„Csak rajtam áll, mit tudok beleadni” – Fodor Amira, a karate üdvöskéje

Amira nyolc éves volt, amikor az öccsét kísérve először járt karate edzésen. Az élmény annyira megfogta, hogy ott ragadt. Egy év múlva már utánpótlás versenyeken indult, 10 évesen megszerezte első magyar bajnoki címét.  Most 15 éves, a világranglistán korosztályában az előkelő ötödik helyen jegyzik. Fodor Amirát, a KSI versenyzőjét 2022 augusztusa óta az Eisberg is támogatja.

Fegyelmezett, erőt sugárzó, mégis légiesen kecses mozdulatok. Ezt látja a kívülálló, ha megnézi az interneten Fodor Amirát, amint kata formagyakorlatát mutatja be. A fiatal magyar tehetség a karate kevésbé harcias ágát, a katát űzi. Ez a műfaj nem a páros küzdelemről, hanem a magányosan bemutatott gyakorlatsor kifinomultságáról, pontosságáról szól. A többség által ismert, ellenfél elleni harc a kumite. Amira sokáig mindkét számban eredményes volt, de 14 évesen döntenie kellett, és ő a katát választotta.

„Tudom, hogy jól megy, és ez fontos motiváció. Nagyon élvezem magát a mozgásformát, és azt is szeretem benne, hogy mindig lehet fejlődni, emiatt soha nem válik unalmassá. Bele lehet vinni kis változtatásokat, az egyéniséget. Itt nem az a lényeg, hogy a klasszikus értelemben harcban legyőzzek valakit, hanem hogy magamból kihozzam a maximumot, csak rajtam áll, hogy mit tudok beleadni” – mondja Amira.

A lezárás nyitotta ki a világot

Édesapja szerint Amira már egészen kicsi korában is fegyelmezett és céltudatos volt, ami kifejezett előny ebben a sportágban. Edzői hamar meglátták benne a tehetséget, 9 évesen már utánpótlás versenyeken indították, Fodor Tamás azt meséli, fárasztó, de eredményes időszak volt.

Amira 13 évesen már hatszoros korosztályos magyar bajnok volt, amikor beütött a Covid. Furcsa módon éppen a lezárás hozta meg számára az áttörést. Ekkorra már a kata, vagyis a formagyakorlatok álltak közelebb hozzá, de ehhez nem volt külön edzője. Nagy Botond versenytársa vette a szárnyai alá, aki úgy látta, hogy Amirának lenne esélye kijutnia a következő Európa-bajnokságra. Elkezdődött a közös felkészülés, a lezárás hónapjai alatt Amiráék teraszán órákon át gyakoroltak, aminek meg is lett az eredménye.

A járvány miatt a versenyek áttevődtek az online térbe. A kata pontozásos sport, az indulók feltöltötték gyakorlataikat a világhálóra, a bírák pedig pontoztak és ez alapján hirdettek eredményt. A bezártság ellenére Amira számára kinyílt a világ: korábban csak a környező országokban versenyzett, most pedig láthatta, ahogy indonéz versenytársa pálmafák alatt mutatja be gyakorlatát, de ugyanígy ismerte meg az indiai vagy az amerikai ellenfelet is.

A világmezőnyben komolynak számító első sikereit is ezeken a versenyeken érte el. A kemény felkészülésnek köszönhetően pedig valóban kijutott a következő Európa Bajnokságra, amit a finnországi Tamperében rendeztek meg 2021-ben. Legfiatalabb versenyzőként egyből az ötödik helyen debütált a korcsoportjában, 14 éves és három napos volt ekkor. 2022-ben a csehországi Európa Bajnokságon hetedik, 2022-ben a törökországi világbajnokságon tizenegyedik lett. 

2022 decemberében, az olaszországi Jesoloban megrendezett ifjúsági világkupán, a 18 év alattiak legrangosabb versenyén kadét formagyakorlatban Amira a harmadik helyen végzett a 96 induló közül úgy, hogy csoportja utolsó fordulójában csak a világranglistát vezető olasz lány kapott nála magasabb pontszámot.

A kitűnő eredmény után szakosztálya a februári ciprusi kadét, junior és U21-es Európa Bajnokságon is érmet várt Amirától. A verseny azonban máshogy alakult, a lány az első körben kiesett.

„Amióta komolyan csinálja, két és fél éve, minden versenyen, amin elindult, érmet szerzett” – mondja Amira édesapja. „Kivétel ez alól a tavalyi EB és VB, de az ott elért eredményei is nagyon szépek. És pont ezen a ciprusi versenyen, ahol abszolút éremesélyes volt, nem sikerült, de hát ilyen a sport” – mondja Tamás. Bár végül nem is ez volt a legnagyobb izgalom, mondja. A csapat hazautazása napján történt az utóbbi évtizedek legsúlyosabb törökországi földrengése, amit Cipruson is éreztek. Amira azt meséli, nagyon ijesztő élmény volt.  Úgyhogy végül mindenki annak örült, hogy épségben hazaérkezett.

A magabiztosság mindig nyerő

Két héttel később már a pozsonyi Grand Prix Slovakia versenyen kellett helyt állnia, ismét erős nemzetközi mezőnyben. És itt derült ki igazán, mekkora küzdő Amira. Nem törte meg a ciprusi kudarc, sőt, magabiztos versenyzéssel eddigi legjobb eredményét produkálta: junior korcsoportban, vagyis az idősebbek között nyerni tudott, megverve az EB-döntőst, saját korcsoportjában pedig második lett.

Amira most kilencedikes gimnazista, a tanulás mellett heti három-négy edzése van. Versenyidőszakban másra nem is nagyon marad ideje. A következő nagy cél a jövő februári Európa Bajnokság, de közben lesznek fontos nemzetközi versenyei. Nyáron tölti be a 16-ot, akkor lép junior korosztályba, és onnantól kezdve felnőtt versenyeken is indulhat.

Az Eisberg 2022 augusztusa óta támogatja Amirát a versenyzésben. Gazsi Zoltánhoz, a vállalat ügyvezetőjéhez közel állnak a küzdősportok, így folyamatosan figyelemmel kíséri a lány eredményeit. Egy-egy verseny előtt biztató üzeneteket küld, és soha nem mulasztja el a dicsérő szavakat az eredmények után.

„Élénken él bennem, amikor Amira eljött az Eisberg üzemben megszervezett első találkozásunkra. Azonnal megtetszett természetes vidámsága, kedvessége, és határozott, ám mégis könnyed profizmusa, ahogyan a kamerák elé állt a salátatálakkal fényképezkedni. Elmondtam, mi nem azt várjuk, hogy minden versenyt megnyerjen. Annak drukkolunk, hogy harmonikusan tudjon fejlődni, kibontakozni, tanuljon bukásaiból, és tanulja meg megünnepelni sikereit is. A sport mellett tanuljon is, legyen nyitott, építsen jó közösséget, beszéljen több nyelvet, legyen sok barátja, éljen színes, gazdag, örömteli életet. Sportos, egészségtudatos értékrendjével mutasson követendő példát korosztályának. És persze egyen sok salátát”-emlékezett vissza az ügyvezető.

Amira legközelebb áprilisban áll tatamira a spanyolországi világkupán, amelyre az Eisbergnek köszönhetően tudott nevezni.



További hírek

26

MÁRC.

Egészséges húsvét: ezt tanácsolja a dietetikus

A húsvéti időszak – sok más ünnephez hasonlóan – többek között a nagy lakomákról is szól. A családi és baráti összejövetelek során azonban nem nehéz szem elől téveszteni a mértékletességet, ami megterhelő lehet a szervezetünk számára. Egy táplálkozási szakértőt kérdeztünk az idei trendekről, a táplálkozási szokásaink változásairól és persze az ideális húsvéti étrendről is.

Tudjon meg többet
29

FEBR.

Perinatális szaktanácsadói ösztöndíjat támogat az Eisberg

Az Eisberg minden évben számos fontos ügyet és szervezetet támogat, ezt a küldetését 2024-ben is folytatja a vállalat. Az egyik ilyen kiemelt fontosságú terület az egészségmegőrzés. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával és a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társasággal (MPPPOT) történő együttműködés most új szintre lépett, hiszen az Eisberg fél éves ösztöndíjat adományozott Stiglicz-Árkosi Nóra szülésznőnek.

Tudjon meg többet
22

DEC.

2023-ban is számtalan jó ügyet támogatott az Eisberg

A 2023-as év mindannyiunknak sok kihívást tartogatott, ám a vállalat ezek mellett is figyelmet fordított a számára fontos ügyekre és az ezeket képviselő szervezetekre. Az egészségmegőrzés, a kiegyensúlyozott táplálkozás vagy épp a fenntarthatóság olyan témák, amelyeket a vállalat a mindennapi működése során is szem előtt tart. Ezen értékek mentén több szervezet, alapítvány, sportoló és művész részesült támogatásban, hogy folytathassa munkáját, amellyel kicsit élhetőbb hellyé teszik a világot.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest