Még zöldebb az Eisberg

Hamarosan a GREEN BRANDS védjegy logóját viselhetik az Eisberg Hungary Kft kiskereskedelmi forgalomba kerülő csomagolt friss saláta- és zöldségkeverékei.  A védjegy biztosítja, hogy a minősített márka valóban környezetbarát és fenntartható, ezzel hozzájárul a környezet, a természet és az éghajlat védelméhez, valamint az értékes természeti erőforrások megőrzéséhez. Az Eisberg hosszú évek óta elkötelezett ezen értékek iránt. Ennek a törekvésnek egyik elismerése az új védjegy is.

A környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdése világszerte egyre nagyobb kihívás elé állítja a termelőüzemeket.  A svájci székhelyű Bell Food Group részeként működő vállalat a gyártás és a szállítás során is nemzetközi sztenderdek szerint, auditált élelmiszerbiztonsági, minőségbiztosítási és környezetvédelmi szabványok mentén dolgozik, 2011 óta működtet ISO 14001:2015 szabvány szerinti környezetirányítási rendszert. Az energiafelhasználás csökkentése, az erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás a konyhakész, csomagolt salátákat előállító Eisbergre napi szintű feladatokat ró.

A GREEN BRANDS minősítést háromlépcsős folyamat során nyerték el az Eisberg termékei. A védjegy fontos információ a vásárlók számára is, mondja Simon-Kovács Renáta, a GREEN BRANDS Hungary üzletfejlesztője. 

„Azt tapasztaljuk, hogy mára egyre nagyobb a nyitottság és az elvárás a minőségi és környezetbarát termékek, szolgáltatások iránt. A védjegy presztízse itthon is egyre növekszik, külföldön - Németországban és Ausztriában már évek óta a legelismertebb tanúsítványok között tartják számon. Nagy a “zöld zaj” a piacon, és a vásárlóknak nehéz kiigazodniuk abban, hogy a csomagoláson mely védjegy mit is jelent, mire nyújt garanciát. A GREEN BRANDS védjegy arról ad bizonyságot, hogy a termék, illetve a vállalat teljes egésze, életútja átvilágításra került a minősítés során, és azt ökológiailag fenntarthatóan termelik, szem előtt tartva a saját felelősségüket a természeti erőforrások megőrzésével kapcsolatban. Ugyanakkor nagy mértékben elkötelezettek a fenntarthatóság és a természetes egyensúly megőrzése iránt.”

A szabványokon túl

Az Eisberg üzleti döntései során fontos kritériumként kezeli a fenntarthatóság kérdését. Ennek egyik eredményeként néhány éve a gyáli üzem teljes tetőfelülete napelemeket kapott, amelyek a felhasznált elektromos energia 20-25 százalékát biztosítják. 

A gyártási technológia folyamatos optimalizálása is a prioritások között szerepel. A frissen beérkező saláták mosása az élelmiszerbiztonsági előírások miatt ivóvízzel történik, amelyet az üzem saját fúrt kútja biztosít. A vállalat hosszú ideje dolgozik olyan víztisztítási rendszer kialakításán, amely lehetővé teszi a felhasznált víz újrahasznosítását.

Ugyancsak folyamatos törekvés a csomagolóanyagok mennyiségének csökkentése. A felhasznált anyagok mindegyike, így a salátás tasak is újrahasznosítható. A salátatálak csomagolása 80 százalékban újrahasznosított és tovább újrahasznosítható műanyag felhasználásával készül. Egyelőre nem áll rendelkezésre a piacon olyan megfizethető, lebomló csomagolóanyag, amely képes biztosítani a csomagolt saláták esetében szükséges összes feltételt. A vállalat figyelemmel kíséri az új technológiákat, ennek eredményeként vékonyabbra cserélődtek a fóliatasakok, amelyek gondoskodnak a saláták frissen tartásáról. Így az elmúlt két évben 20 százalékkal sikerült csökkenteni a csomagolóanyag-felhasználást. Az év végére ugyancsak egy technológiai váltásnak köszönhetően újabb csökkenéssel számol az Eisberg, mondja Horváth Gabriella system gastronomy minőségbiztosítási vezető.

„A csomagolt zacskós termékeknél a jövő év első felében lesz egy nagyobb csökkenés a csomagoló fólia felhasználásban. Itt az új és vékonyabb hegesztési felület által körülbelül 3 centiméterrel rövidebb tasakokba tudjuk majd csomagolni a termékeket. Ezzel újabb 10 százalékos csökkentést tudunk elérni a fólia felhasználásban.”

Minden részfeladat számít

Az energiahatékonyság fontos elem a vállalat ökológiai lábnyomának alacsonyan tartásában. Így – amikor az időjárási és termelési viszonyok lehetővé teszik – az Eisberg magyar termelőktől vásárolja az alapanyagot. Az elmúlt években a globális felmelegedés ellenére sikerült 40-50 százalék körül tartani a hazai beszerzés arányát. Ebben fontos szerepet kap a jól szervezett logisztika, mondja Horváth Gabriella. 

„A túrák alapos megtervezése és az üresjáratok kiiktatása nagyon fontos. A nyersanyagszállítás csoportszinten szervezett, a salátafeldolgozó üzemekbe a legoptimálisabb útvonalat alakítják ki a termesztők, forgalmazók és a gyártó üzemek között. Így Spanyolország, Olaszország, Németország, Hollandia, Lengyelország, Ausztria, Románia, Magyarország esetében a nyersanyag szállításoknál sikerült az üresjáratokat nullára csökkenteni. A készáru kiszállításánál ez bonyolultabb, de ha a visszafelé úton a raklapokat vagy üres rekeszeket szállítanak a kamionok, ezzel lehet az üzemanyag felhasználást csökkenteni. A késztermék üzletekbe való szállítását szerződött logisztikai partnerekkel szervezzük.”

A vállalat fontos feladatként tekint a hulladékkezelésre is. A saláták tisztításakor, feldolgozásakor naponta 5-6 tonna zöldhulladék keletkezik. Ennek nagy része eddig is egy szarvasmarha telepen hasznosult takarmányként. További, innovatív felhasználásra is vannak kísérletek, amelyek eredményeként a hulladék a talajjavításban vagy zöld energia előállításában kaphat szerepet. A nem újrahasznosítható kommunális hulladék nagy része cementipari fűtőanyagként kerül felhasználásra, a PET palackok és egyéb, tiszta műanyaghulladékok szelektív gyűjtése is megoldott, ami által évente 160-170 ezer egyszer használatos műanyag pohár használatát sikerült kiváltani.

Az Eisberg az elsők között  

Az Eisberg Hungary Kft. 13 éve a lean módszertant alkalmazza folyamatai optimalizálására, a vállalat 2021-ben csatlakozott a Bell csoport lean TopX excellence programjához. Fontos a termelés folyamatainak állandó monitorozása is, a vállalat több mint 10 éve a japán Kaizen módszertan segítségével minimalizálja a veszteségeket mely az elvárt kiváló ár-érték arányú termékek biztosításának alapja.

10 országban több mint 200 auditált márka viselheti a GREEN BRANDS védjegyet. Magyarországon az élelmiszereket előállító közepes vállalatok közül az Eisberg termékei érdemelték ki elsőként a minősítést, a magyarországi üzem a cégcsoporton belül is élen jár ebben.

A vállalat ügyvezetőjének fenntarthatóság iránti elkötelezettségét mutatja, hogy Gazsi Zoltánt idén a 25 legbefolyásosabb hazai zöld személyiség közé választotta a GREEN BRANDS Academy zsűrije. Az ügyvezető azt vallja, számára a fenntarthatóság sokkal többről szól, mint a műanyag felhasználás csökkentése vagy a hulladékkezelés.

“A fenntarthatóság az embereknél kezdődik, ebben rengeteg projektje van a vállalatnak, amelyek jól mutatják, hogy a saját dolgozóinkat hogyan kezeljük,  és hogyan segítünk a társadalomnak jobbá válni a különböző jó ügyek támogatásával.”

A hosszú távú tudatosságot mutatja, hogy a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) nevű szervezet “A jövő vezetői” tehetségprogramjában évről évre sikerrel vesznek részt az Eisberg fiatal munkatársai. A képzést már tízen végezték el, ők tudásukkal és elkötelezettségükkel mutatnak jó példát a szakmai környezetüknek. 

A minősítésről szóló oklevelet Simon-Kovács Renáta, a GREEN BRANDS Hungary üzletfejlesztője adta át az Eisberg Hungary Kft képviselőinek, Horvát Gabriella system gastronomy minőségbiztosítási vezetőnek és Gazsi Zoltán ügyvezető igazgatónak.


További hírek

16

AUG.

Bronzérem születésnapra

Harmadik lett az Eisberg által támogatott Erőműhely csapata a 7. Ultra Tisza-tó versenyen. Hétfős csapatban teljesítették a váltót, amelyen a júliusi forróság ellenére bronzérmet érő időt futottak. Az egyesület idén lett 10 éves, és szinte a kezdetektől szorosan együttműködik az Eisberggel, közös elhivatottságuk az egészséges életmód népszerűsítése. Szecsei Szilárd, az egyesület vezetőedzője azt mondja, a saláták ezen a versenyen is erőt adtak a kitűnő teljesítményhez.

Tudjon meg többet
04

JÚL.

Sikerrel zárult a Salátázás Hónapja

Sokan még mindig úgy vélik, hogy az egyre népszerűbb salátafogyasztás valamiféle 20. századi fogyókúrás hóbort. Pedig a salátának valóságos történelme van.  Népszerűsége legalább az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, erről tanúskodnak a négyezer éves falfestmények. Ehhez képest nem is volt olyan rég, amikor 1939-ben egy chicagói étterem megnyitotta az első salátabárt. Szerte a világban májusban ünneplik a Nemzetközi Salátázás Hónapját, amelyhez az Eisberg második éve csatlakozott.

Tudjon meg többet
28

JÚN.

Fontos díjat kapott a Pántlika a Nők Lapja Food Awards 2023-on

A tavalyi év sikerét megismételve újra az Eisberg egyik friss salátakeveréke nyert saját kategóriájában. A Nők Lapja második éve hirdette meg az áruházakban kapható élelmiszerek és italok rangadójának számító Food Awards pályázatot. A kényelmi ételek kategóriájában az előrecsomagolt saláták közül a Pántlika Mix kapta a legtöbb vásárlói szavazatot, talán nem véltelenül, hiszen az Eisberg eladásai szerint évek óta ez a salátakeverék a fogyasztók egyik kedvence.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest