Eisberg Grönland Expedíció

Nem mindennapi útra készül az extrém kalandjairól ismert Rakonczay Gábor és párja, Vámos Nóra. A kétfős csapat utánpótlás és külső segítség nélkül teljesíti a világ egyik legkeményebb ultratávú sarkvidéki kihívását, a 600 kilométeres Grönland-átkelést. Nóra lesz az első magyar nő, aki részt vesz egy ilyen szintű sarkvidéki expedícióban. A kihívásokkal teli, különleges utazás főtámogatója az Eisberg Hungary Kft.

30 nap alatt 600 kilométer a jég birodalmában

Grönland a hó és a jég birodalma, a Föld legnagyobb szigete, amelynek belső részét 2000 méteres jégpáncél fedi. Tavasszal  –10 °C és –25 °C közötti a hőmérséklet, ide készül  a magyar pár április közepén.

Gábor 2018-ban egy 7 fős nemzetközi csapat tagjaként 29 nap alatt már átkelt Grönlandon, és ezzel az úttal kvalifikálta magát a 917 kilométeres antarktiszi expedíciójára. Azt mondja, akkora élményt jelentett számára az az út, hogy elhatározta, egy magyar csapattal visszatér még ide. Akkor még nem tudta, hogy ez a csapat mindössze két főből áll majd, és kísérője a párja, Nóra lesz.

„Ritka és értékes szövetség az, ha találunk valakit, akivel szó szerint elmehetünk a világ végére” – mondja Rakonczay Gábor.

A páros együtt teljesítette a 730 kilométeres országátfutást, illetve 2021-ben Gábor Nóra segítségével nyerte meg a 6 napos ultrafutó világkupát 801 kilométer teljesítésével. Most is hónapok óta készülnek fizikailag és mentálisan is az útra.

„Nagyon szerettem volna vele valamilyen nagyszabású közös dolgot csinálni, egyébként is olyan kalandkereső ember vagyok, mint ő, úgyhogy nagyon örülök, hogy kereszteztük egymás útját” – mondja Vámos Nóra arra  a kérdésre, hogy miért vágyott erre az expedícióra.

„Gábor hihetetlenül tapasztalt, nagyon pontosan érzékeli a határait, tudja, hogy mire képes, és mindent meg tud oldani. Rengeteget tanulok tőle.”

Nem féltik a kapcsolatukat a közös megpróbáltatástól, pedig abból várhatóan akad majd bőven. A teljes felszerelésüket két szánon húzzák maguk után, terveik szerint 20-25 kilométert tudnak megtenni naponta hóban, fagyban, szélben. Gábor azt mondja, nagyon pontos tervezést igényel egy ilyen expedíció. Teljesen önellátóak lesznek, speciális, kifejezetten sarkköri körülményekre kifejlesztett ruházatot, felszereléseket, technikai eszközöket visznek magukkal. A két szánra kerül a 30 napra elegendő élelmiszerkészlet is, amit pontosan be kell osztaniuk, hogy kitartson az út végéig, és elegendő energiával lássa el őket a napi teljesítményhez, mondja Gábor.

„Úgy néz ki a menetrend, hogy egy órát haladunk, utána tíz percig eszünk. Aztán megint megyünk egy órát, megállunk, eszünk, és ez megy minden nap, egy hónapon át. Minden grammra ki van számolva. Ezek dehidratált, vagyis szárított élelmek, amit a megolvasztott hóból, jégből nyert, felmelegített vízzel öntünk fel. Naponta és fejenként 7 000 kalóriát kell ezekből elfogyasztani, hogy a szélsőséges időjárási körülmények között bírjuk a terhelést. A két szán együtt 120-130 kilós  lesz, ezeket kell emberi erővel mozgatni egy elég bonyolult terepen 600 kilométeren át” – avat be a nehézségekbe Gábor.

Rakonczay Gábor extrém sportoló, kétszeres Guinness világrekorder és hatszoros óceánátkelő hajós. Rendszeresen teljesít több száz kilométeres ultrafutásokat. 29 nap alatt átkelt Grönlandon, és egy 44 napos nemzetközi  expedíció tagjaként elérte a Déli-sarkot. Négy könyvet írt kalandjairól. 15 éve tart előadásokat saját, extrém körülmények között átélt élményeiről, és arról, hogyan lehet átültetni a félelemről, kitartásról, túlélésről szerzett tapasztalatokat a hétköznapi vagy az üzleti életbe. Egy ilyen alkalommal találkozott Gazsi Zoltánnal, az Eisberg ügyvezetőjével is, akit annyira megfogott Gábor személyisége, inspiráló előadása, hogy elhatározta, segítik Gábor Grönland-expedíciójának sikeres megvalósulását.

„Cégünk évek óta számos jó ügyet támogat. Az ügyek nagyon sokfélék, azonban közös bennük, hogy a vezetőjük lelkes, hiteles, elszánt, tenni akaró ember, aki mágnesként vonz be maga köré hasonló értékrendű társakat. Úgy gondolom, Gábor teljesítménye, lelki hozzáállása a kihívásokhoz, profi felkészülése az ismeretlen helyzetekre mindenkinek példaként szolgál. Gábor vegetáriánus, a természettel szembeni alázata egyedülálló. Büszkék vagyunk arra, hogy tanulhatunk tőle, és köszönjük, hogy rendkívüli teljesítményéből mi is erőt tudunk meríteni.”

 

További hírek

25

AUG.

A legerősebbeknek is kell a motiváció

Különleges, testet-lelket építő programban lehetett része mindazoknak, akik ott voltak az Eisberg-Erőműhely augusztusi rendezvényén. A vadonatúj gödöllői bázison szakmai fórum, élménybeszámoló és egy felszabadult közös edzés is várta a résztvevőket. Az Eisberg évek óta támogatja az Erőműhely tevékenységét és sportolóit, így a mostani alkalomra sem érkezett üres kézzel a vállalat vezetője. Ízletes salátatálakkal és egy népszerű újdonsággal, a Red drink smoothie-val frissíthette fel magát a zömmel sportolókból álló közönség.

Tudjon meg többet
10

AUG.

A világ egyik legízletesebb olaja fűszerezi a Csicseri salátatálat

Partnerünk, a hidegen sajtolt olajok terén piacvezető Grapoila ismét több csillagot hozott el a világ legrangosabb élelmiszer-kóstoló versenyének számító Great Taste Awardsról. Az Eisberg Csicseri salátatálhoz kifejlesztett olajkeverék, a Grapoila-Eisberg Middle Eastern Salad Oil Mix két csillagot kapott, a versenyre nevezett harminc olaj között a pontszámok alapján a második helyen végzett.

Tudjon meg többet
19

JÚL.

Újra Magyarországon küzdött a világ judo elitje

Július első hétvégéjén a Papp László Budapest Sportaréna adott otthont a sportág egyik legjelentősebb nemzetközi versenyének, amely egyben az olimpiai kvalifikáció egyik fontos állomása is. Több mint 30 ország legjobbjai mérték össze tudásukat Japántól az Egyesült Államokig, Kanadától Kínáig, de Dél-Amerikából és Afrikából is érkeztek sportolók. Az Eisberg tápláló salátákkal és frissítő zöld turmixszal járult hozzá a sportolók sikeréhez.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest