Cukorbeteg gyermekekért dolgozó pedagógusokat díjazott a Szurikáta Alapítvány

Varázspálca díj – Elbűvölő frissesség

Első alkalommal adta át frissen alapított díját a Szurikáta Alapítvány május 21-én. A Varázspálcát 100 olyan pedagógusnak, illetve gyermekintézményben dolgozónak ítélték oda, akik példamutatóan látják el a rájuk bízott 1-es típusú diabéteszes gyerekeket. A díj főtámogatója az Eisberg Hungary Kft.

A cukorbeteg gyerekek életében meghatározó az az intézmény, amelyben mindennapjaikat töltik, legyen az bölcsőde, óvoda vagy iskola. Esetükben nemcsak a testi, lelki és szellemi fejlődés fontosságáról van szó, hanem arról is, hogy a napi ellátásuk során mennyire veszik figyelembe különleges táplálkozási igényeiket, illetve a szülők mennyire bízhatnak abban, hogy az adott intézményben gyermekük megkapja a szükséges elfogadást és támogatást. A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért azoknak a családoknak nyújt segítséget, akik 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelnek.

Minden gyermeknek joga van szárnyalni

Sok esetben a félelmek, az előítéletek vagy félreinformáltság miatt az intézmények kapui zárva maradnak az 1-es típusú diabéteszes gyermekek előtt. Ők emiatt olyan lehetőségektől eshetnek el, amelyek segítenék őket tehetségük kibontakoztatásában, legyen szó művészetről, sportról vagy tudományról. Pedig mindez nekik is ugyanúgy jár, mint egészséges kortársaiknak.

Éppen ezért a Szurikáta Alapítvány úgy döntött, hogy egy varázslatos díjjal fejezi ki nagyrabecsülését azoknak a szakembereknek, akik következetes munkájukkal nap mint nap tesznek azért, hogy a betegséggel érintett gyerekek semmiben ne szenvedjenek hátrányt. 

A családok segítése mellett az alapítvány támogatja az 1-es típusú diabéteszes gyerekek beilleszkedését, és a velük foglalkozó pedagógusok, nevelők munkáját is. A Szurikáta foglalkozásokon a kicsik életkorához igazodva érzékenyítik őket cukorbeteg társaik helyzetére.

Az Alapítvány DiabTanodája pedig azoknak a pedagógusoknak nyújt képzést, akiknek már van az óvodai csoportjukban, osztályukban 1-es típusú diabéteszes, vagy szeretnének felkészülni az ilyen gyermekek fogadására. A képzések célja az, hogy felszámolják a diabéteszesek ellátásával kapcsolatos félelmeket, és átadják a jó gyakorlatokat, ismereteket.

Varázspálca a varázslatos pedagógusoknak

Az alapítvány a szülők által elküldött személyes történetek, ajánlások alapján választotta ki az első 100 díjazottat.

Ilyen a 11 éves Máté története, akinek tanítónője megismertette a fiú osztálytársait a diabétesszel. Máté már a kórházban is rengeteg támogató rajzot kapott osztálytársaitól, az igazán meghatározó élmény azonban az volt számára, amikor visszatért az iskolába. Az első szünetben, amikor a reggeli előtt vércukorszintet mért, majd beadta magának az inzulint, mindenki néma csendben figyelte a mozdulatait. Amikor végzett, hatalmas tapsot kapott, és megdicsérték, hogy mennyire bátor és ügyes volt. Azóta nem szégyelli sehol elővenni a vércukormérőjét. „Mátém ma egy boldog, bátor kisfiú, aki szívesen méretteti meg magát bármilyen versenyen, játékban, mert tudja, hogy otthon és az iskolában is biztatást, bátorítást fog kapni” – írta a kisfiú anyukája.

Hasonlóan pozitív történet Ábelé is, akinek édesanyja már a kórházból felhívta kisfia tanítónőjét a diagnózssal.

„Megnyugtatott, hogy volt már diabéteszes tanítványa, és biztosított róla, hogy a fiam semmiben nem fog hátrányba kerülni. Elmesélte, hogy ő még ottalvós táborba is elviszi, ha kell, megméri éjjel a cukrát, meg is eteti az éjszaka közepén, mert az az elve, hogy gyerek nem maradhat ki semmiből azért, mert diabéteszes lett. És azóta minden pontosan így történik, ahogy ígérte: Ábel tényleg semmiből nem marad ki. Minden diabéteszes kisgyereknek ilyen tanító nénit kívánok!” – írta ajánlásában a kisfiú anyukája.

A szülők számtalan hasonló történetet osztottak meg a Szurikáta Alapítvánnyal, amelynek célja, hogy mostantól minden évben újabb 100 elkötelezett szakember munkáját ismerje el a Varázspálca díjjal.

A személyes kapcsolat ereje 

Az Eisberg Hungary Kft. sok éve ápol jó kapcsolatot a Szurikátákkal. Kocsisné Gál Csilla, az alapítvány létrehozója és kuratóriumi elnöke a mai napig szívesen emlékszik vissza a kezdetekre. Mint mesélte, kiállítóként vett részt egy rendezvényen, ahol az Eisberg ügyvezető igazgatója is ott volt. Akkor még nem ismerték egymást személyesen, ám a hosszú és fárasztó nap végén Gazsi Zoltán neki és a munkatársainak is vitt egy-egy tál salátát.

„Annyira szép gesztus volt gondoskodni valakiről, amikor látjuk, hogy szüksége van rá. Ugyanezt tesszük mi is, ugyanígy gondoskodunk a családjainkról, és ezt teszi az Eisberg is az alapítványunkkal, mindig azzal segítve minket, amire épp szükségünk van” – mondta Kocsisné Gál Csilla.

Az alapítvány vezetője hozzátette, a saláta nagyon fontos szerepet játszik a cukorbetegek diétájában, ezért is öröm számukra, hogy épp egy ilyen cégben találtak nagylelkű támogatóra. A konyhakész, csomagolt termékek nagyban megkönnyítik a diabéteszes gyereket nevelő családok mindennapi életét.

„Láttam, hogy ez egy nagyszerű ügy, és tökéletesen illik a mi tevékenységünkhöz, ami az egészséges táplálkozást illeti” – mondta az együttműködés kezdeteiről Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezető igazgatója. Annyira fontosnak érezte a cukorbeteg gyerekek ügyét, hogy amikor megismerkedett a Szurikáta Alapítvány tevékenységével, maga ajánlotta fel a támogatást. Ugyanez volt a helyzet a most átadott díj megalapításakor is, nem volt kérdés számára, hogy az Eisberg lesz a Varázspálca díj főtámogatója.

„Az 1-es típusú diabétesz egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Mivel a cukorbetegségnek ezt a típusát sem megelőzni, sem meggyógyítani nem lehet, ezért fontos, hogy tegyünk a kicsik minél jobb életminőségéért, és fontos azoknak az elismerése is, akik nap mint nap dolgoznak ezért az ügyért” – indokolta döntését Gazsi Zoltán.  

A díjazottak között nemcsak pedagógusok, hanem különböző intézmények, így bölcsődék, óvodák, iskolák, tantestületek, szervezetek, munkaközösségek, sportegyesületek és zeneiskolák is szerepelnek.

A Szurikáta Alapítvány néhány díjazottról kisfilmet is készített, ezek itt érhetők el:

Andi és Hunor https://youtu.be/uT6AzJEN1T8

Mozdonyvezető Óvoda  https://youtu.be/th6TQWmY3OY

 diabTanoda https://youtu.be/XcFdebJmvMg

Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója
Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója
Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány kuratóriumi elnöke
Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány kuratóriumi elnöke

További hírek

16

MÁRC.

Osgyán Anikó - területi képviselő

Anikó 12 éve érkezett egy zöldség-gyümölcs nagykereskedéstől. Akkoriban még két cégből állt az Eisberg magyarországi vállalata. Amikor Eisberg Hungary Kft néven egyesült a két cég, ő lett az első alkalmazott, amire a mai napig nagyon büszke. Univerzális munkaerőnek tartja magát, hiszen a vevőszolgálattól kezdve a számlázáson át a fuvarszervezésig sok területen dolgozott már.

Tudjon meg többet
08

MÁRC.

„Csak rajtam áll, mit tudok beleadni” – Fodor Amira, a karate üdvöskéje

Amira nyolc éves volt, amikor az öccsét kísérve először járt karate edzésen. Az élmény annyira megfogta, hogy ott ragadt. Egy év múlva már utánpótlás versenyeken indult, 10 évesen megszerezte első magyar bajnoki címét. Most 15 éves, a világranglistán korosztályában az előkelő ötödik helyen jegyzik. Fodor Amirát, a KSI versenyzőjét 2022 augusztusa óta az Eisberg is támogatja.

Tudjon meg többet
02

MÁRC.

Szalai Judit - kereskedelmi vezető

2016-ban egy siófoki szakmai konferencián hallotta először beszélni az Eisberg vezetőjét. Gazsi Zoltán rendkívüli hatással volt rá, teljesen magával ragadta az előadó közvetlen személyisége és a mondanivalója is. Az Eisberg vezetője ugyanis egy álommunkahelyről beszélt, ahol erős bizalmi légkörben mindenki kreatívan kibontakoztathatja tudását. Judit azonnal érezte, hogy itt akar dolgozni.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest