Veganuár, sok salátával

Mikor lehetne igazán középpontban a saláta, ha nem januárban? Ebben a hónapban még a húsimádók is nagyobb kedvvel próbálnak ki egy-egy zöldséges fogást, hiszen a Veganuár épp erről szól: a növényi alapú táplálkozás népszerűsítéséről. A húsmentes étkezés egyre nagyobb teret hódít világszerte, a Veganuár program pedig arra ösztönzi a vállalkozó kedvűeket, hogy 30 napig próbálják ki az állati eredetű élelmiszerektől mentes étrendet, vagy legalább csökkentsék a húsfogyasztásukat. A zöldségfogyasztás növelésében segíthetnek a különböző salátafélék, amelyek változatossá és színessé varázsolhatják étkezéseinket.

A Veganuary kezdeményezés 2014-ben indult Angliában. Egy házaspár újévi fogadalmat tett,  hogy egy hónapig csak növényi alapú élelmiszereket fogyasztanak, és ehhez követőket toboroztak. Mostanra világszintűvé vált a mozgalom, tavaly már több mint 600 ezren csatlakoztak a 30 napos kihíváshoz. A program hazai változata, a Veganuár is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A vegán életmód hívei szerint a növényi alapú étrend egészségesebb, fenntarthatóbb és etikusabb, mint a vegyes táplálkozás.

Tegyünk egy próbát!

„Ha nem is követi mindenki az állati eredetű élelmiszerek teljes kizárását, a Veganuár jó alkalom arra, hogy jobban odafigyeljünk az állati eredetű élelmiszerek bevitelére, csökkentsük a húsfogyasztásunkat, és húsmentes napokat tartsunk” – mondja Schenker-Horváth Kinga táplálkozástudományi szakértő, az Eisberg dietetikusa.

„A világtörténelemben a húsmentes napok hagyománya igen régre nyúlik vissza, akkoriban vallási indokok vagy a húshoz való hozzáférés nehézségei miatt voltak húsmentes napok” – teszi hozzá a szakember. A bolygó és az állatok védelmében egyre több globális kezdeményezés hívja fel a figyelmet arra, hogy a húsfogyasztás – elsősorban a vörös húsé – jelentős terhet ró a környezetre és az éghajlatra.

Már azzal is támogathatjuk egészségünket és a bolygónk védelmét, ha csökkentjük az étrendünkben a húsok mennyiségét, a zöldség- és gyümölcsfogyasztást pedig növeljük. Ilyenkor tesznek jó szolgálatot a különféle saláták, amelyek köretként, de önálló fogásként is megállják a helyüket az asztalon, és a növényi alapú táplálkozásba is jól beépíthetők. Egy fantáziadúsan elkészített saláta még a legegyszerűbb húsos vagy húsmentes fogást is ínycsiklandóvá varázsolja, ehhez ad számtalan ötletet az Eisberg oldalán található gazdag receptgyűjtemény. Ráadásul a salátaféléknek nemcsak a tányérunkon, hanem a poharunkban is helye van, hiszen gyümölccsel, gyümölcslével kiegészítve igazán finom és egészséges turmixok, smoothie-k készíthetők belőlük. Ezeket legtöbbször még azok a gyerekek is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem szeretik a zöldséget.

Komplettáljunk!

A Veganuár mozgalom az év elején sokak kedvét meghozza a növényi alapú étkezéshez. Érdemes azonban figyelni arra, hogy ebben az esetben komplettáljuk ételeinket, vagyis olyan fehérjeforrásokkal egészítsük ki, amelyek biztosítják szervezetünk számára a megfelelő tápanyagbevitelt. Ilyen fehérjeforrást jelentenek például a hüvelyesek, gabonafélék, olajos magvak. Az életmódváltáshoz, a kiegyensúlyozott, egészséges étrend kialakításához érdemes dietetikus segítségét kérni.

Fontos tudni, hogy a veganizmus nemcsak a növényi eredetű étkezést előtérbe helyező életmód, hanem egy szemlélet is. Követői a mindennapi életben kerülik az olyan eszközöket, ruhákat, kozmetikumokat, amelyeknek köze van az állatokhoz.További hírek

16

NOV.

Idén is teljesítette küldetését a rózsaszín csomagolású saláta

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ennek jegyében alkotta meg három évvel ezelőtt az Eisberg Hungary Kft. a Pink mix saláta- és zöldségkeveréket, amellyel a vállalat a Mellrákinfó Egyesület munkáját támogatja. A rózsaszín csomagolású saláta minden évben októberben kerül a boltokba, hogy hírét vigye a mellrákszűrés fontosságának, hiszen a korai stádiumban felismert betegség az esetek többségében ma már gyógyítható.

Tudjon meg többet
03

OKT.

Marketing és kommunikációs vezetőt neveztek ki az Eisbergnél

Gál Judit kiskereskedelmi és szállodaipari szektorból érkezett vezetői tapasztalattal, Spielmann Laura, korábbi marketing vezető pedig nemzetközi feladatokat kapott.

Tudjon meg többet
27

SZEPT.

Életre szóló tudást kaptak a munkatársak az Eisberg Egészségprogramban

Fél év alatt összesen 69 kilót veszítettek súlyukból azok a fogyni vágyók, akik jelentkeztek az Eisberg támogatásával januárban elindult egészségprogramba. A módszert a Táplálkozástudományért Alapítvány dolgozta ki, amelyben dietetikus, személyi edző és gyógytornász segítette a munkatársak életmódváltását. A program célja az volt, hogy támogassa az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozási szokások kialakítását, meglévő krónikus betegségek esetén a megfelelő étrend betartását, valamint ráirányítsa a figyelmet a megfelleő testsúly és vázizomzat fontosságára. Az Eisberg az első olyan vállalat, amely az Alapítvány által kidolgozott programot biztosította munkatársainak.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest