Gasztrohősök és saláták sikere a SIRHA-n

Fontos eseményen vett részt az Eisberg márciusban, a HUNGEXPO területén rendezték meg a közép-kelet-európai régió lefontosabb élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítását, a SIRHA Budapestet. Az itt megtartott Fenntarthatósági konferencián hirdette ki a Felelős Gasztrohős Alapítvány az Eisberg támogatásával megvalósuló Gasztrohős Díj 2022 - Hazai körforgásban verseny díjazottjait.

Folyamatos volt az érdeklődés az Eisberg standjánál, a megszokott kóstolókon túl a séfek különleges kreációkkal mutatták meg, milyen ízkavalkádot lehet létrehozni a különféle saláták felhasználásával. A finom falatok osztatlan sikert arattak, ahogy az innováció és a fenntarthatóság jegyében született mikrozöldek is. Szinte elkapkodták a termékmintákat, a kiállítás utáni számtalan visszajelzésből ítélve nagyon jó volt a fogadtatás. A fenntarthatóság az Eisberg egyik legfontosabb törekvése, amelyet több szervezettel karöltve igyekszik népszerűsíteni. Ilyen volt a Felelős Gasztrohős verseny is.

“Amikor megkeresett minket az alapítvány, nem volt kérdés, hogy részt akarunk ebben venni és szeretnénk a vendéglátó egységeket is támogatni, hiszen a járvány alatt ők voltak talán a legnehezebb helyzetben” - mondta a díjátadón Spielmann Laura, az Eisberg Hungary Kft. marketing vezetője. Gratulált azoknak, akik túlélték a nehéz időszakot, és azoknak is, akik most kezdték újra, mondván, “együtt vagyunk erősek, egységesek és hazaiak.”

Idén a hazai alapanyagokat kiemelten használó, szoros termelői kapcsolatokat ápoló éttermek kiemelése volt a célja a verseny szervezőinek. A díjátadó házigazdája Mautner Zsófi, a szakmai zsűri egyik tagja, gasztroblogger, gasztronómiai szakíró, műsorvezető volt.

A Gasztrohős Díjat második alkalommal hirdette meg a Felelős Gasztrohős Alapítvány. A verseny ötletét a világjárvány hívta életre, de hagyományteremtő céllal indították útjára a tavalyi évben. “A fenntarthatóság az elmúlt időszakban háttérbe szorult, de mi, a munkánk során, azt láttuk, a nehéz időkben is akadnak hősök, akik környezetileg, társadalmi szempontból felelős megoldásokkal próbálták átvészelni az időszakot. Az első Gasztrohős Díjjal őket szerettük volna kiemelni, és ezeket a jó gyakorlatokat, jó példákat minél több emberhez eljuttatni.” - mondta Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

A helyi alapanyagok használata évről-évre egyre nagyobb teret kap az éttermek konyhájában, amelyre a járvány is ráerősített, hiszen a határzárak miatt olyan éttermek is a termelők felé fordultak, akik előtte esetleg a francia piacról vásároltak. Ráadásul környezeti szempontból sem mindegy, hogy honnan és mi kerül a tányérunkra; egy amerikai kutatás szerint - mely alapján a Gasztrohősök is kidolgozták szakértők segítségével a megújuló Fenntartható Vendéglátóhely minősítést - egy vendéglátóhely ökológiai lábnyomának 90%-át a beszerzés adja. Éppen ezért, az idei díj témája és a győztesek kiválasztásának fő szempontja a hazai, termelői alapanyagok kiemelt és kreatív használata volt.

A versenyre idén is szép számmal érkeztek pályázatok, a jelentkezésnél a fő tematika mellett csomagolással, élelmiszer-hulladékkal, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos kérdésekre is válaszolnia kellett a nevezőknek. A szakmai nyertest és a közönség díjért versenyző Top10 jelentkezőt kiválasztó szakmai zsűri a szakmai minden aspektusát képviselte; Mautner Zsófi gasztroblogger, gasztronómiai szakíró és Szende Gabriella fenntarthatósági aktivista, a Vendéglátás Magazin főszerkesztője kommunikációs szempontokat, Horváth Boldizsár biogazdálkodó agrármérnök, a Farm2Fork ügyvezető tulajdonosa a beszállítói együttműködések hatékonyságát, Segal Viktor kreatív séf, a Bocuse d’Or Akadémia tagja pedig a hazai alapanyagok kreatív felhasználását vette figyelembe a kiválasztásnál. A zsűri tagja volt Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezető igazgatója is

A lista mind étterem típus, mind földrajzi elhelyezkedés tekintetében színes volt; helyet kapott a palettán a nyíregyházi Cvekedli Tésztabár, a budapesti Ételműhely Gasztrostúdió, a  Four Bites Catering, a kétútközi Graefl Major, a balatonszemesi Kistücsök Food&Room, a budapesti Közös Kávézó és Konyha, a kéthelyi Lokal47, az iskolai menzaként működő Mezna, a zebegényi Natura Hill, a miskolci Zip’s Beer&Tapas és a Szent György-hegyi Zöldülő Terasz is.

A szakmai díjat idén a pécsi Reggeli kapta, akik 90%-ban hazai, környékbeli termelőktől érkező alapanyagokkal dolgoznak nap mint nap, folyamatosan keresik azokat a megoldásokat, mellyel csökkenthetik környezeti lábnyomukat; jó példa erre, hogy pár hete teljesen kivezették a citrusféléket a kínálatukból, helyette saját készítésű shrubokkal, villányi verjusvel savanyítják a limonádét, kézműves szörpöket, szezonális gyümölcslevet kortyolgathatunk náluk. A közönségdíjat és az itthon úttörőnek számító, környezetbarát higiéniai termékeket gyártó CleanEco különdíját egy-egy, ahogy Mautner Zsófi fogalmazott a díjátadón, “újgenerációs hely” vihette haza; előbbit a Nyíregyházán működő, a tésztaételeket új szintre emelő Cvekedli Tésztabár, utóbbit a nagyon friss, a Kristinus biodinamikus birtokán működő Lokal47 vihette haza. A nyertesek egy egyedi Hitka Viktória által készített tányérral és egy 800.000 forint értékű hazai környezetbarát termékekből, termelői alapanyagokból álló csomagot nyerhettek.

A közönségdíjat Spielmann Laura, az Eisberg marketing vezetője adta át a nyíregyházi Cvekedli tésztabárnak, egyúttal minden pályázót meghívott egy üzemlátogatásra.


Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest