Az Eisberg is beszáll az év Gasztrohős Díjas vendéglátóhelyeinek felkutatásába

A Felelős Gasztrohős Alapítvány az Eisberg támogatásával indít versenyt olyan felelősen innovatív vendéglátóhelyeknek, akiknél kiemelt szerepet kap a hazai alapanyagok használata. A Gasztrohős Díj 2022 - Hazai körforgásban versenyre jelentkezők a szakmai zsűri és a közönség elismerése mellett több mint 800.000 forint értékű hazai termékekből, alapanyagokból álló “zöldítő” ajándékcsomagért szállhatnak versenybe.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány több mint 10 éve foglalkozik a fenntartható gasztronómia népszerűsítésével hazánkban. A környezetvédelmi tanácsadás és a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés mellett tavaly, hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Gasztrohős Díjat, mellyel minden évben egy-egy aktuális témára reagálva szeretnének kiemelni az adott témában példaértékűen működő vendéglátóhelyeket. Habár a pandémia rányomta bélyegét a vendéglátó szektor működésére, pozitív hozadékaként említhetjük, hogy egyre több étterem fordult hazai beszállítók, termelők és alapanyagok felé.

“Az idei évben szeretnénk kiemelni és egyfajta “jó gyakorlatként” bemutatni azokat a vendéglátóhelyeket, akik kiemelten használják a hazai alapanyagokat. Ahogy a nemzetközi gasztronómiai trendekben is meghatározó az adott régióra jellemző alapanyagok használata, fogások kínálata, úgy itthon is egyre gyakrabban találkozhatunk újra felfedezett zöldségekkel, gabonákkal és hagyományos tartósítási technikákkal is. Emellett a határ zárások miatt az éttermek kénytelenek voltak a hazai piac felé fordulni; többen rájöttek, jó minőségű alapanyagokat kínáló termelőket találni itthon is. A díjjal az a célunk, hogy ezt az irányt erősítsük és kiemeljük az így működő vendéglátóhelyeket, ezzel példát mutatva a szektor szereplőinek és a vendégeknek is.” - mondta el Kiss-Szabó Eszter az alapítvány kommunikációs vezetője.

A Gasztrohős Díj - Hazai körforgásban versenyt idén a több éve hazánkban is sikeresen működő, a minőséget és a fenntarthatóságot is fontos értékként kezelő Eisberg Hungary Kft. támogatja. "A Felelős Gasztrohős hasonló értékek mentén igyekszik pozitív változást elérni a hazai gasztronómia fenntartható fejlődésében, mint azt az Eisberg teszi. Úgy gondoljuk, a pozitív erőknek össze kell fogniuk. Nem a nagyságrend, hanem az értékrend számít: az Eisberg salátaüzem professzionális termelésirányítási és minőségbiztosítási rendszereit szeretettel állítjuk a hazai kisebb, értékek mentén, korrektül építkező vállalkozások szolgálatába. A frissesség művészet -valljuk. Ám egyben felelősség is. Egy irányba tartunk, ezért is támogatjuk örömmel a Felelős Gasztrohős csapatát ezen az úton.” - mondta Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezetője.

A 2022-es díjra február 19. és március  6. között várják a vendéglátóhelyek jelentkezését. Az elbírálás szempontjai között a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás is szerepel, valamint a nevezőknek lehetőségük van arra is, hogy megindokolják, miért ők érdemlik az elismerést. A jelentkezők közül, a szakmai zsűri választja ki a tíz legjobb versenyzőt - akik a közönség díjért versenyezhetnek- , valamint a szakmai díjazottat. A bírák között a vendéglátásban ismert és elismert személyek kapnak helyet; Mautner Zsófia, gasztroblogger, gasztronómiai szakíró, Szende Gabriella, fenntarthatósági aktivista, a Vendéglátás magazin főszerkesztője, Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetője, Horváth Boldizsár, biogazdálkodó agrármérnök és a Farm2Fork ügyvezető tulajdonosa valamint Segal Viktor, chef, gasztronómiai tanácsadó, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja.

A díjazottak a szakmai elismerés mellett értékes ajándékcsomagot nyerhetnek, többek között a CleanEco, a Grapoila, a RAKUN Dobozközösség, a Funky Forest és a Fajszi Paprika hazai és környezetbarát termékeivel.

A díjátadót március 24-én a SIRHA Budapesten rendezik a szervezők egy Fenntarthatósági konferencia keretein belül. További információért érdemes követni a Felelős Gasztrohős Alapítványt a közösségi média felületein és ellátogatni a Gasztrohős Díj weboldalára.

Fotók: Kőfaragó Zsuzsi/Felelős Gasztrohős
Fotók: Kőfaragó Zsuzsi/Felelős Gasztrohős

További hírek

16

NOV.

Idén is teljesítette küldetését a rózsaszín csomagolású saláta

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ennek jegyében alkotta meg három évvel ezelőtt az Eisberg Hungary Kft. a Pink mix saláta- és zöldségkeveréket, amellyel a vállalat a Mellrákinfó Egyesület munkáját támogatja. A rózsaszín csomagolású saláta minden évben októberben kerül a boltokba, hogy hírét vigye a mellrákszűrés fontosságának, hiszen a korai stádiumban felismert betegség az esetek többségében ma már gyógyítható.

Tudjon meg többet
03

OKT.

Marketing és kommunikációs vezetőt neveztek ki az Eisbergnél

Gál Judit kiskereskedelmi és szállodaipari szektorból érkezett vezetői tapasztalattal, Spielmann Laura, korábbi marketing vezető pedig nemzetközi feladatokat kapott.

Tudjon meg többet
27

SZEPT.

Életre szóló tudást kaptak a munkatársak az Eisberg Egészségprogramban

Fél év alatt összesen 69 kilót veszítettek súlyukból azok a fogyni vágyók, akik jelentkeztek az Eisberg támogatásával januárban elindult egészségprogramba. A módszert a Táplálkozástudományért Alapítvány dolgozta ki, amelyben dietetikus, személyi edző és gyógytornász segítette a munkatársak életmódváltását. A program célja az volt, hogy támogassa az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozási szokások kialakítását, meglévő krónikus betegségek esetén a megfelelő étrend betartását, valamint ráirányítsa a figyelmet a megfelleő testsúly és vázizomzat fontosságára. Az Eisberg az első olyan vállalat, amely az Alapítvány által kidolgozott programot biztosította munkatársainak.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest