Óriási segítséget kaptak az Eisberg dolgozók gyerekei a KórházSuli Alapítványtól

Az újonc önkéntesek elsajátítják a tananyagfejlesztő rendszer használatát, melyhez mentori támogatást kapnak.
Az újonc önkéntesek elsajátítják a tananyagfejlesztő rendszer használatát, melyhez mentori támogatást kapnak.

A koronavírus-járvány második hullámára készülve az Eisberg tavaly nyáron felmérést készített arról, mitől félnek leginkább a dolgozói. Kiderült: a családosok főleg a levegőben lógó iskolabezárások miatt szorongtak, vagyis azért, hogy képesek lesznek-e otthon segíteni a gyermekeiknek a tanulásban. Az Eisberg és a KórházSuli Alapítvány ezért novemberben közös céges kísérleti programot indított, melynek nyomán azóta is önkéntes középiskolások korrepetálják a dolgozók gyermekeit.

Kortárs segítők, sikerélmények a tanulásban

Az Eisberg 2020 augusztusában kérdezte meg a munkatársakat arról, hogy milyen félelmeik vannak. A cég maga is meglepődött a válaszokon…

– Kiderült, hogy a dolgozóink nem attól félnek a leginkább, hogy megmarad-e a munkahelyük vagy lesz-e fizetésük, mert bíznak a cégben. Helyette attól a helyzettől szorongtak a családos kollégáink, hogy amennyiben az esetleges iskolabezárások miatt át kell állni digitális oktatásra, képesek lesznek-e otthon tanítani a gyerekeiket – árulta el Bognár Adrienn, az Eisberg Hungary Kft. HR közösségépítési vezetője, majd hozzátette:

– Az ügyvezetőnk, Gazsi Zoltán zsenialitásának köszönhető, hogy amikor felmerült ez az igény, épp akkor került kapcsolatba a KórházSuli Alapítvánnyal, és egyből bevonta őket a közös gondolkodásba. Ennek eredményeként novemberben indult el a két szervezet kísérleti programja, amiben jelenleg tíz család vesz részt. Az az igazság, hogy sokkal többen érdeklődtek, de mivel az iskolák bezárására végül nem került sor – legalábbis 8. évfolyam alatt –, így nem élt mindenki a lehetőséggel – emelte ki Bognár Adrienn.

Azokat a gyerekeket, akik bekapcsolódtak a programba, most középiskolás diákönkéntesek korrepetálják elsősorban matematikából, nyelvtanból, angol és német nyelvből. A dolgozók visszajelzései pedig egyértelműen pozitívak: a KórházSuli önkéntesei felkészültek, segítőkészek, a kisdiákoknak pedig már az órák közben és másnap, az iskolában is sikerélményeik vannak.

KórházSuli a gyakorlatban

A céges kísérleti programba az egyik érintett szülő, Szoboszlai Marianna, az Eisberg pénzügyi vezetője azért jelentkezett, mert harmadik osztályos kislánya a sorozatos koronavírusos esetek – osztálytárs, illetve családtag fertőzése – miatt elrendelt karantén, valamint a betegségből adódó hiányzások okán majdnem két hónapot töltött otthon.

– Nagy segítség volt ez a lehetőség, a plusz támogatás, amit az otthoni tanuláshoz kaptunk. Amikor az egészségi állapotom engedte, és a munka mellett maradt időm, energiám, természetesen én is tanultam a gyermekemmel, de mivel a német nyelvet nem beszélem, abban nem tudtam neki segíteni. A KórházSuli viszont az idegennyelv-tanulásban és a matematikában is támogatást nyújtott. Németből például csak ötöse van azóta Dórinak! Jelenleg alkalmi jelleggel online folytatjuk az órákat, melyeket a kislányom mindig nagy örömmel vár. Engem pedig megnyugtat a tudat, hogy támogatást kap a tanulásban – mondta Szoboszlai Marianna.


Nyitottan állni a világhoz

Az Eisberg és a KórházSuli együttműködését akár a véletlenek szerencsés összjátékának is nevezhetnénk, de az ügyvezető igazgató szerint inkább a kölcsönös nyitottság a kulcs.

– A Bridge Budapest eseményén – ami egy céges-civil együttműködés és mentorprogram – összesorsoltak Tóthné Almássy Monikával, a KórházSuli Alapítvány vezetőjével. Ezt nevezhetjük véletlennek. Először Monika látogatott el hozzánk az üzembe, ahol bemutattam neki, hogyan dolgozunk, ősz elején pedig én kerestem fel őket, hogy részleteiben is megismerjem a tevékenységüket. Már éppen távozóban voltam, amikor hirtelen beugrott a pár héttel korábban készült felmérésünk, és az is, hogyan segíthetünk egymásnak – mondta Gazsi Zoltán, aki hozzátette:

– Egy cégvezetőt rengeteg impulzus ér, és szinte feldolgozhatatlan mennyiségű információ van a fejünkben. Annak az esélye, hogy ez éppen ott és akkor eszembe jutott, talán 1:1000-hez. Ebben az esetben észre kellett venni a kapcsolódási pontot: amit a KórházSuli évek óta sikeresen csinál, az nagyon hasonló ahhoz, ami nekünk épp segítséget jelenthet, és amire még nem volt meg a válaszunk. Így indult el a közös gondolkodás ősz elején, majd novemberben a KórházSulival közös kísérleti céges program az Eisberg-dolgozók iskolás gyerekeinek, ami beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Lehet ezt a találkozást véletlennek vagy szerencsének nevezni, de számomra ebből a legnagyobb tanulság az, hogy az életben és az üzletben is érdemes nyitottan állni a világhoz, és nem prekoncepciók mentén gondolkodni – hangsúlyozta.

Mindenki nyer

Az Eisbergnél indult céges kísérleti program valóban sok hasonlóságot mutat a KórházSuli eddigi gyakorlatával, de olyan eltérések is vannak, amelyek mindkét fél számára előnyösek.

– A KórházSuli Alapítvány immár a hetedik tanévben foglalkozik azzal, hogy önkéntes középiskolások, egyetemisták és mentortanárok bevonásával tananyagot fejleszt és korrepetálást biztosít elsősorban olyan gyerekeknek, akik hosszú kórházi kezelésük után még otthon tanulnak, és emiatt nehezen tartanak lépést a tananyaggal. Az alaptevékenységünk és a céges program közötti hasonlóság abban rejlik, hogy kortárs segítséget nyújtunk –mondta Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli Alapítvány vezetője.

– Ez azt jelenti, hogy itt is – mint az alapprogramunkban – önkéntes diákok segítenek a gyerekeknek a tanulásban. Amiben eltérés van, az az, hogy a KórházSuli alapprogramban a középiskolás önkénteseink a gyógyulófélben lévő gyerekekkel – az ő védelmükben – nincsenek személyes kapcsolatban, hanem például tananyagot fejlesztenek nekik. A visszajelzésekből viszont azt láttuk, hogy a tananyagfejlesztőként tevékenykedő diákjaink nagyon vágynak a személyes találkozásokra, és megfelelő felkészítés, illetve szakmai monitorozás mellett nagy örömmel vennének részt egy olyan programban, ahol egészséges gyerekekkel személyesen is tanulhatnának. Ezt kicsiben tavasszal már teszteltük, amikor a karantén alatt a diákjaink egészségügyi dolgozók gyerekeivel tanultak. Miközben Zolival beszélgettünk, ezen a ponton találkoztak az elképzeléseink, és így indult el a közös kísérleti programunk az Eisberggel.

Tóthné Almássy Monika kiemelte: – A KórházSuli Alapítvány számára kiemelten fontos, hogy olyan kölcsönösen segítő kapcsolatot alakítsunk ki, amivel mindenki nyer. Úgy látjuk, hogy ez a program minden oldalról előnyös, hiszen mi a középiskolás diákjainkat olyan önkéntes munkába tudjuk bevonni, amit igazán szeretnek, az Eisberg dolgozói segítséget kapnak, a gyerekeik pedig kortársakkal tanulhatnak, ami az eddigi méréseink alapján nagyon hatékony módszer.

A KórházSuli alapfilozófiájának másik fontos eleme, hogy a program mindenki számára biztonságos legyen. A keretrendszert felnőttek működtetik és az önkénteseiket folyamatosan figyelemmel kísérik. Mentortanárok állnak a háttérben, és az önkénteseik a munkájukhoz szükséges összes képzést és támaszt megkapják. Az Eisberggel indított kísérleti programot is folyamatosan vizsgálják és fejlesztik. Az eddigi eredmények pedig azt mutatják: jó irányba halad a kezdeményezés.


Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezetője a KórházSuli Alapítványnál tett látogatásán találkozott Tóthné Almássy Monikával, Icsóné Jarábik Szilviával, Budai-Tóth Krisztával és Drevényi Anitával, az alapítvány munkatársaival.
Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezetője a KórházSuli Alapítványnál tett látogatásán találkozott Tóthné Almássy Monikával, Icsóné Jarábik Szilviával, Budai-Tóth Krisztával és Drevényi Anitával, az alapítvány munkatársaival.
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest