A zöld jövő kapuján túl: vertikális farmokon termeszt mikrozöldeket az Eisberg és a Tungsram


Képzeljünk el egy világot, ahol a LED-világításnak hála bármilyen évszakban, szinte egész nap, függőlegesen teremnek a mikrozöldek! Ezzel a helytakarékos, modern, környezetbarát technológiával nemcsak az érési folyamat gyorsulhat fel, hanem a növények vitamin- és illóolaj-tartalmát is kedvezően lehet befolyásolni. A vertikális farmok ráadásul környezetkímélőek, így nem csoda, hogy az Eisberg Hungary Kft. is támogatta a Tungsram Operations Kft. égisze alatt megvalósuló, innovatív kezdeményezést.

Elképesztően izgalmas kísérletbe fogott bele újpesti központjában a Tungsram, ahol kutatás-fejlesztés céllal Közép-Európában egyedülálló vertikális farmot létesítettek februárban. A 150 négyzetméteres, hidropóniás rendszerben, LED-es megvilágítás segítségével termesztenek növényeket (pl. mikrozöldeket, palántákat, gyógynövényeket, ehető virágokat, fejes salátákat), de vajon miért hasznos ez?

Zöld utat kapnak a friss ötletek


Az innovatív megoldásnak több előnye is van: a szabadföldi gazdálkodással ellenében itt éjjel-nappal biztosítják a palánták folyamatos növekedését, kiküszöbölve az időjárásból adódó kockázati tényezőket, amelyek gyakran sújtják azokat a cégeket, akik alapanyagaikat legszívesebben hazai termelőktől vásárolják meg.

Többek között ezért is csatlakozott a frissességet mindig szem előtt tartó Eisberg Hungary Kft. is az újító szellemű kezdeményezéshez, hiszen Magyarország piacvezető, konyhakész salátákat előállító cégeként – amikor csak teheti – magyar gazdáktól vásárolja meg a ropogós és egészséges zöldségeket. Ezzel pedig nem csupán támogatja a belföldi gazdaságot, hanem a szállítási távolságok minimalizálásával csökkenti a saját ökológiai lábnyomát. A zöld gondolkodás tehát eddig is markáns szerepet játszott az Eisberg életében, amit az általa használt professzionális ISO 14001 környezetvédelmi rendszer is jól példáz. (Ez garantálja a termékek teljes visszakövethetőségét, miközben a GMO- és növényvédőszer-maradvány mentességet független auditorok szavatolják.)

10 éven belül 50%-kal több élelmiszer kell


A fenntarthatóságra való törekvést a 125 éves világítástechnikai múlttal rendelkező Tungsram is kiemelten fontosan kezeli, amit Füge Anna, a vállalat marketingspecialistája is megerősített:

– Cégünk múltjának gazdag örökségére és az innovációs üzletágunk szakértelmére támaszkodtunk a jelenlegi terveink megvalósításánál. A vertikális farmok remekül illeszkednek a beltéri mezőgazdaság újításait célzó fejlesztések sorába.
A környezetszennyezés és a klímaváltozás következtében pedig még fontosabbnak tartjuk a zöldebb megoldások ösztönzését, mint eddig bármikor. A kutatások szerint ugyanis 10 éven belül nagyjából 50%-kal több élelmiszerre lesz majd szüksége az egész világnak, miközben a termőterületek mérete drasztikusan csökkenni fog.

Ezt a különbözetet valahogy pótolni kell majd a jövőben, így mi is több energiát fektetünk a beltéri mezőgazdaság fejlesztésébe. Ezért hoztuk létre kutatás-fejlesztés céllal a vertikális farmjainkat, amik februártól kerültek tesztüzembe. Ebben az egyedi, zárt rendszerben ráadásul a kártevőktől és a betegségektől is sikeresen óvják meg a növényeket. Az állandó vízkeringetés miatt pedig lényegében véve megszűnik a vízpazarlás, ami ugyancsak a fenntarthatóságot támogatja.

Kedvezően hatnak a mesterséges fények


Illés Dorottya, a Tungsram junior minőségbiztosítási mérnöke abba is beavatott minket, hogyan kell elképzelni egy állandóan termő, beltéri területet – föld nélkül:

– A 150 négyzetméteres, vertikális farmon körülbelül 70–80% kihasználtsággal működik folyamatosan a növénytermesztés, de amennyiben a jövőben megkezdődik a szállítás az Eisbergnek, akkor már 100%-on fog pörögni az üzem.

A vetésforgó pedig meglehetősen gyors, ugyanis fajtától függően általában 2 hét alatt érik el az aratható állapotot a mikrozöldek, amelyek még mag formában kerülnek a csíráztató szekrények sötét, magas páratartalmú helyiségeibe, hogy utána 3-4. napon keresztül LED-megvilágítás alatt folytassák a növekedésüket.

Mikrozöldektől az ehető virágokig


Dorottya elárulta, hogy a vertikális farmokkal nemcsak az érési folyamatot lehet meggyorsítani, hanem a növények bel- és illóolaj-tartalmát is kedvezően befolyásolhatják a szakemberek. Az optimális körülmények megteremtése abban is segít, hogy szinte az összes mag hasznosuljon és csírát bontson. Sőt! A 100%-ban vegyszermentes termesztés miatt a mikrozöldek nem igényelnek mosást, így az eltarthatóságuk is nő. A rovarok és kórokozók hiányában pedig ugyanazt a minőséget tudják biztosítani az év bármely szakában.

A junior minőségbiztosítási mérnök kitért arra is, hogy a microgreeneken és baby leafeken kívül más növények termesztésével is kísérleteznek. Például rukkolát, salátát és bordás kelt, míg a palánták közül paradicsomot, paprikát is nevelnek a farmon a különböző gyógynövények, ehető virágok és eper mellett.

Azt, hogy mikor válhatnak széles körben elterjedtté a vertikális farmok, még nem tudhatjuk. Az azonban biztos, hogy az Eisberg és a Tungsram már átlépett a jövő kapuján.

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest