Veganuár, sok salátával

Mikor lehetne igazán középpontban a saláta, ha nem januárban? Ebben a hónapban még a húsimádók is nagyobb kedvvel próbálnak ki egy-egy zöldséges fogást, hiszen a Veganuár épp erről szól: a növényi alapú táplálkozás népszerűsítéséről. A húsmentes étkezés egyre nagyobb teret hódít világszerte, a Veganuár program pedig arra ösztönzi a vállalkozó kedvűeket, hogy 30 napig próbálják ki az állati eredetű élelmiszerektől mentes étrendet, vagy legalább csökkentsék a húsfogyasztásukat. A zöldségfogyasztás növelésében segíthetnek a különböző salátafélék, amelyek változatossá és színessé varázsolhatják étkezéseinket.

A Veganuary kezdeményezés 2014-ben indult Angliában. Egy házaspár újévi fogadalmat tett,  hogy egy hónapig csak növényi alapú élelmiszereket fogyasztanak, és ehhez követőket toboroztak. Mostanra világszintűvé vált a mozgalom, tavaly már több mint 600 ezren csatlakoztak a 30 napos kihíváshoz. A program hazai változata, a Veganuár is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A vegán életmód hívei szerint a növényi alapú étrend egészségesebb, fenntarthatóbb és etikusabb, mint a vegyes táplálkozás.

Tegyünk egy próbát!

„Ha nem is követi mindenki az állati eredetű élelmiszerek teljes kizárását, a Veganuár jó alkalom arra, hogy jobban odafigyeljünk az állati eredetű élelmiszerek bevitelére, csökkentsük a húsfogyasztásunkat, és húsmentes napokat tartsunk” – mondja Schenker-Horváth Kinga táplálkozástudományi szakértő, az Eisberg dietetikusa.

„A világtörténelemben a húsmentes napok hagyománya igen régre nyúlik vissza, akkoriban vallási indokok vagy a húshoz való hozzáférés nehézségei miatt voltak húsmentes napok” – teszi hozzá a szakember. A bolygó és az állatok védelmében egyre több globális kezdeményezés hívja fel a figyelmet arra, hogy a húsfogyasztás – elsősorban a vörös húsé – jelentős terhet ró a környezetre és az éghajlatra.

Már azzal is támogathatjuk egészségünket és a bolygónk védelmét, ha csökkentjük az étrendünkben a húsok mennyiségét, a zöldség- és gyümölcsfogyasztást pedig növeljük. Ilyenkor tesznek jó szolgálatot a különféle saláták, amelyek köretként, de önálló fogásként is megállják a helyüket az asztalon, és a növényi alapú táplálkozásba is jól beépíthetők. Egy fantáziadúsan elkészített saláta még a legegyszerűbb húsos vagy húsmentes fogást is ínycsiklandóvá varázsolja, ehhez ad számtalan ötletet az Eisberg oldalán található gazdag receptgyűjtemény. Ráadásul a salátaféléknek nemcsak a tányérunkon, hanem a poharunkban is helye van, hiszen gyümölccsel, gyümölcslével kiegészítve igazán finom és egészséges turmixok, smoothie-k készíthetők belőlük. Ezeket legtöbbször még azok a gyerekek is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem szeretik a zöldséget.

Komplettáljunk!

A Veganuár mozgalom az év elején sokak kedvét meghozza a növényi alapú étkezéshez. Érdemes azonban figyelni arra, hogy ebben az esetben komplettáljuk ételeinket, vagyis olyan fehérjeforrásokkal egészítsük ki, amelyek biztosítják szervezetünk számára a megfelelő tápanyagbevitelt. Ilyen fehérjeforrást jelentenek például a hüvelyesek, gabonafélék, olajos magvak. Az életmódváltáshoz, a kiegyensúlyozott, egészséges étrend kialakításához érdemes dietetikus segítségét kérni.

Fontos tudni, hogy a veganizmus nemcsak a növényi eredetű étkezést előtérbe helyező életmód, hanem egy szemlélet is. Követői a mindennapi életben kerülik az olyan eszközöket, ruhákat, kozmetikumokat, amelyeknek köze van az állatokhoz.Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest