Gasztrohősök és saláták sikere a SIRHA-n

Fontos eseményen vett részt az Eisberg márciusban, a HUNGEXPO területén rendezték meg a közép-kelet-európai régió lefontosabb élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítását, a SIRHA Budapestet. Az itt megtartott Fenntarthatósági konferencián hirdette ki a Felelős Gasztrohős Alapítvány az Eisberg támogatásával megvalósuló Gasztrohős Díj 2022 - Hazai körforgásban verseny díjazottjait.

Folyamatos volt az érdeklődés az Eisberg standjánál, a megszokott kóstolókon túl a séfek különleges kreációkkal mutatták meg, milyen ízkavalkádot lehet létrehozni a különféle saláták felhasználásával. A finom falatok osztatlan sikert arattak, ahogy az innováció és a fenntarthatóság jegyében született mikrozöldek is. Szinte elkapkodták a termékmintákat, a kiállítás utáni számtalan visszajelzésből ítélve nagyon jó volt a fogadtatás. A fenntarthatóság az Eisberg egyik legfontosabb törekvése, amelyet több szervezettel karöltve igyekszik népszerűsíteni. Ilyen volt a Felelős Gasztrohős verseny is.

“Amikor megkeresett minket az alapítvány, nem volt kérdés, hogy részt akarunk ebben venni és szeretnénk a vendéglátó egységeket is támogatni, hiszen a járvány alatt ők voltak talán a legnehezebb helyzetben” - mondta a díjátadón Spielmann Laura, az Eisberg Hungary Kft. marketing vezetője. Gratulált azoknak, akik túlélték a nehéz időszakot, és azoknak is, akik most kezdték újra, mondván, “együtt vagyunk erősek, egységesek és hazaiak.”

Idén a hazai alapanyagokat kiemelten használó, szoros termelői kapcsolatokat ápoló éttermek kiemelése volt a célja a verseny szervezőinek. A díjátadó házigazdája Mautner Zsófi, a szakmai zsűri egyik tagja, gasztroblogger, gasztronómiai szakíró, műsorvezető volt.

A Gasztrohős Díjat második alkalommal hirdette meg a Felelős Gasztrohős Alapítvány. A verseny ötletét a világjárvány hívta életre, de hagyományteremtő céllal indították útjára a tavalyi évben. “A fenntarthatóság az elmúlt időszakban háttérbe szorult, de mi, a munkánk során, azt láttuk, a nehéz időkben is akadnak hősök, akik környezetileg, társadalmi szempontból felelős megoldásokkal próbálták átvészelni az időszakot. Az első Gasztrohős Díjjal őket szerettük volna kiemelni, és ezeket a jó gyakorlatokat, jó példákat minél több emberhez eljuttatni.” - mondta Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

A helyi alapanyagok használata évről-évre egyre nagyobb teret kap az éttermek konyhájában, amelyre a járvány is ráerősített, hiszen a határzárak miatt olyan éttermek is a termelők felé fordultak, akik előtte esetleg a francia piacról vásároltak. Ráadásul környezeti szempontból sem mindegy, hogy honnan és mi kerül a tányérunkra; egy amerikai kutatás szerint - mely alapján a Gasztrohősök is kidolgozták szakértők segítségével a megújuló Fenntartható Vendéglátóhely minősítést - egy vendéglátóhely ökológiai lábnyomának 90%-át a beszerzés adja. Éppen ezért, az idei díj témája és a győztesek kiválasztásának fő szempontja a hazai, termelői alapanyagok kiemelt és kreatív használata volt.

A versenyre idén is szép számmal érkeztek pályázatok, a jelentkezésnél a fő tematika mellett csomagolással, élelmiszer-hulladékkal, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos kérdésekre is válaszolnia kellett a nevezőknek. A szakmai nyertest és a közönség díjért versenyző Top10 jelentkezőt kiválasztó szakmai zsűri a szakmai minden aspektusát képviselte; Mautner Zsófi gasztroblogger, gasztronómiai szakíró és Szende Gabriella fenntarthatósági aktivista, a Vendéglátás Magazin főszerkesztője kommunikációs szempontokat, Horváth Boldizsár biogazdálkodó agrármérnök, a Farm2Fork ügyvezető tulajdonosa a beszállítói együttműködések hatékonyságát, Segal Viktor kreatív séf, a Bocuse d’Or Akadémia tagja pedig a hazai alapanyagok kreatív felhasználását vette figyelembe a kiválasztásnál. A zsűri tagja volt Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezető igazgatója is

A lista mind étterem típus, mind földrajzi elhelyezkedés tekintetében színes volt; helyet kapott a palettán a nyíregyházi Cvekedli Tésztabár, a budapesti Ételműhely Gasztrostúdió, a  Four Bites Catering, a kétútközi Graefl Major, a balatonszemesi Kistücsök Food&Room, a budapesti Közös Kávézó és Konyha, a kéthelyi Lokal47, az iskolai menzaként működő Mezna, a zebegényi Natura Hill, a miskolci Zip’s Beer&Tapas és a Szent György-hegyi Zöldülő Terasz is.

A szakmai díjat idén a pécsi Reggeli kapta, akik 90%-ban hazai, környékbeli termelőktől érkező alapanyagokkal dolgoznak nap mint nap, folyamatosan keresik azokat a megoldásokat, mellyel csökkenthetik környezeti lábnyomukat; jó példa erre, hogy pár hete teljesen kivezették a citrusféléket a kínálatukból, helyette saját készítésű shrubokkal, villányi verjusvel savanyítják a limonádét, kézműves szörpöket, szezonális gyümölcslevet kortyolgathatunk náluk. A közönségdíjat és az itthon úttörőnek számító, környezetbarát higiéniai termékeket gyártó CleanEco különdíját egy-egy, ahogy Mautner Zsófi fogalmazott a díjátadón, “újgenerációs hely” vihette haza; előbbit a Nyíregyházán működő, a tésztaételeket új szintre emelő Cvekedli Tésztabár, utóbbit a nagyon friss, a Kristinus biodinamikus birtokán működő Lokal47 vihette haza. A nyertesek egy egyedi Hitka Viktória által készített tányérral és egy 800.000 forint értékű hazai környezetbarát termékekből, termelői alapanyagokból álló csomagot nyerhettek.

A közönségdíjat Spielmann Laura, az Eisberg marketing vezetője adta át a nyíregyházi Cvekedli tésztabárnak, egyúttal minden pályázót meghívott egy üzemlátogatásra.


További hírek

16

NOV.

Idén is teljesítette küldetését a rózsaszín csomagolású saláta

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ennek jegyében alkotta meg három évvel ezelőtt az Eisberg Hungary Kft. a Pink mix saláta- és zöldségkeveréket, amellyel a vállalat a Mellrákinfó Egyesület munkáját támogatja. A rózsaszín csomagolású saláta minden évben októberben kerül a boltokba, hogy hírét vigye a mellrákszűrés fontosságának, hiszen a korai stádiumban felismert betegség az esetek többségében ma már gyógyítható.

Tudjon meg többet
03

OKT.

Marketing és kommunikációs vezetőt neveztek ki az Eisbergnél

Gál Judit kiskereskedelmi és szállodaipari szektorból érkezett vezetői tapasztalattal, Spielmann Laura, korábbi marketing vezető pedig nemzetközi feladatokat kapott.

Tudjon meg többet
27

SZEPT.

Életre szóló tudást kaptak a munkatársak az Eisberg Egészségprogramban

Fél év alatt összesen 69 kilót veszítettek súlyukból azok a fogyni vágyók, akik jelentkeztek az Eisberg támogatásával januárban elindult egészségprogramba. A módszert a Táplálkozástudományért Alapítvány dolgozta ki, amelyben dietetikus, személyi edző és gyógytornász segítette a munkatársak életmódváltását. A program célja az volt, hogy támogassa az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozási szokások kialakítását, meglévő krónikus betegségek esetén a megfelelő étrend betartását, valamint ráirányítsa a figyelmet a megfelleő testsúly és vázizomzat fontosságára. Az Eisberg az első olyan vállalat, amely az Alapítvány által kidolgozott programot biztosította munkatársainak.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest