Saláta roládok olaszosan
Összetevők
1 csomag Eisberg Verona vagy Bolero mix
1 Eisberg Oriental öntet
8 db rizspapír
8 db napon aszalt, olajban eltett paradicsom
4 szelet Abraham prosciutto crudo
16 db bazsalikomlevél
Elkészítés
Készítsük elő a rizspapírokat. Vegyünk egy akkora tálat, amelyben elférnek a rizspapírok, és töltsük meg hideg vízzel. Készítsünk magunk elé egy konyharuhát négyrét hajtva. Helyezzünk egy rizslapot a vízbe kb. fél percre, amíg megpuhul. Ha túl sokáig ázik, könnyen elszakad, elveszíti a rugalmasságát. Amíg ázik a rizslap, szeleteljük fel vékonyan az aszalt paradicsomokat.Vegyük ki a rizslapot a konyharuhára, pihentessük egy rövid ideig.Tegyünk a közepére két bazsalikomlevelet, szórjuk rá a salátát, az aprított paradicsomot, majd borítsuk be a halmot egy fél szelet sonkával. A tölteléket kicsit összenyomva csavarjuk fel a rizslapot. Oriental öntetet tálaljunk mellé, amibe mártogathatjuk a roládokat.
Dietetikusunk tanácsai
A napon aszalt paradicsom a nyár koncentrált íze, különleges zamatot nyerünk vele az őszi, téli és a jövő tavaszi hónapokban is. Igen intenzív paradicsomíze van, apró darabokra vágva igazi ínyenc csemege. Számtalan módon felhasználható, fogyaszthatjuk magában, készül belőle piros pesto, tökéletes péksüteményekkel, tésztákkal, sajtokkal, húsokkal, de gazdagíthatunk vele salátákat is, mint ebben a finom fogásban. Sok helyen kapható aszalt paradicsom olajban eltett formában, de mi magunk is elkészíthetjük sütőben vagy akár aszalógéppel is. A rizslap egy távol-keleti alapanyag, összetételét tekintve rizslisztet, tápiókakeményítőt, sót és vizet tartalmaz. A lapok vékonyak és törékenyek, azonban ha rövid ideig egy tál hideg vízben áztatjuk – mindig csak egy darabot –, akkor megpuhulnak és jól formálhatóvá válnak. Áztatást követően pihentessük kb. egy percig a rizslapokat, így nem fognak annyira ragadni, könnyebben tudjuk feltekerni. Ezeket az óvintézkedéseket betartva könnyű a rizslapokkal dolgozni, érdemes kipróbálni! Készíthetünk velük autentikus ázsiai ételeket, például tavaszi tekercset vagy sushit, de megtölthetjük különféle ragukkal, zöldségekkel, salátákkal is. Használhatjuk nyersen, de a megtöltött rizslapokat meg is süthetjük. Kínai, valamint különleges élelmiszereket árusító boltokban sokféle méretű, formájú és mintázatú rizslap kapható. Várandósság: A várandós anyák táplálkozásában a húsféléknek fontos szerepük van értékes fehérje-, egyes vitamin- és ásványi anyag tartalmuk miatt. Kismamák napi 1-2 alkalommal fogyasszanak alacsonyabb zsírtartalmú húsokat, például csirkét, pulykát, marhahátszínt, sertéscombot, illetve sovány húskészítményeket, melyek közé tartozik például a csirke- és pulykamellsonka, a pulykajava, a gépsonka, a selyemsonka. A receptben szereplő prosciutto crudo egy nyers érlelt sonka, mely kerülendő kismamáknak, ezért helyette válasszák az előzőekben felsorolt sonkaféléket vagy sült sonkával is elkészíthetik a saláta roládokat.Gluténérzékenység: Változtatás nélkül elkészíthető a recept, gluténmentesek az összetevők.
Laktózintolerancia
Laktózmentesek a recept hozzávalói, változtatás nélkül elkészíthetőek a saláta roládok.Jó étvágyat, salátázzunk mindennap!
Shenker-Horváth Kinga