók is nagyobb kedvvel próbálnak ki egy-egy zöldséges fogást, hiszen a Veganuár épp erről szól: a növényi alapú táplálkozás népszerűsítéséről. A húsmentes étkezés egyre nagyobb teret hódít világszerte, a Veganuár program pedig arra ösztönzi a vállalkozó kedvűeket, hogy 30 napig próbálják ki az állati eredetű élelmiszerektől mentes étrendet, vagy legalább csökkentsék a húsfogyasztásukat. A zöldségfogyasztás növelésében segíthetnek a különböző salátafélék, amelyek változatossá és színessé varázsolhatják étkezéseinket.

A Veganuary kezdeményezés 2014-ben indult Angliában. Egy házaspár újévi fogadalmat tett,  hogy egy hónapig csak növényi alapú élelmiszereket fogyasztanak, és ehhez követőket toboroztak. Mostanra világszintűvé vált a mozgalom, tavaly már több mint 600 ezren csatlakoztak a 30 napos kihíváshoz. A program hazai változata, a Veganuár is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A vegán életmód hívei szerint a növényi alapú étrend egészségesebb, fenntarthatóbb és etikusabb, mint a vegyes táplálkozás.

Tegyünk egy próbát!

„Ha nem is követi mindenki az állati eredetű élelmiszerek teljes kizárását, a Veganuár jó alkalom arra, hogy jobban odafigyeljünk az állati eredetű élelmiszerek bevitelére, csökkentsük a húsfogyasztásunkat, és húsmentes napokat tartsunk” – mondja Schenker-Horváth Kinga táplálkozástudományi szakértő, az Eisberg dietetikusa.

„A világtörténelemben a húsmentes napok hagyománya igen régre nyúlik vissza, akkoriban vallási indokok vagy a húshoz való hozzáférés nehézségei miatt voltak húsmentes napok” – teszi hozzá a szakember. A bolygó és az állatok védelmében egyre több globális kezdeményezés hívja fel a figyelmet arra, hogy a húsfogyasztás – elsősorban a vörös húsé – jelentős terhet ró a környezetre és az éghajlatra.

Már azzal is támogathatjuk egészségünket és a bolygónk védelmét, ha csökkentjük az étrendünkben a húsok mennyiségét, a zöldség- és gyümölcsfogyasztást pedig növeljük. Ilyenkor tesznek jó szolgálatot a különféle saláták, amelyek köretként, de önálló fogásként is megállják a helyüket az asztalon, és a növényi alapú táplálkozásba is jól beépíthetők. Egy fantáziadúsan elkészített saláta még a legegyszerűbb húsos vagy húsmentes fogást is ínycsiklandóvá varázsolja, ehhez ad számtalan ötletet az Eisberg oldalán található gazdag receptgyűjtemény. Ráadásul a salátaféléknek nemcsak a tányérunkon, hanem a poharunkban is helye van, hiszen gyümölccsel, gyümölcslével kiegészítve igazán finom és egészséges turmixok, smoothie-k készíthetők belőlük. Ezeket legtöbbször még azok a gyerekek is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem szeretik a zöldséget.

Komplettáljunk!

A Veganuár mozgalom az év elején sokak kedvét meghozza a növényi alapú étkezéshez. Érdemes azonban figyelni arra, hogy ebben az esetben komplettáljuk ételeinket, vagyis olyan fehérjeforrásokkal egészítsük ki, amelyek biztosítják szervezetünk számára a megfelelő tápanyagbevitelt. Ilyen fehérjeforrást jelentenek például a hüvelyesek, gabonafélék, olajos magvak. Az életmódváltáshoz, a kiegyensúlyozott, egészséges étrend kialakításához érdemes dietetikus segítségét kérni.

Fontos tudni, hogy a veganizmus nemcsak a növényi eredetű étkezést előtérbe helyező életmód, hanem egy szemlélet is. Követői a mindennapi életben kerülik az olyan eszközöket, ruhákat, kozmetikumokat, amelyeknek köze van az állatokhoz.További hírek

20

DEC.

Az Eisbergre 2022-ben is lehetett számítani

Az Eisberg Hungary Kft. a nehéz gazdasági környezetet hozó 2022-es évben is megtalálta a módját annak, hogy miként segítsen számára fontos társadalmi ügyeket. Egészségügy, sport, kultúra – a közös értékrend mentén idén számos alapítvány, egyesület, sportoló és művész részesült a piacvezető salátaüzem támogatásában.

Tudjon meg többet
16

NOV.

Pink mix - Rózsaszín salátacsomaggal a mellrák ellen

Sikeres kampányt zárt az Eisberg Pink Mix salátája. Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek jegyében született meg tavaly a Pink Mix saláta- és zöldségkeverék, amellyel a vállalat a Mellrákinfo Egyesület munkáját támogatja.  Az Egyesület célkitűzése, hogy minél több nő (és férfi) figyelmét hívja fel a szűrés fontosságára, hiszen az időben felismert mellrák 95 százalékban gyógyítható. Az ismeretterjesztő és adománygyűjtő kampányhoz évről évre egyre többen csatlakoznak.

Tudjon meg többet
24

OKT.

Az állatok mellett a saláta is népszerű volt az Állatkerti Nevelőszülők Találkozóján

Eseménydús napjuk volt az állatkert lakóinak október első vasárnapján, örökbefogadóik tettek náluk látogatást aznap. Az Állatkerti Nevelőszülők Találkozóján az Eisberg Hungary Kft is képviseltette magát, egyrészt a kétéves tevelány, Izabella nevelőszülőjeként, másrészt kiállítóként. Az eseményt szervező Alapítvány a Budapesti Állatkertért idén 30 éves, akárcsak az Eisberg Hungary Kft, így közös születésnapi ünnepként is tekinthettek erre az alkalomra. Az Eisberg standjánál nagy sikerük volt a zöldségből faragott állatfiguráknak és a salátakóstolónak. A tombola nyertesei közül pedig többen is az Eisberg ajándékcsomagját vihették haza.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest