Élelmezési Világnap: figyelemfelhívó akciót tartott a Tungsram és az Eisberg a Bethesda Gyermekkórházban

Élelmezési Világnap: figyelemfelhívó akciót tartott a Tungsram és az Eisberg a Bethesda Gyermekkórházban

Budapest, 2021. október 15. - Az Élelmezési Világnap alkalmából 150 országban tartanak megmozdulásokat. Ezekhez csatlakozott a Tungsram, az Eisberg és a Bethesda Gyermekkórház: egészséges salátacsomagokat osztottak a betegeknek és a dolgozóknak is. Ezzel kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy a világon mindenkinek jár a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, és hogy Magyarország sokat tehet a globális éhezés csökkentéséért.

1945. október 16-án alakult meg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), azóta ezen a napon ünnepeljük az Élelmezési Világnapot. 150 országban rendeznek megmozdulásokat az éhínség csökkentésére, az egészséges étkezés és a biztonságos élelmszer elérhetővé tételéért.

A téma sajnos nagyon aktuális: a klímaváltozás következményeként éppen azokat a régiókat sújtják a legjobban a mezőgazdasági termelést ellehetlenítő, extrém időjárási események (hőhullámok, áradások), ahol a legnagyobb az éhezés. Hatalmas területek válnak élhetetlenné, emberek milliói, nem jutnak megfelelő táplálékhoz, ha nem reformáljuk meg termelési módszereinket, nem fogjuk vissza az élelmiszerpazarlást. A FAO adatai szerint a Földön 3 milliárd ember, a teljes népesség 40 százaléka nem jut hozzá egészséges étkezéshez, miközben a termelés 14 százaléka megy kárba a begyűjtés, tárolás, szállítási hibái miatt, és további 17 százalékot pazarolnak el a fogyasztók világszerte.

Minderre hívja fel a figyelmet a világítástechnikai cégből multinacionális technológiai szolgáltatóvá vált Tungsram, valamint partnerei, a csomagolt salátái révén a hazai élelmiszerpiacon jól ismert Eisberg, és a budapesti Bethesda Gyermekkórház közös akciója, amelyben salátacsomagokat osztottak a kórház ambuláns és fekvőbetegei között. A Bethesda 200 dolgozója is friss Eisberg salátát kapott aznap ebédjéhez.

A Tungsram és az Eisberg együtt azon dolgozik, hogy a technológiai vállalat budapesti vertikális farmján kutatási célból termelt mikrozöldeket (2-3 hetes, még nem kifejlett növényeket) hogyan tudná a csomagolt saláták részeként a nagyközönség számára is elérhetővé tenni. Ezek a növények a kutatások szerint koncentráltan tartalmaznak mikronutrienseket, ezért zöldség-gyümölcsszezonon kívüli időszakokban segíthetik a kiegyensúlyozott táplálkozást.

Idén májusban avatta fel a Tungsram kutatási célú vertikális farmját, amelyben a jövő élelmezésbiztonságának kulcsát látja. “Hasonló farmok elterjedésével egészséges, friss, helyben termelt élelmiszer juthat még a világ legszegényebb tájaira is. Ezek a farmok fenntartható, helyi ökoszisztémák központjai lehetnek, amelyekben energia- és víztakarékos módon zöldség, gyümölcs, hús, tejtermékek is termelhetők”, mondja Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója. “Sok a megoldatlan kihívás ezen a területen, amelyekre partnereinkkel együtt keressük a válaszokat. Azt gondoljuk, hogy a hazai tudás révén 10 millió magyar 10 milliárd földlakónak kínálhat megoldásokat.”

Az Eisberg Hungary Kft. is számtalan jó ügy mellé állt a közel 30 év során és az innovációban is igyekszik az élen járni, ami most a Tungsrammal közös együttműködésben is megmutatkozik.
A csomagolt saláta- és zöldségkeverékekről híres Eisberg a gyáli üzemében, amikor csak lehet, hazai alapanyagokat dolgoz fel, de a globális felmelegedés hatására a hazai beszállítók egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a termeltetés során. A vertikális farm egy olyan irány, amely előremutatóan nyújthat megoldást az élelmiszerellátásra, ugyanis a kutatások szerint 10 éven belül nagyjából 50%-kal több élelmiszerre lesz majd szüksége az egész világnak, miközben a termőterületek mérete drasztikusan csökkenni fog. Az Élelmezés Világnapja alkalmából egyadagos, rózsaszín csomagolásba bújtatott salátákat és mellé önteteket kaptak a Bethesda dolgozói és az ott lévő betegek és hozzátartozók. A PINK MIX az októberi mellrák elleni hónapra hívja fel a figyelmet, amivel az Eisberg az eladások után 5 Ft-tal támogatja a Mellrákinfó Egyesületet is. “A Bethesda Gyermekkórházzal korábban is volt kapcsolódásunk, mindig szívesen segítünk egy kis egészséges salátacsomaggal a dolgozóknak és öröm volt látni, hogy az egészen pici gyerekek is örültek a meglepetésnek.” – mondta el Spielmann Laura, az Eisberg Hungary Kft. marketing vezetője.

“A Bethesda Gyermekkórházban azért is dolgozunk, hogy testileg-lelkileg egészséges munkatársaink gyógyíthassák a beteg gyermekeket. Olyan példát szeretnénk mutatni a családok, gyermekek számára, amely követhető, hiteles, így az egészséges táplálkozás, sport, az életmódváltás kórházi mindennapjaink része. Külön öröm, amikor egy-egy akció keretében eszközt nyújtunk munkatársainknak, s a kisbetegeknek, felhívva a figyelmüket, hogy lehet másképp étkezni, élni. Egy csomag salátának, egy újfajta táplálkozási kulturának is ez az üzenete. Egy pici lépés, de ha beépítjük a mindennapjainkba, az egész társadalomra kihathat" - vallja dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

További hírek

16

NOV.

Idén is teljesítette küldetését a rózsaszín csomagolású saláta

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ennek jegyében alkotta meg három évvel ezelőtt az Eisberg Hungary Kft. a Pink mix saláta- és zöldségkeveréket, amellyel a vállalat a Mellrákinfó Egyesület munkáját támogatja. A rózsaszín csomagolású saláta minden évben októberben kerül a boltokba, hogy hírét vigye a mellrákszűrés fontosságának, hiszen a korai stádiumban felismert betegség az esetek többségében ma már gyógyítható.

Tudjon meg többet
03

OKT.

Marketing és kommunikációs vezetőt neveztek ki az Eisbergnél

Gál Judit kiskereskedelmi és szállodaipari szektorból érkezett vezetői tapasztalattal, Spielmann Laura, korábbi marketing vezető pedig nemzetközi feladatokat kapott.

Tudjon meg többet
27

SZEPT.

Életre szóló tudást kaptak a munkatársak az Eisberg Egészségprogramban

Fél év alatt összesen 69 kilót veszítettek súlyukból azok a fogyni vágyók, akik jelentkeztek az Eisberg támogatásával januárban elindult egészségprogramba. A módszert a Táplálkozástudományért Alapítvány dolgozta ki, amelyben dietetikus, személyi edző és gyógytornász segítette a munkatársak életmódváltását. A program célja az volt, hogy támogassa az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozási szokások kialakítását, meglévő krónikus betegségek esetén a megfelelő étrend betartását, valamint ráirányítsa a figyelmet a megfelleő testsúly és vázizomzat fontosságára. Az Eisberg az első olyan vállalat, amely az Alapítvány által kidolgozott programot biztosította munkatársainak.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest