A húsmentes és egészséges ételek sztárja: a tofu

Gyártása több mint 2000 éve ismert a Távol-Keleten, és a kínai konyha alapvető élelmiszerének számít, de kedvelik a délkelet-ázsiai országok konyháján, valamint számos más nemzet gasztronómiájában is felbukkan. Ez a tofu, vagy más néven szójatúró, mely nem csak a húsmentesen étkezők körében számít igazi csemegének. Shenker-Hováth Kinga, az Eisberg Hungary Kft. dietetikusa és táplálkozástudományi szakembere elmondja, miért érdemes beilleszteni ezt az egészséges finomságot a mindennapi étkezésünkbe!

A hamis sajt

A tofu szójababból készül speciális élelmiszeripari eljárással, melynek során a ledarált szójabab vízben elkevert fehérjéit ásványi sókkal koagulálják (kicsapják), majd lepréselik. Külsőleg leginkább a sajthoz hasonlít, a legtöbb tofu fehér vagy világossárga, azonban létezik barna színű is. Állaga a lágytól a keményig változhat, kapható kicsit zselés, lágyabb, keményebb és extra kemény változatban. Ezek között az egyik fő különbség az eltérő víztartalom (minél puhább, annál több víz van benne), ezért ennek függvényében alakul a tofu energia- és tápanyagtartalma is.

„A növényi hús”

Magas a fehérjetartalma, 5-15 g/100 g, kitűnő növényifehérje-forrás, emiatt „növényi húsnak” is nevezik. Fontos szerepet foglal el a vegetáriánusok, főleg a vegánok étrendjében, alkalmas a hús és a sajt pótlására is. Szénhidráttartalma alacsony, 1-4 g/100 g, minél keményebb a tofu, annál magasabb ez az érték. Alacsony zsírtartalmú, de bővelkedik értékes telítetlen zsírsavakban. Vitaminok közül magas a folát- és niacintartalma, ásványi anyagok tekintetében említésre méltó a kálium-, a kalcium-, a vas- és a magnéziumtartalma.

Kedvező tápanyagok

A tofu alapanyaga, a szója az Okostányér táplálkozási ajánlásban is szerepel, miszerint fogyasszunk száraz hüvelyeseket (pl. babot, lencsét, csicseriborsót, szóját) levesek, főzelékek, saláták, krémek részeként. Kiegyensúlyozott étrendben a kedvező beltartalmi értékeik miatt hetente pár alkalommal érdemes valamilyen hüvelyes növényt vagy azokból készült termékeket magunkhoz venni, mint pl. a tofu. Vigyázat! Szójaallergiásoknak a tofu fogyasztása nem megengedett!

Minden ízléshez

Viszonylag semleges ízű és aromájú, aminek köszönhetően sokféle fűszerezés jól illik hozzá, így könnyedén idomul bármilyen étel ízvilágához. A tofutermékek kínálata széles: kaphatók natúr és ízesített (pl. füstölt, medvehagymás, paprikás) formában. Ráadásul nemcsak reform- és bioboltokban, hanem nagyobb áruházakban is hozzájuthatunk. A tofu nagyon sokoldalúan felhasználható, párolható, főzhető, süthető, grillezhető vagy akár nyersen is fogyasztható. Lehet önálló fogás, sós és édes ételek egyaránt készíthetők belőle, gazdagíthatunk vele leveseket, köreteket, egytálételeket és salátákat is.

Korianderes füstölt tofusaláta

Hozzávalók:

  • 1 csomag Eisberg Madársaláta (80 g)
  • 1 csomag friss koriander (kb. 14 g szárával együtt)  
  • 1 piros kaliforniai paprika      
  • ½ kígyóuborka
  • 80 g füstölt tofu
  • 1 kiskanál lime-lé
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • ½ thai csili kimagozva

Elkészítés:

1. Vágjuk félbe az uborkát hosszában, és kanállal távolítsuk el a belső, magos részt!
2. Az uborkát és a paprikát vágjuk vékony csíkokra!
3. A korianderleveleket tépkedjük le a szárról!
4. A kimagozott csilit vágjuk nagyon apróra!
5. A tofut óvatosan, a hosszabbik oldala mentén reszeljük le egy nagylyukú reszelőn!
6. Keverjük össze a szójaszószt, a lime levét és a csilit!
7. Egy tálba szórjuk a salátát és a többi hozzávalót, majd óvatosan forgassuk össze az öntettel!

Rukkolás sült tofutekercs

Hozzávalók:

  • 1 csomag (300 g) füstölt tofu
  • fél dl teriyaki vagy szójaszósz
  • 1 dl szójajoghurt vagy joghurt
  • 1 db félérett avokádó
  • 1 dl kókuszolaj
  • 2 csomag Eisberg rukkola (80 g)
  • 4 db közepes méretű torillalap

Elkészítés:

1. A füstölt tofut felkockázzuk, majd kókuszolajon aranybarnára sütjük egy teflonserpenyőben szójaszósz hozzáadásával. Ha kész, félretesszük.
2. Az avokádót félbevágjuk, kivesszük a magját, és vékony csíkokra szeljük.
3. A tortillalapokat megkenjük szójajoghurttal (ha valaki nem vegán, akkor joghurtot is használhat), majd széltében kirakjuk egy sor sült tofuval, a következő sorba rukkolasalátát rakunk, majd a következőbe avokádószeleteket. A felénk eső részétől elkezdjük szorosan feltekerni a tekercseket, majd, ha készen van, a közepétől kezdve kb. 4-6 ujjnyi vastag tekercsekre vágjuk.
4. Felállítva tálaljuk, tűzdeljük meg fogpiszkálóval.

Forrás: https://www.life.hu/sztarszerzok/stohr-greta/20131106-stohr-greta-vegan-rukkolas-sult-tofutekercs-receptje-a-life-networkon.html

Zöldséges-salátás tofu

Hozzávalók:

  • 120 g tofu
  • 8-15 ml olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1/2 db kaliforniai paprika
  • 70 g kelkáposzta (ez cserélhető salátafélékre is)
  • 1 csipet só
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk fokhagymapor
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 1/4 tk őrölt chili
  • 1-2 dl víz
  • 1/4 tk őrölt kurkuma

Elkészítés:

1. Egy tálba összekeverjük a chilit, az őrölt köményt, a fokhagymaport, a sót, és annyi vizet adunk hozzá (kb. 1 dl), hogy szósz állaga legyen.
2. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és ezen megfonnyasztjuk a kockára vágott vöröshagymát, a felszeletelt paprikát, és megsózzuk.
3. Majd hozzáadjuk a felszeletelt kelkáposztát, és 2 percre lefedjük.
4. A tofut villával apró darabokra nyomkodjuk, betesszük a zöldségek mellé a serpenyőbe, majd 2 percig forgatjuk, pirítjuk.
5. Ezután a fűszeres szószt ráöntjük a tofura, és összekeverjük vele.
6. Majd az egészet összekeverjük, és tálalhatjuk is.

Forrás: https://receptvideok.hu/recipe/zoldseges-tofu-recept-videoval-zoldseges-tofu-keszitese/

További hírek

26

MÁRC.

Egészséges húsvét: ezt tanácsolja a dietetikus

A húsvéti időszak – sok más ünnephez hasonlóan – többek között a nagy lakomákról is szól. A családi és baráti összejövetelek során azonban nem nehéz szem elől téveszteni a mértékletességet, ami megterhelő lehet a szervezetünk számára. Egy táplálkozási szakértőt kérdeztünk az idei trendekről, a táplálkozási szokásaink változásairól és persze az ideális húsvéti étrendről is.

Tudjon meg többet
29

FEBR.

Perinatális szaktanácsadói ösztöndíjat támogat az Eisberg

Az Eisberg minden évben számos fontos ügyet és szervezetet támogat, ezt a küldetését 2024-ben is folytatja a vállalat. Az egyik ilyen kiemelt fontosságú terület az egészségmegőrzés. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával és a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társasággal (MPPPOT) történő együttműködés most új szintre lépett, hiszen az Eisberg fél éves ösztöndíjat adományozott Stiglicz-Árkosi Nóra szülésznőnek.

Tudjon meg többet
22

DEC.

2023-ban is számtalan jó ügyet támogatott az Eisberg

A 2023-as év mindannyiunknak sok kihívást tartogatott, ám a vállalat ezek mellett is figyelmet fordított a számára fontos ügyekre és az ezeket képviselő szervezetekre. Az egészségmegőrzés, a kiegyensúlyozott táplálkozás vagy épp a fenntarthatóság olyan témák, amelyeket a vállalat a mindennapi működése során is szem előtt tart. Ezen értékek mentén több szervezet, alapítvány, sportoló és művész részesült támogatásban, hogy folytathassa munkáját, amellyel kicsit élhetőbb hellyé teszik a világot.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest