Extra szabadságot ad az Eisberg a fiatal munkavállalóinak

Mennyit ér a szabadságunk? Milyen igényei vannak a különböző korosztályoknak egy cégen belül? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója is, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve nagy döntésre szánta el magát. Ennek nyomán 2022. január 1-től minden 34 év alatti dolgozójának 25 napra egészíti majd ki az alapszabadságát.

Eltérő korosztályok, eltérő igények

Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója egy LinkedIn-poszt olvasása után döntött úgy, hogy megváltoztatja a kőbe vésett szabályrendszert, és felkavarja a szabadságok körüli állóvizet. Ennek eredménye egy nagyon modern, innovatív lépés lett, ami a dolgozók maximális tiszteletén, elismerésén alapszik, miközben tökéletesen belesimul abba a szemléletbe, melyben a cégvezető olyan régen és mélyen hisz.

– Egy nagyon érdekes bejegyzésre bukkantam nemrég, amiben arról értekeztek, hogy az egyik nagyvállalatnál korlátlan, fizetett szabadságot biztosítanak a dolgozóknak. Az első reakcióm az volt, hogy „Te jó ég! Ez őrültség!”, aztán gondolkodóba estem. Feltettem magamnak a kérdést: „Vajon valóban akkora értéke van az extra napoknak?” Arra jutottam, hogy a válasz nemcsak egyértelműen igen, hanem arra is, hogy túl kevés az éves 20 napos alapszabadság, ami a fiataloknak jár. Elvégre: nekik sincs kevesebb igényük a pihenésre. Eltérő korosztályokról beszélünk, akiknek teljesen mások az adott életszakaszukban a szükségleteik – magyarázta Gazsi Zoltán, aki már másnap utánajárt, mi történne akkor, ha minden fiatal eisberges dolgozó több szabadsággal gazdálkodhatna.

Ezt gondolják a fiatal dolgozók a döntésről

Ezt követően gondosan megvizsgálták, pontosan hány fiatalt érintene a változás, milyen költségekkel járna az intézkedés bevezetése, és azt is, hol húzzák meg a korosztályok között a határvonalat? Miután a többi kérdőjelet is ponttá formálták, megszületet a döntés, hogy 2022. január 1-től minden 34 év alatti Eisberg-dolgozónak 25 napra egészítik ki az éves alapszabadságát, amivel egy csapásra 58 ember arcára csaltak mosolyt.

Köztük Somogyi Nóráéra (25) is, aki már lassan két éve dolgozik az Eisberg kötelékében, minőségellenőri pozícióban:

– Szeretem a munkahelyemet, a napi feladatokat, melyek igazán változatosak, így folyton új kihívásokkal találkozom, ezért rengeteget tanulhatok. Mivel nagyon fiatalos a csapatunk, ezért a környezetemben mindenki lelkesen fogadta az új bejelentést, ami nekem jövőre 4 nap plusz szabadságot biztosít évente. Ezt az időt pihenésre fogom felhasználni, de ha ügyintézésről van szó, akkor is jól jönnek majd az extra napok.

Így van ezzel Fülöp Tamás (26) vevőszolgálati asszisztens is, aki több mint 2 éve erősíti az Eisberg csapatát, és mivel hamarosan édesapa lesz, nagyon örül a kezdeményezésnek:

– Már van összehasonlítási alapom más munkahellyel, és bátran mondhatom, hogy itt egy nagyon jó közösség alakult ki mind csoport, mind céges szinten is. Nagyon szimpatikus számomra, hogy a kapcsolatok emberközeliek, őszinte és nyílt a kommunikáció – egy vezetőnek éppúgy elmondhatom a problémáimat, mint a közvetlen munkatársamnak. Ráadásul hamarosan édesapa leszek, így már most tudom, hogy jövőre több időt tölthetek a családommal.

Somogyi Zsuzsanna (26) termékfejlesztési asszisztens, gyakornokként kóstolhatott először bele az Eisberg család életébe, ami annyira megtetszett neki, hogy az előírt féléves gyakorlat után már teljes állásban, 2 éve dolgozik a vállalatnál, ahol elmondása szerint eddig is rengeteg tapasztalatot szerzett:

– A gyakorlatom során igazán megkedveltem a céget, így örömmel maradtam utána is. Az eltelt idő alatt igyekeztem minél több hasznos tudást szerezni, és azt minél jobban alkalmazni. Nekem 21 napos alapszabadságom volt eddig, ami nem túl sok. Most végre lesz időm feltöltődni.

A legjobb lépés is rejt buktatókat

Egy rétegspecifikus intézkedés mindig hordoz kockázatokat is, mert könnyen előfordulhat, hogy feszültséget kelt azokban, akik kimaradnak a jutalmazásból. Az ügyvezető igazgató viszont mindvégig biztos volt benne, hogy a döntéssel nem fog ellentétet generálni a fiatalabb és az idősebb dolgozók között.

– Egyáltalán nem féltem, mert bíztam a kollégáimban. Tudtam, hogy megértik a helyzetet, és az idősebbek is belátják, hogy ők is rengeteg támogatást kaptak már az évek folyamán, más területeken. Most viszont úgy határoztunk, hogy a fiatalabbaknak kedvezünk, akiknek fülig ért a szájuk a hír hallatán. Én felvállaltam azt, hogy most nem egyszerre, kollektívan hoztunk egy kedvező lépést, hanem egy rétegre vonatkozóan, de előbb-utóbb körbeérünk. A lényeg, hogy mindig tudjunk örülni azoknak a döntéseknek is, amik esetleg épp egy másik munkatársunknak kedveznek.

Az ötlet Bognár Adrienn HR- és közösségépítési vezető szerint is szenzációs volt:

– Ez egy remek kezdeményezés, aminek az alapjait rekord gyorsan tettük le. Mindenkit lázba hozott az új intézkedés, így egy csapatként dolgoztuk ki a részleteket. Az Eisbergnél már működik egy ideje az úgynevezett „Időskori programunk”, mellyel azokat az 55 év feletti munkatársainkat segítjük, akik szeretnék kérvényezni a 4 vagy 6 órás munkaidőt, de a rugalmasság a kollégák felé természetesen minden korosztályban megvan.

Gazsi Zoltán azt is elárulta, miért volt fontos számukra, hogy ne pénzben mutassák ki a dolgozók felé a törődésüket:

– Felmerült az a variáció is, hogy forintosítjuk a tervezett pihenőnapokat, de végül elvetettük ezt az ötletet. Elvégre karácsonykor is jobban örül az ember, amikor boríték helyett egy személyre szabottabb ajándékot kap. Ez egy kedves gesztus, amit nem kértek tőlünk, de szerettünk volna kedvezni vele a munkatársainknak.

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest