Kincskereséssel zárták programjukat a Fitt Pingvinek

Kincskereső Fitt Pingvinek
Kincskereső Fitt Pingvinek

Életre szóló élményeket szerzett 12 gyermek, 11 sportág kipróbálásával, 12 hét alatt. Ezek voltak a bűvös számai az Eisberg Hungary Kft. által támogatott Fitt Pingvin Programnak. Inaktív életmódot folytató, 7-10 éves gyerekek kóstoltak bele, hogy milyenek is a sporttal fűszerezett mindennapok.

– A labdajátékok nyerték el leginkább a gyerekek tetszését: imádták a vízilabdát, a kézilabdát és a teniszt. A sportágak kipróbálása mellett tartottunk mesedélutánt és táplálkozási tanácsadást is. Sőt, a kisdiákok szüleinek pszichológiai előadást is szerveztünk – mesélte Menczinger Melinda úszó- és vízilabda oktató, a Kis-Pingvin alapítója. A 12 hetes Fitt Pingvin Programot Melinda fogta össze, megvalósulása pedig az Eisbergnek köszönhető. A cég társadalmi szerepvállalása felöleli az élet különféle területeit, köztük a sportot, melynek szeretetét ezúttal a 7-10 éves korosztály körében hivatott népszerűsíteni.

Először a szülőt kell megfogni

Bár a program februárban startolt, március közepén – a koronavírus miatt – félbeszakadt, majd szeptemberben folytatódott. A pár hónapnyi szünet sem tudta elvenni a résztvevők kedvét. – Pikk-pakk újra tudtunk tervezni. Az összes sportágat szakemberekkel együtt fedezték fel a gyerekek. Minden edző készséges volt, rögtön beálltak a kezdeményezés mögé, ezúton is köszönöm nekik – hangsúlyozta Melinda. Majd hozzátette: – A gyerekek életmódváltásához első körben a szülőt kell megfogni. A változtatás természetesen hosszabb folyamat, de első lépésként fel kell vállalni, ha valami nincs rendben, legyen szó mozgáshiányról vagy nem megfelelő táplálkozásról.

Szuper csapat kovácsolódott össze

Juhászné Túri Kinga mindkét gyermeke, a 10 éves Boglárka és a 7 éves Dávid is tagja volt a Fitt Pingvin csapatnak. – Kíváncsian vártuk a programokat, hogy a gyerekek minél több oldalról megismerjék a sportok világát. Nagyon jó csapat kovácsolódott össze. Azok a gyerekek is szívesen jöttek, akiket eddig nehéz volt rávenni a mozgásra. Bogi és Dávid 3 éve sportol. A fiamnak szuper energialevezetés az úszás, és látásproblémái miatt is ez a legjobb sportolási lehetőség. A lányom pedig imádja a vízilabdát, élsportoló szeretne lenni. Nagyon örülnénk, ha folytatódna a Fitt Pingvin Program – mesélte Kinga, majd lányát is megkérdeztük, hogy érezte magát Fitt Pingvinként. – Nagyon tetszett a program és új barátokat is szereztem. A kedvencem az volt, amikor közösen vízilabdáztunk.

Kurucz-Szigetvári Szonja 7 éves kislánya, Franciska is erősítette a Fitt Pingvinek csapatát. – Januártól kezdtünk el változtatni az életmódunkon, a legnagyobb löketet mégis az adta, hogy elindult a Fitt Pingvin Program. Hatalmas motivációt jelentett Franciskának, hogy látta a társait is sportolni, és hogy közösen kóstolták meg a különféle salátákat, zöldségeket. Nagyon energikus kislány. Ám tudtam, hogy változásra van szükség, hogy belsőleg-külsőleg jól érezze magát a bőrében, és hogy megőrizzük az egészségét. A program hatására még nagyobb kedvvel folytatja az úszást, sőt lovagolni is elkezdett. Sokat erősödött a sport iránti szeretete – osztotta meg velünk Szonja, aki nagyon örül, hogy a saláták, zöldségfélék szépen beépültek Franciska étrendjébe.

Kincskereső Kis-Pingvinek

A közös programokat egy gyönyörű túrával zárták a Fitt Pingvinek: Nyergesújfalu határában barangoltak egy hatalmasat. – Nagyon izgultam, hogy a gyerekek jól fogják-e bírni az 5 kilométeres távot, hiszen legtöbben a Fitt Pingvin Program előtt nagyon keveset mozogtak. Végig motiváltuk őket: kőzeteket vizsgáltak, falevelet gyűjtöttek, sőt kincset is kerestek. Sok pozitív élménnyel gazdagodtak, mosolyogva tértek haza. A fantáziadús feladatokat és a túra szervezését Szalai Juditnak, az Eisberg kereskedelmi vezetőjének köszönhetjük – emelte ki Melinda.

Okostányér segít a tervezésben

Mivel a mozgás és a táplálkozás kéz a kézben járnak, Shenker-Horváth Kinga, az Eisberg dietetikusa is adott néhány kulcsfontosságú tanácsot a Fitt Pingvineknek. Sőt, testösszetételmérést is végzett a gyerekeknél a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központban. – A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének táplálkozási ajánlása, a Gyerek OKOSTÁNYÉR® a 6-17 éves korosztálynak szól, mely tányérformán mutatja be, hogy a különböző élelmiszercsoportokból mennyit és milyen arányban szükséges fogyasztani, hogy a gyerekek étrendje változatos és kiegyensúlyozott legyen. Gyakori probléma, hogy a gyerekek nem reggeliznek, nem esznek elegendő gyümölcsöt, zöldséget vagy például sok cukros üdítőt isznak. Amellett, hogy ezek a dolgok változásért kiáltanak, fontos, hogy a szülők tudják, mit esznek a gyerekek az iskolában. Így előre tudni fogják, hogy mit adjanak vacsorára, például a tésztaételek lehetőség szerint ne ismétlődjenek egy napon belül – javasolta Kinga.

Célul tűztük ki a folytatást

Melinda végül arról számolt be, hogy nem titkolt cél a Fitt Pingvin Program második felvonásának megszervezése. – Úgy érzem, mindenkit sikerült arra ösztönözni, hogy aktívabb életmódot éljenek, szeressék a mozgást és legyenek bátrak, ha változtatni kell. Azóta is szinte mindegyikőjük jár úszóedzésre. Tervezzük a folytatást, szeretnénk, ha hagyománnyá nőné ki magát a program. Köszönjük mindenkinek, aki már a startvonalnál mellénk állt, az Eisberg mellett a Decathlonnak és a BonZsúr Kávézónak is.

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest