„Ha a felnőtt jól van, a gyerek is jól van”

Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója
Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

A 21. század pedagógusainak kihívásairól szólt az a szakmai nap, amelynek az Eisberg is támogatója volt. A Blum program lényege a pedagógusok jóllétének biztosítása, amelyet mentálhigiénés támogatással, valamint a szakmai kompetencia továbbfejlesztésével biztosít.  Önismeretet, összművészeti eszközöket és egy új szemléletet ad az óvodapedagógusoknak. Mert ha a felnőtt jól van, akkor a gyerek is jól van, ez a Blum program alapgondolata.

Belső megújulás, önismeret, jóllét, ezekre fektet nagy hangsúlyt a Blum program, amely 10 éve szervez speciális képzéseket óvodapedagógusoknak, nevelőknek. Ennek a munkának az eredményeiről, tapasztalatairól szólt „A szorongástól a belső felszabadulásig” címet viselő, júniusban megrendezett szakmai nap.

A Blum az óvodáskorú gyermekek testi-lelki-szellemi egészségét, személyiségfejlődését, képességeinek kibontakoztatását és az iskolaérettségét támogató program. Küldetése, hogy minden gyermek önmaga lehessen, megtalálja saját helyét a világban, ehhez a lehető legtöbb erőforrással, képességgel rendelkezzen. Célja, hogy a lehető legkorábban, már az óvodás korban támogassa a mindennapi élet gyermekeket érintő területeit.

„A Blum programot egy műhelyként kell elképzelni. Olyan koncepciót dolgoztunk ki a 3-7 éves korosztállyal foglalkozó szakemberek számára, amellyel közelebb kerülhetnek önmagukhoz, és ezáltal a gyerekekhez is. Látszik a hatásmérésekből, hogy nagy ereje van a Blumnak, ezek a gyerekek sokkal kommunikatívabbak, együttműködőbbek, mint a kontrollcsoport tagjai” – mondja Bácskai Márta, a Blum program alapítója.

Családi örökség

A program valójában egy transzgenerációs örökség, tudjuk meg Mártától, aki öccsével és szülői támogatással hozta létre 17 évvel ezelőtt a Gondolkodj Egészségesen! Alapítványt. Ebből nőtt ki a Blum program, amely a nagypapa, Bácskai – született Blum – Mihály nevét viseli.  A hazai amatőr színjátszás egyik alapítója több mint 60 éven át dolgozott drámapedagógusként. A nagymamával közösen hozták létre a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalom-dráma tagozatát.

„Missziójuknak tekintették, hogy az iskolából érző, gondolkodó fiatalok kerüljenek ki, olyan emberek, akik tudják, hogy mi végett vannak itt ezen a világon, jól érezzék magukat benne, boldoguljanak és éljenek jól” – mesél a nagyszülői örökségről Márta.

Ezt a szellemiséget viszik tovább testvérével a Blum programban, amelyben speciális személyiségfejlesztő óvodapedagógiai programot dolgoztak ki. A játék, a kreativitás, az alkotás mind része a képzésnek, ahogy a szakmai nap egy része is erről szólt.

Önismeret, mindenek előtt

„Az alternatív pedagógiákban  legtöbbször nem fókuszálnak a felnőttre, a Blum program újdonsága viszont pont ebben van. Mielőtt elkezdjük új ismeretekkel és eszközökkel felruházni a pedagógusokat, saját maguk felé fordítjuk őket. Hogy vagyok? Hogy érzem magam pedagógusként? Hol van a motivációm? Ezután következik csak az az egyedi megközelítés, amivel a Blum a művészetekhez, illetve a mesékhez fordul. Azon túl, hogy a hétköznapokban is jól alkalmazható eszközöket és technikákat tanulnak a pedagógusok,  önmagukat is egyre mélyebben megismerik és kifejezik” – avat be a Blum koncepciójába Márta.

Az alapítótól megtudjuk, hogy sok olyan szakember talál rá a Blumra, aki keresi a helyét, a megújulást, a szakmai felfrissülés lehetőségét, esetleg úgy érzi, nem tud tovább fejlődni.  Egyre több az atipikus működésű gyermek az óvodákban, akik ADHD-val, autisztikus zavarral küzdenek, esetleg speciális nevelés igényűek. Erre a pedagógusok többsége nincs felkészülve. Sokan éppen emiatt hagyják el a pályát, mert nem érzik, hogy szakszerűen tudnának foglalkozni ezekkel a gyermekekkel. Ez stresszhez, majd kiégéshez is vezethet. A Blum program egyik képzési modulja éppen ebben nyújt szakszerű támogatást a hozzájuk forduló óvodapedagógusoknak.

„Nagyon nagy a felelősségünk abban, hogy mi hogy vagyunk, az önismeret és a mentális jóllét az kiindulópontja mindennek. Először tegyük rendbe magunkat” – vallja Bácskai Márta. Hozzáteszi, a szakmai napon több képzést végzett pedagógus is megosztotta a tapasztalatát arról, hogy pozitív változásokat látnak a gyermekeken, ami az alapító szerint biztató.

A szakmai napon Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezető igazgatója is tartott egy rövid motivációs előadást.

“Hiszek abban, hogy a mélyreható társadalmi változásokhoz az értékvezérelt vezetők tudnak igazán sokat hozzátenni. Sokat dolgozom azért, hogy a fiatal vezetők ezt minél korábban felismerjék, és cégeiknél széles körű támogatási programokat indítsanak: a szülésprogramoktól kezdve egészen a nyugdíjaskorig segítsék a hiteles, elkötelezett civil szervezetek, alapítványok munkáját. Régóta figyelemmel kísérjük és támogatjuk a Blum program tevékenységét, hiszen  azonos értékek mozgatják a két szervezetet.” – hangsúlyozta az Eisberg vezetője.

Az Eisberg, mint a rendezvény egyik támogatója, a résztvevő 100 óvodapedagógust ajándékcsomaggal és ropogós salátákkal lepte meg.

Játék és kreativtiás a szakmai napon is
Játék és kreativtiás a szakmai napon is
Bácskai Márta, a Blum program alapítója
Bácskai Márta, a Blum program alapítója

További hírek

16

MÁRC.

Osgyán Anikó - területi képviselő

Anikó 12 éve érkezett egy zöldség-gyümölcs nagykereskedéstől. Akkoriban még két cégből állt az Eisberg magyarországi vállalata. Amikor Eisberg Hungary Kft néven egyesült a két cég, ő lett az első alkalmazott, amire a mai napig nagyon büszke. Univerzális munkaerőnek tartja magát, hiszen a vevőszolgálattól kezdve a számlázáson át a fuvarszervezésig sok területen dolgozott már.

Tudjon meg többet
08

MÁRC.

„Csak rajtam áll, mit tudok beleadni” – Fodor Amira, a karate üdvöskéje

Amira nyolc éves volt, amikor az öccsét kísérve először járt karate edzésen. Az élmény annyira megfogta, hogy ott ragadt. Egy év múlva már utánpótlás versenyeken indult, 10 évesen megszerezte első magyar bajnoki címét. Most 15 éves, a világranglistán korosztályában az előkelő ötödik helyen jegyzik. Fodor Amirát, a KSI versenyzőjét 2022 augusztusa óta az Eisberg is támogatja.

Tudjon meg többet
02

MÁRC.

Szalai Judit - kereskedelmi vezető

2016-ban egy siófoki szakmai konferencián hallotta először beszélni az Eisberg vezetőjét. Gazsi Zoltán rendkívüli hatással volt rá, teljesen magával ragadta az előadó közvetlen személyisége és a mondanivalója is. Az Eisberg vezetője ugyanis egy álommunkahelyről beszélt, ahol erős bizalmi légkörben mindenki kreatívan kibontakoztathatja tudását. Judit azonnal érezte, hogy itt akar dolgozni.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest