Koplalás helyett egészséges egyensúly? Sztárdiéták nyomában

16:8 vagy 20:4, esetleg 5:2? Nem, ezek nem sportmérkőzés-eredmények, hanem az időszakos böjt különböző válfajai! Milyen érveket és ellenérveket hozhatunk fel ezek, illetve a szintén népszerű sirtuin diéta mellett? Többek között erre is fény derül az Eisberg Diéta Dilemma című rendszeresen jelentkező podcastjának hatodik adásából. Tartsanak most is Péter Petra műsorvezetővel és Shenker-Horváth Kingával, az Eisberg Hungary Kft. dietetikusával!

A gyors fogyás ígérete sokaknak jelent ellenállhatatlan csábítást, ezért ezúttal ismét a divatdiéták világában mélyedünk el. Miről ismerhetők fel ezek? Leginkább a hangzatos ígéretekről, melyek szerint nem kell sok mindent csinálnunk ahhoz, hogy pár hónap alatt elérjük a kívánt bomba alakot. Ám ezek a diéták sajnos nem a táplálkozástudományi szakirodalomból, hanem bulvármagazinokból, online cikkekből táplálkoznak. Ilyen például a sirtuin diéta, amely a híres énekesnő, Adele nevével, az ő fogyásával forrt össze, és napjainkban vetekszik a ketogén diéta népszerűségével.

Megszorító, szélsőséges, így nem fenntartható

Leegyszerűsítve a sirtuin diéta a koplaláson (időszakos böjtölésen) és bizonyos élelmiszerek, többek között a nagyobb mennyiségű zöldséglevek/zöldturmixok fogyasztásán alapszik, emellett alacsony kalóriabevitellel jellemezhető. Így az első időszakban főként vizet veszítenek a sirtuin diétát követők, tehát nem zsírból érik el a kívánt fogyást, eredményt. Ez becsapós lehet, ezért mindig meg kell nézni az adott ember súlytöbbletét. Vajon pár kilóról van csak szó, vagy 10-20, akár annál több kilóról?

Sokan azért is ünneplik a sirtuin diétát, mert követőinek megengedett az étcsokoládé, a vörösbor és némi rágcsálnivaló fogyasztása is. Közben viszont komplett élelmiszercsoportokat vonnak meg maguktól, ami miatt tápanyaghiány alakulhat ki. Veszélyes az az értelmezés, hogy Adele a csokitól és a bortól fogyott le, hiszen fogyaszthatta ezeket, de természetesen csak egy bizonyos mértékben.

A 90 napos diétához hasonlóan a sirtuin étrend is megadhatja a kezdő lökést a fogyáshoz. Hosszú távon viszont több probléma is felütheti a fejét, hiszen nem fenntartható, és nem az egészségünket szolgálja. Nagyon megszorító és szélsőséges diéta. Ne feledjük, hogy senki sincs olyan közeli, személyes kapcsolatban azokkal a híres sztárokkal, akik elviekben ez által fogytak, így nem lehet pontosan megmondani, mitől is adták le a plusz kilókat, mennyit sportoltak, milyen egyéb változásokat hoztak az életmódjukban – ezt mind nem látjuk.

– Amíg az egyik oldalon ott van, hogy a sirtuin diéta is elindíthatja az embert a testtömegcsökkentés felé vezető úton, addig a másik oldalról azt is fontos nézni, hogy ha így érjük el a fogyást, akkor az nagy eséllyel nem lesz tartós – hívta fel a figyelmünket Shenker-Horváth Kinga.

Enni vagy nem enni: az itt a kérdés

A ketogén és a sirtuin diéta mellett a másik nagyon divatos irányzat az időszakos (más néven: szakaszos) böjt, melyet angolul intermittent fastingnak hívnak, így az IF rövidítéssel is gyakran találkozhatunk. Ezen belül nagyon sokféle változatról beszélhetünk, az időszakos böjt inkább egy gyűjtőnév. A legnépszerűbb, leginkább ismert – és talán a legkönnyebben tartható – válfaja a 16:8-as böjt, ami azt jelenti, hogy 8 órán át ehetünk, 16 órán át pedig nem, és mindenki a saját életéhez alakítja ezt az időintervallumot.

Ennek egy még durvább változata a 20:4, ez pedig a harcosok diétája, ami azt jelenti, hogy 4 órán át ehetünk, 20 órán át pedig nem. Ezekben a diétákban nem a mit és mennyit kérdéseken, hanem az időzítésen van a hangsúly. Abba az adott néhány órába kell belesűríteni az összes tápanyagot tartalmazó étel elfogyasztását, amire az adott szervezetnek szüksége van. Ez a megoldás talán azok számára állíthat fel egyfajta keretrendszert és fegyelmet, akik egész nap csipegetnek, ülőmunkát végeznek, de folyamatosan kint van az asztalukon a ropogtatnivaló és rendszertelenül étkeznek.

A fentiek voltak a rövidebb böjtök, de léteznek még hosszabbak is, például az 5:2 diéta, ami azt jelenti, hogy heti két nap nagyon alacsony energiabevitel történik (körülbelül 500-600 kalória), a többi öt napra pedig normál étkezés jellemző.

Kérjük ki egy szakember véleményét!

A szakaszos böjtöket általában fogyás szándéka miatt kezdik el. Érdemes figyelni a kutatási eredményeket is abból a szempontból, hogy az egészségünkre milyen pozitív hatással van, ha bizonyos időszakonként böjtölünk. A mai kor emberének, aki ebben a túlevéses környezetben él, mindenképp jó lehet egy-egy kalória-megszorítós napot beiktatni. Az, hogy ezt milyen számokkal vagy milyen mértékű drasztikussággal hajtjuk végre, nagyon eltérő lehet. Egy-egy napra – amikor kevesebbet kell teljesítenünk a munkában vagy pihenőnapot tartunk – be lehet iktatni például egy léböjtkúrát, hiszen sokan arról számolnak be, hogy ettől frissebbnek érzik magukat.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha időszakos böjtre adjuk a fejünket, akkor is érdemes, sőt erősen ajánlott szakemberrel konzultálni. – Ha azt érezzük, hogy ezzel a módszerrel fogunk tudni a fogyás útjára lépni, akkor forduljunk dietetikushoz, és nézzük meg, hogy melyik formáját és milyen hosszan alkalmazzuk – hangsúlyozta Shenker-Horváth Kinga.

Majd hozzátette: a leghosszabban fenntartható és legélhetőbb mégis az, ha egy egyénre szabott, célokhoz igazított, kiegyensúlyozott, vegyes étrendet követ az ember, amiben nincsenek ilyen megkötések.

Hasznos tippek:

  1. Így álljunk a mérlegre! Bár hasznos, ha egy mérleg segítségével rendszeresen nyomon követjük súlyunk alakulását, nem szabad túlzásba esni! Felejtsük el a mindennapos mérlegelést, helyette kéthetente, tíznaponta, esetleg hetente mérjük magunkat! Fontos az is, hogy minden alkalommal ugyanabban az időpontban (és esetlegesen ugyanolyan ruházatban) álljunk rá a mérlegre (ugyanazon a helyen), hiszen még emiatt is lehetnek eltérések.
  2. Tiszteljük önmagunkat! Fogadjuk meg Péter Petra műsorvezető tanácsát, aki azt hangsúlyozta, hogy a diétázást/életmódváltást önmagunk, a saját testi-lelki egészségünkért kezdjük el!

További hírek

18

ÁPR.

Hiába fontos, csak gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

A magyarok többsége tisztában van vele, hogy a napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről – világít rá az Eisberg az Opinio felületén végzett Színes Tálak Kutatása.

Tudjon meg többet
26

MÁRC.

Egészséges húsvét: ezt tanácsolja a dietetikus

A húsvéti időszak – sok más ünnephez hasonlóan – többek között a nagy lakomákról is szól. A családi és baráti összejövetelek során azonban nem nehéz szem elől téveszteni a mértékletességet, ami megterhelő lehet a szervezetünk számára. Egy táplálkozási szakértőt kérdeztünk az idei trendekről, a táplálkozási szokásaink változásairól és persze az ideális húsvéti étrendről is.

Tudjon meg többet
29

FEBR.

Perinatális szaktanácsadói ösztöndíjat támogat az Eisberg

Az Eisberg minden évben számos fontos ügyet és szervezetet támogat, ezt a küldetését 2024-ben is folytatja a vállalat. Az egyik ilyen kiemelt fontosságú terület az egészségmegőrzés. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával és a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társasággal (MPPPOT) történő együttműködés most új szintre lépett, hiszen az Eisberg fél éves ösztöndíjat adományozott Stiglicz-Árkosi Nóra szülésznőnek.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest