Együtt küzdünk az egészségügyi dolgozók lelki egészségéért

Együtt küzdünk az egészségügyi dolgozók lelki egészségéért
Együtt küzdünk az egészségügyi dolgozók lelki egészségéért

Az intenzív, a sürgősségi és a COVID-osztályokon dolgozó egészségügyi személyzet ezekben a percekben is derekasan harcol a koronavírus-járvány harmadik hullámával. Nem csoda, hogy a frontvonalban lévők elfáradtak – fizikálisan és mentálisan is. Őket támogatja az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszéke és a Magyar Hipnózis Egyesület által kidolgozott program, melynek keretében az ország 14 kórházában helyeztek ki olyan információs plakátokat, amik az egészségügyi dolgozók mentálhigiénés karbantartását segítő információkat tartalmaznak. Nem kérdés, hogy az Eisberg is a jó ügy mellé állt.

A járványhelyzet miatt tavaly márciusban várható volt, hogy a kórházak terhelése megnő, türelmetlenek lesznek a betegek, hozzátartozók, és túlterheltek az egészségügyi dolgozók. Felmerült az igény, hogy valamilyen formában pszichológiai támogatást kellene bevezetni a várható feszültségek csökkentésére. Az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszéke régóta foglalkozik szuggesztív kommunikációval, amit orvosi helyzetekben lehet alkalmazni. A Magyar Hipnózis Egyesület pszichológusai pedig korábban már kidolgoztak egy módszert lélegeztetett betegeknek. Ennek a lényege, hogy élőszóban – akár altatás alatt is – pszichés támogatást nyújtanak a pácienseknek, ami abban segít, hogy akár 2-3 nappal hamarabb lejöjjenek a lélegeztetőgépről és elhagyhassák az intenzív osztályt. Ezt a módszert úgy fejlesztették tovább, hogy mp3-lejátszón egyforma, ún. standard szöveget kaptak a betegek, és ez is jól működött. Ez egy pozitív szuggesztiókon alapuló támogatás, ami egy megnyugtató keretrendszerbe helyezi a kórházi kezelést. Azt erősítik a páciensekben, hogy bár az állapotuk kórházi kezelést igényel, a legjobb helyen vannak, ahol rendelkezésre állnak azok a szakemberek, eszközök és gyógyszerek, amelyek elősegítik a felépülést. Az ún. énerősítő szövegek a páciensek motivációját támogatják az együttműködésre, illetve abban segítenek, hogy a betegek aktiválják a saját belső erőforrásaikat a gyógyuláshoz.

– A korábbi tapasztalatokból kiindulva úgy láttuk, hogy a járványhelyzetben – amikor a pszichológusok a fertőzésveszély miatt nem mehetnek be személyesen a kórházakba – szintén alkalmazhatóak a hanganyagok nemcsak a lélegeztetett betegeknél, hanem a teszteredményekre vagy egyéb vizsgálatokra várakozóknál is. Emellett készültek megnyugtató szövegek az egészségügyi személyzetnek a védőruha elviselésére, és arra, hogy a mindennapi stresszes helyzeteket a nap végén le tudják tenni. Például: „Vegyen egy mély lélegzetet, és nagyon lassan fújja ki a levegőt. Újabb lélegzet, és lassan engedje ki …. és csak hagyja, hogy a kilégzéssel minden felesleges feszültség, stressz és aggodalom távozzon, és csak az és annyi maradjon, ami a jóféle erőnléthez, energetizáltsághoz kell” – mondta Varga Katalin, az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszék vezetője.

Hanganyagoktól a plakátokig

Az elkészült hanganyagokat a szakemberek feltöltötték a Magyar Hipnózis Egyesület honlapjára, majd olyan plakátokat készítettek, amelyeken rövid információ kíséretében megtalálható volt az oldal linkje, illetve egy QR-kód, ami okostelefonnal beolvasva elnavigálta az érdeklődőket a honlapra. Az első ilyen plakátcsomag tavaly tavasszal került ki néhány kórházba.

A kezdeményezés jól sikerült: letöltötték az emberek az anyagokat, és pozitívak voltak a visszajelzések. Ősszel viszont teljesen megváltozott a helyzet. Mindenki, még az egészségügyi dolgozók is belefáradtak a vírushelyzetbe. Ezen a ponton a pszichológusok úgy érezték: ideje felfrissíteni a korábbi kezdeményezést.

Országszerte 14 kórház csatlakozott

A kórházakba idén tavasszal kihelyezett, megújult plakátokon egy-egy szép, megnyugtató hangulatú kép mellett szerepel egy-egy rövid, motivációs idézet, praktikus linkek és információk, valamint a QR-kód. Az egyik plakáton például összegyűjtötték azokat az ingyenes segélyvonalakat, pszichológiai szolgáltatásokat, ahol az egészségügyi személyzet tagjai segítséget, támogatást tudnak kérni. Az ELTE pszichológusai arra szeretnék felhívni a figyelmet, mennyire fontos a saját magunkra való odafigyelés, a mentálhigiénés karbantartás.

A plakátokon található linkek és QR-kódok elvezetnek a már említett hanganyagokhoz, amelyeket azóta bővítettek. Elérhetőek relaxációs hanganyagok, illetve egy meseterapeuta segítő meséket is felolvasott, amit akár felnőttek is hallgathatnak. A Magyar Hipnózis Egyesület honlapján további információkat, szakirodalmat, illetve közérthetőbb újságcikkeket is találnak az érdeklődők. 

A kezdeményezéshez az ország 14 kórháza csatlakozott. Van köztük több fővárosi és Pest megyei intézmény, de Pécsen, Vácon és Debrecenben is helyeztek ki plakátokat.

Nyugalom, erő és együttműködés

A képek kiválasztásakor elsősorban az motiválta a pszichológusokat, hogy vizuálisan is megjelenítsék a fő üzeneteket. Tapasztalataik szerint ugyanis az intenzív, a sürgősségi és a COVID-osztályokon dolgozó egészségügyi személyzet tagjai sokszor azért nem foglalkoznak a saját mentális jóllétükkel, mert nehezen vállalják fel azt, hogy ők is érző emberek, akik elfáradhatnak, és ezt sokszor gyengeségnek tartják. Éppen ezért a nyugalmat árasztó, például virágzó levendulamezőt vagy pipacsokat ábrázoló képek mellé olyanokat is választottak, amelyeken az érzelem kifejezése nem gyengeségnek, hanem erőnek számít. Ilyen például egy erős figura, egy édesapa a gyermekével.

A szervezők szerint fontos az egység és az együttműködés hangsúlyozása is, ezért ehhez kapcsolódó plakát is készült hozzáillő képpel. Ennek az üzenete, hogy egyensúlyba lehet kerülni, ha a dolgozók közösen gondolkodnak, és nem ellenfélként, hanem csapatként tekintenek egymásra – akár az orvos és a beteg is. Ez a motívum a hanganyagokban is többször megjelenik.

Az Eisberg azonnal a kezdeményezés mellé állt

A kezdeményezést az Eisberg támogatja. A salátaóriás, a Magyar Hipnózis Egyesület és az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszéke kapcsolata régre nyúlik vissza. Az elmúlt években az Eisberg számos konferenciát, rendezvényt, nyílt napot, kiadványt támogatott. Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezető igazgatója kiemelte:

– Arra különösen büszke vagyok, hogy négy éve megalapítottuk a Kapcsolat vándordíjat, melyet az évente megrendezett Séta a szülés-születés minőségéért rendezvény indítónapján adunk át.

Az Eisberg számos kórházat is támogat különböző módokon: a szokásos salátaszállítmányok mellett tavaly tavasszal a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti Részlege koraszülött intenzív osztályának (PIC) biztosított a cég védőfelszereléseket a koronavírus elleni küzdelemhez, majd ősszel a Szent László Kórház dolgozóinak étkeztetésébe segített be az Eisberg, a Sportfive csapatát erősítve.

– Amikor a Magyar Hipnózis Egyesület vezetőségéből Varga S. Katalin felkeresett a kórházakban elhelyezendő plakátok ötletével, egyből igent mondtam. A kezdetektől nagyon átérezzük a kórházakban dolgozó egészségügyi szakemberek áldozatos munkáját, és az látszik, hogy a nyomás sajnos tovább fokozódik. Minden segítség jól jön most nekik, és nagyon bízunk abban, hogy erőt tudnak meríteni a nehéz pillanatokban a plakátokon megjelenített nyugtató, pozitív üzenetekből – tette hozzá Gazsi Zoltán.

További hírek

16

NOV.

Idén is teljesítette küldetését a rózsaszín csomagolású saláta

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ennek jegyében alkotta meg három évvel ezelőtt az Eisberg Hungary Kft. a Pink mix saláta- és zöldségkeveréket, amellyel a vállalat a Mellrákinfó Egyesület munkáját támogatja. A rózsaszín csomagolású saláta minden évben októberben kerül a boltokba, hogy hírét vigye a mellrákszűrés fontosságának, hiszen a korai stádiumban felismert betegség az esetek többségében ma már gyógyítható.

Tudjon meg többet
03

OKT.

Marketing és kommunikációs vezetőt neveztek ki az Eisbergnél

Gál Judit kiskereskedelmi és szállodaipari szektorból érkezett vezetői tapasztalattal, Spielmann Laura, korábbi marketing vezető pedig nemzetközi feladatokat kapott.

Tudjon meg többet
27

SZEPT.

Életre szóló tudást kaptak a munkatársak az Eisberg Egészségprogramban

Fél év alatt összesen 69 kilót veszítettek súlyukból azok a fogyni vágyók, akik jelentkeztek az Eisberg támogatásával januárban elindult egészségprogramba. A módszert a Táplálkozástudományért Alapítvány dolgozta ki, amelyben dietetikus, személyi edző és gyógytornász segítette a munkatársak életmódváltását. A program célja az volt, hogy támogassa az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozási szokások kialakítását, meglévő krónikus betegségek esetén a megfelelő étrend betartását, valamint ráirányítsa a figyelmet a megfelleő testsúly és vázizomzat fontosságára. Az Eisberg az első olyan vállalat, amely az Alapítvány által kidolgozott programot biztosította munkatársainak.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest