Életre szóló tudást kaptak a munkatársak az Eisberg Egészségprogramban

Fél év alatt összesen 69 kilót veszítettek súlyukból azok a fogyni vágyók, akik jelentkeztek az Eisberg támogatásával januárban elindult egészségprogramba. A módszert a Táplálkozástudományért Alapítvány dolgozta ki, amelyben dietetikus, személyi edző és gyógytornász segítette a munkatársak életmódváltását. A program célja az volt, hogy támogassa az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozási szokások kialakítását, meglévő krónikus betegségek esetén a megfelelő étrend betartását, valamint ráirányítsa a figyelmet a megfelleő testsúly és vázizomzat fontosságára. Az Eisberg az első olyan vállalat, amely az Alapítvány által kidolgozott programot biztosította munkatársainak.

Az eredetileg tervezett kiscsoportos létszámhoz képest nagy volt az érdeklődés, amikor 2022-ben meghirdették a lehetőséget az Eisberg dolgozói körében. Csaknem kétszer annyian jelentkeztek, hogy változtassanak étkezési és mozgási szokásaikon. 18-an döntöttek úgy, hogy belevágnak a fél évig tartó folyamatba, közülük tizennégyen fogyni, négyen hízni szerettek volna. Irodisták, fizikai munkát végzők, fiatalok és korosabbak, vezetők és beosztottak indultak el a változás útján. 

Az Alapítvány szakemberei 2022 decemberben mérték fel a jelentkezők fizikai és egészségi állapotát, táplálkozási, életmódbeli szokásait. Fittségüket személyi edző vizsgálta, mozgásszervi állapotfelmérésüket gyógytornász végezte. 

Hosszú távú tudatosság kialakítása a cél

A felmérést végző szakemberek azt tapasztalták, hogy a dolgozók közül sokan nem tudnak mindig a megfelelő időben étkezni. Többségüknél nem valósul meg az egészséges táplálkozási ajánlások szerinti napi ötszöri étkezés. Bár azt látták, hogy az Eisberg dolgozói az átlagnál tudatosabbak a zöldségfogyasztást illetően, gyümölcsből, teljes kiőrlésű gabonából kevesebb szerepelt az étrendjükben az ajánlott mennyiséghez képest. Többen figyelmen kívül hagyták étkezéskor a már kialakult krónikus betegségeiket, például a magas vérnyomást, inzulinrezisztenciát vagy cukorbetegséget. Nagyon kevesen számoltak be arról, hogy életük része lenne a mindennapi sport, így testreszabott edzésprogramot is kaptak a jelentkezők.

„Ebben a fél évig tartó programban nemcsak a súlycsökkentés a cél, hanem egy olyan hosszú távú tudatosság kialakítása, ami az alapelvek elsajátításával próbálja az önként jelentkezőket egy egészségesebb életmód felé terelni”  - mondta a program indulásakor Kubányi Jolán, a Táplálkozástudományért Alapítvány elnöke.

Arról is beszélt, hogy a magyar társadalom elhízásban és túlsúlyban a világelsők között szerepel, a legutóbbi hazai kutatás adatai szerint a felnőtt lakosság 69 százaléka érintett. Márpedig a plusz kilók sokszorosára növelik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Nem a súly volt a legfontosabb

Már a februári első mérlegelés is jó eredményt mutatott, a márciusi találkozó után pedig 48,8 leadott kilogrammal büszkélkedhettek azok a fogyni vágyók, akik ott tudtak lenni a második összejövetelen. Ezt az alkalmat egy frissítő, 40 perces közös edzéssel zárták a résztvevők. A programot végül 14-en fejezték be. Ők a leadott vagy felszedett kilók miatt érzett büszkeség mellett frissen szerzett tudatosságról, visszanyert önbizalomról számoltak be.  Antal Marcsi tálcás csomagoló csoportvezető azt mondja, sokat kapott ettől a programtól.

 „Jól éreztem magam, jó, hogy ilyen klassz csapat jött össze, a segítők is nagyszerűek voltak.

 Kaptam egy használható rendszert, azt az érzést, hogy nekem is sikerülhet. Figyelni kell, tervezni kicsit, de megerősítettek abban, hogy jól étkezem és hogy érdemes odafigyelni a rendszeres mozgásra is, minden életkorban.”

Balogh Brigitta saláta előkészítő operátorként dolgozik az üzemben, az egyik legjobb eredménnyel zárta a féléves programot.

„Egész életemben küzdöttem a súlyommal, de most kaptam egy olyan biztos alapot az életmódváltáshoz, amit életem végéig vihetek, így végre könnyebb lesz elfogadnom magam. Sokkal tudatosabb lettem, mint ezelőtt voltam! Hálás vagyok a programnak, a legjobb döntésem volt, hogy jelentkeztem” – mondta az egészségprogram lezárásakor.

Sziráki Brigitta, az Eisberg HR-vezetője maga is sikeresen teljesítette a kihívást. Úgy fogalmazott, mindannyian életre szóló tudást kaptak a programtól.

„A kollégáknak valami extrát adni mindig jó dolog, de olyat adni nekik, ami hosszú távon és alapjaiban változtatja meg az életüket, ez az, amit kevés munkáltató tud. Anyukám mindig azt mondta „kicsim, a tudást senki nem veheti el tőled", úgy érzem, ez a program is egy ilyen tudás. Rajtunk múlik mit kezdünk vele. Hálás vagyok a csapatnak, hogy ilyen őszintén és nyitottan álltak a programhoz és egymáshoz, kicsit beengedtük egymást a magánéletünkbe, a konyhánkba, támogattuk, inspiráltuk egymást. Biztos vagyok benne, hogy a hivatalos program vége számunkra csak a kezdet, hisz az „Eisberg család” minden tagjával meg kell osztanunk az új tudásunkat.”

Számít a munkatársak egészségi állapota

Az Eisberg Hungary Kft. az első olyan vállalat, amely a Táplálkozástudományért Alapítvány által kialakított egészségprogramot biztosította munkavállalóinak. Kubányi Jolán kiemelte, hogy jó lenne, ha minél több munkáltató felismerné a dolgozók egészségi állapotának fontosságát.

„Nagyon örülök annak, hogy ha egyelőre csak egy is, de van olyan vállalat, amelyik odafigyel a dolgozói egészségére, és ha módjában áll, akkor támogat egy ilyen programot és igénybe vesz ehhez egy olyan alapítványt, amely a szakértőket biztosítani tudja. Szerintem ez legalább olyan fontos társadalmi szerepvállalás, mint egyéb más támogatások, hiszen a dolgozók aktuális egészségi állapota nagyon komoly mértékben befolyásolja a mindennapi munkájukat.  Jó volna, hogyha minél több vállalat figyelne erre, és biztosítana hasonló lehetőséget munkatársai számára.”

Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a program kapcsán kiemelte, hogy az Eisbergnél a környezettudatosság mellett kiemelt fontossággal bír a dolgozók fizikai és mentális állapota, így nem volt kérdés, hogy a vállalat csatlakozik az egészségprogramhoz.

 “A fenntarthatóság nagyon népszerű és fontos szempont lett az elmúlt években. Ökológiai lábnyom, elektromos autó, napelem, lebomló fólia - ezekről beszél mindenki. Mi a dolgozókra is koncentrálunk annak érdekében, hogy a fenti innovációkat megvalósító ember folyamatosan fenn tudja tartani kreativitását, motivációját. Ehhez a testi egészség nélkülözhetetlen. Büszke vagyok, hogy cégünknél ilyen sokan vállalták, hogy közös erővel elindulnak egy korábbinál egészségesebb úton, és ebben mi nagy örömmel támogatjuk őket.”

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest