Veganuár, sok salátával

Mikor lehetne igazán középpontban a saláta, ha nem januárban? Ebben a hónapban még a húsimádók is nagyobb kedvvel próbálnak ki egy-egy zöldséges fogást, hiszen a Veganuár épp erről szól: a növényi alapú táplálkozás népszerűsítéséről. A húsmentes étkezés egyre nagyobb teret hódít világszerte, a Veganuár program pedig arra ösztönzi a vállalkozó kedvűeket, hogy 30 napig próbálják ki az állati eredetű élelmiszerektől mentes étrendet, vagy legalább csökkentsék a húsfogyasztásukat. A zöldségfogyasztás növelésében segíthetnek a különböző salátafélék, amelyek változatossá és színessé varázsolhatják étkezéseinket.

A Veganuary kezdeményezés 2014-ben indult Angliában. Egy házaspár újévi fogadalmat tett,  hogy egy hónapig csak növényi alapú élelmiszereket fogyasztanak, és ehhez követőket toboroztak. Mostanra világszintűvé vált a mozgalom, tavaly már több mint 600 ezren csatlakoztak a 30 napos kihíváshoz. A program hazai változata, a Veganuár is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A vegán életmód hívei szerint a növényi alapú étrend egészségesebb, fenntarthatóbb és etikusabb, mint a vegyes táplálkozás.

Tegyünk egy próbát!

„Ha nem is követi mindenki az állati eredetű élelmiszerek teljes kizárását, a Veganuár jó alkalom arra, hogy jobban odafigyeljünk az állati eredetű élelmiszerek bevitelére, csökkentsük a húsfogyasztásunkat, és húsmentes napokat tartsunk” – mondja Schenker-Horváth Kinga táplálkozástudományi szakértő, az Eisberg dietetikusa.

„A világtörténelemben a húsmentes napok hagyománya igen régre nyúlik vissza, akkoriban vallási indokok vagy a húshoz való hozzáférés nehézségei miatt voltak húsmentes napok” – teszi hozzá a szakember. A bolygó és az állatok védelmében egyre több globális kezdeményezés hívja fel a figyelmet arra, hogy a húsfogyasztás – elsősorban a vörös húsé – jelentős terhet ró a környezetre és az éghajlatra.

Már azzal is támogathatjuk egészségünket és a bolygónk védelmét, ha csökkentjük az étrendünkben a húsok mennyiségét, a zöldség- és gyümölcsfogyasztást pedig növeljük. Ilyenkor tesznek jó szolgálatot a különféle saláták, amelyek köretként, de önálló fogásként is megállják a helyüket az asztalon, és a növényi alapú táplálkozásba is jól beépíthetők. Egy fantáziadúsan elkészített saláta még a legegyszerűbb húsos vagy húsmentes fogást is ínycsiklandóvá varázsolja, ehhez ad számtalan ötletet az Eisberg oldalán található gazdag receptgyűjtemény. Ráadásul a salátaféléknek nemcsak a tányérunkon, hanem a poharunkban is helye van, hiszen gyümölccsel, gyümölcslével kiegészítve igazán finom és egészséges turmixok, smoothie-k készíthetők belőlük. Ezeket legtöbbször még azok a gyerekek is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem szeretik a zöldséget.

Komplettáljunk!

A Veganuár mozgalom az év elején sokak kedvét meghozza a növényi alapú étkezéshez. Érdemes azonban figyelni arra, hogy ebben az esetben komplettáljuk ételeinket, vagyis olyan fehérjeforrásokkal egészítsük ki, amelyek biztosítják szervezetünk számára a megfelelő tápanyagbevitelt. Ilyen fehérjeforrást jelentenek például a hüvelyesek, gabonafélék, olajos magvak. Az életmódváltáshoz, a kiegyensúlyozott, egészséges étrend kialakításához érdemes dietetikus segítségét kérni.

Fontos tudni, hogy a veganizmus nemcsak a növényi eredetű étkezést előtérbe helyező életmód, hanem egy szemlélet is. Követői a mindennapi életben kerülik az olyan eszközöket, ruhákat, kozmetikumokat, amelyeknek köze van az állatokhoz.



További hírek

18

ÁPR.

Hiába fontos, csak gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

A magyarok többsége tisztában van vele, hogy a napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről – világít rá az Eisberg az Opinio felületén végzett Színes Tálak Kutatása.

Tudjon meg többet
26

MÁRC.

Egészséges húsvét: ezt tanácsolja a dietetikus

A húsvéti időszak – sok más ünnephez hasonlóan – többek között a nagy lakomákról is szól. A családi és baráti összejövetelek során azonban nem nehéz szem elől téveszteni a mértékletességet, ami megterhelő lehet a szervezetünk számára. Egy táplálkozási szakértőt kérdeztünk az idei trendekről, a táplálkozási szokásaink változásairól és persze az ideális húsvéti étrendről is.

Tudjon meg többet
29

FEBR.

Perinatális szaktanácsadói ösztöndíjat támogat az Eisberg

Az Eisberg minden évben számos fontos ügyet és szervezetet támogat, ezt a küldetését 2024-ben is folytatja a vállalat. Az egyik ilyen kiemelt fontosságú terület az egészségmegőrzés. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával és a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társasággal (MPPPOT) történő együttműködés most új szintre lépett, hiszen az Eisberg fél éves ösztöndíjat adományozott Stiglicz-Árkosi Nóra szülésznőnek.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest