Élelmezési Világnap: figyelemfelhívó akciót tartott a Tungsram és az Eisberg a Bethesda Gyermekkórházban

Élelmezési Világnap: figyelemfelhívó akciót tartott a Tungsram és az Eisberg a Bethesda Gyermekkórházban

Budapest, 2021. október 15. - Az Élelmezési Világnap alkalmából 150 országban tartanak megmozdulásokat. Ezekhez csatlakozott a Tungsram, az Eisberg és a Bethesda Gyermekkórház: egészséges salátacsomagokat osztottak a betegeknek és a dolgozóknak is. Ezzel kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy a világon mindenkinek jár a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, és hogy Magyarország sokat tehet a globális éhezés csökkentéséért.

1945. október 16-án alakult meg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), azóta ezen a napon ünnepeljük az Élelmezési Világnapot. 150 országban rendeznek megmozdulásokat az éhínség csökkentésére, az egészséges étkezés és a biztonságos élelmszer elérhetővé tételéért.

A téma sajnos nagyon aktuális: a klímaváltozás következményeként éppen azokat a régiókat sújtják a legjobban a mezőgazdasági termelést ellehetlenítő, extrém időjárási események (hőhullámok, áradások), ahol a legnagyobb az éhezés. Hatalmas területek válnak élhetetlenné, emberek milliói, nem jutnak megfelelő táplálékhoz, ha nem reformáljuk meg termelési módszereinket, nem fogjuk vissza az élelmiszerpazarlást. A FAO adatai szerint a Földön 3 milliárd ember, a teljes népesség 40 százaléka nem jut hozzá egészséges étkezéshez, miközben a termelés 14 százaléka megy kárba a begyűjtés, tárolás, szállítási hibái miatt, és további 17 százalékot pazarolnak el a fogyasztók világszerte.

Minderre hívja fel a figyelmet a világítástechnikai cégből multinacionális technológiai szolgáltatóvá vált Tungsram, valamint partnerei, a csomagolt salátái révén a hazai élelmiszerpiacon jól ismert Eisberg, és a budapesti Bethesda Gyermekkórház közös akciója, amelyben salátacsomagokat osztottak a kórház ambuláns és fekvőbetegei között. A Bethesda 200 dolgozója is friss Eisberg salátát kapott aznap ebédjéhez.

A Tungsram és az Eisberg együtt azon dolgozik, hogy a technológiai vállalat budapesti vertikális farmján kutatási célból termelt mikrozöldeket (2-3 hetes, még nem kifejlett növényeket) hogyan tudná a csomagolt saláták részeként a nagyközönség számára is elérhetővé tenni. Ezek a növények a kutatások szerint koncentráltan tartalmaznak mikronutrienseket, ezért zöldség-gyümölcsszezonon kívüli időszakokban segíthetik a kiegyensúlyozott táplálkozást.

Idén májusban avatta fel a Tungsram kutatási célú vertikális farmját, amelyben a jövő élelmezésbiztonságának kulcsát látja. “Hasonló farmok elterjedésével egészséges, friss, helyben termelt élelmiszer juthat még a világ legszegényebb tájaira is. Ezek a farmok fenntartható, helyi ökoszisztémák központjai lehetnek, amelyekben energia- és víztakarékos módon zöldség, gyümölcs, hús, tejtermékek is termelhetők”, mondja Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója. “Sok a megoldatlan kihívás ezen a területen, amelyekre partnereinkkel együtt keressük a válaszokat. Azt gondoljuk, hogy a hazai tudás révén 10 millió magyar 10 milliárd földlakónak kínálhat megoldásokat.”

Az Eisberg Hungary Kft. is számtalan jó ügy mellé állt a közel 30 év során és az innovációban is igyekszik az élen járni, ami most a Tungsrammal közös együttműködésben is megmutatkozik.
A csomagolt saláta- és zöldségkeverékekről híres Eisberg a gyáli üzemében, amikor csak lehet, hazai alapanyagokat dolgoz fel, de a globális felmelegedés hatására a hazai beszállítók egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a termeltetés során. A vertikális farm egy olyan irány, amely előremutatóan nyújthat megoldást az élelmiszerellátásra, ugyanis a kutatások szerint 10 éven belül nagyjából 50%-kal több élelmiszerre lesz majd szüksége az egész világnak, miközben a termőterületek mérete drasztikusan csökkenni fog. Az Élelmezés Világnapja alkalmából egyadagos, rózsaszín csomagolásba bújtatott salátákat és mellé önteteket kaptak a Bethesda dolgozói és az ott lévő betegek és hozzátartozók. A PINK MIX az októberi mellrák elleni hónapra hívja fel a figyelmet, amivel az Eisberg az eladások után 5 Ft-tal támogatja a Mellrákinfó Egyesületet is. “A Bethesda Gyermekkórházzal korábban is volt kapcsolódásunk, mindig szívesen segítünk egy kis egészséges salátacsomaggal a dolgozóknak és öröm volt látni, hogy az egészen pici gyerekek is örültek a meglepetésnek.” – mondta el Spielmann Laura, az Eisberg Hungary Kft. marketing vezetője.

“A Bethesda Gyermekkórházban azért is dolgozunk, hogy testileg-lelkileg egészséges munkatársaink gyógyíthassák a beteg gyermekeket. Olyan példát szeretnénk mutatni a családok, gyermekek számára, amely követhető, hiteles, így az egészséges táplálkozás, sport, az életmódváltás kórházi mindennapjaink része. Külön öröm, amikor egy-egy akció keretében eszközt nyújtunk munkatársainknak, s a kisbetegeknek, felhívva a figyelmüket, hogy lehet másképp étkezni, élni. Egy csomag salátának, egy újfajta táplálkozási kulturának is ez az üzenete. Egy pici lépés, de ha beépítjük a mindennapjainkba, az egész társadalomra kihathat" - vallja dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

További hírek

25

AUG.

A legerősebbeknek is kell a motiváció

Különleges, testet-lelket építő programban lehetett része mindazoknak, akik ott voltak az Eisberg-Erőműhely augusztusi rendezvényén. A vadonatúj gödöllői bázison szakmai fórum, élménybeszámoló és egy felszabadult közös edzés is várta a résztvevőket. Az Eisberg évek óta támogatja az Erőműhely tevékenységét és sportolóit, így a mostani alkalomra sem érkezett üres kézzel a vállalat vezetője. Ízletes salátatálakkal és egy népszerű újdonsággal, a Red drink smoothie-val frissíthette fel magát a zömmel sportolókból álló közönség.

Tudjon meg többet
10

AUG.

A világ egyik legízletesebb olaja fűszerezi a Csicseri salátatálat

Partnerünk, a hidegen sajtolt olajok terén piacvezető Grapoila ismét több csillagot hozott el a világ legrangosabb élelmiszer-kóstoló versenyének számító Great Taste Awardsról. Az Eisberg Csicseri salátatálhoz kifejlesztett olajkeverék, a Grapoila-Eisberg Middle Eastern Salad Oil Mix két csillagot kapott, a versenyre nevezett harminc olaj között a pontszámok alapján a második helyen végzett.

Tudjon meg többet
19

JÚL.

Újra Magyarországon küzdött a világ judo elitje

Július első hétvégéjén a Papp László Budapest Sportaréna adott otthont a sportág egyik legjelentősebb nemzetközi versenyének, amely egyben az olimpiai kvalifikáció egyik fontos állomása is. Több mint 30 ország legjobbjai mérték össze tudásukat Japántól az Egyesült Államokig, Kanadától Kínáig, de Dél-Amerikából és Afrikából is érkeztek sportolók. Az Eisberg tápláló salátákkal és frissítő zöld turmixszal járult hozzá a sportolók sikeréhez.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest