Az Eisberg is beszáll az év Gasztrohős Díjas vendéglátóhelyeinek felkutatásába

A Felelős Gasztrohős Alapítvány az Eisberg támogatásával indít versenyt olyan felelősen innovatív vendéglátóhelyeknek, akiknél kiemelt szerepet kap a hazai alapanyagok használata. A Gasztrohős Díj 2022 - Hazai körforgásban versenyre jelentkezők a szakmai zsűri és a közönség elismerése mellett több mint 800.000 forint értékű hazai termékekből, alapanyagokból álló “zöldítő” ajándékcsomagért szállhatnak versenybe.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány több mint 10 éve foglalkozik a fenntartható gasztronómia népszerűsítésével hazánkban. A környezetvédelmi tanácsadás és a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés mellett tavaly, hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Gasztrohős Díjat, mellyel minden évben egy-egy aktuális témára reagálva szeretnének kiemelni az adott témában példaértékűen működő vendéglátóhelyeket. Habár a pandémia rányomta bélyegét a vendéglátó szektor működésére, pozitív hozadékaként említhetjük, hogy egyre több étterem fordult hazai beszállítók, termelők és alapanyagok felé.

“Az idei évben szeretnénk kiemelni és egyfajta “jó gyakorlatként” bemutatni azokat a vendéglátóhelyeket, akik kiemelten használják a hazai alapanyagokat. Ahogy a nemzetközi gasztronómiai trendekben is meghatározó az adott régióra jellemző alapanyagok használata, fogások kínálata, úgy itthon is egyre gyakrabban találkozhatunk újra felfedezett zöldségekkel, gabonákkal és hagyományos tartósítási technikákkal is. Emellett a határ zárások miatt az éttermek kénytelenek voltak a hazai piac felé fordulni; többen rájöttek, jó minőségű alapanyagokat kínáló termelőket találni itthon is. A díjjal az a célunk, hogy ezt az irányt erősítsük és kiemeljük az így működő vendéglátóhelyeket, ezzel példát mutatva a szektor szereplőinek és a vendégeknek is.” - mondta el Kiss-Szabó Eszter az alapítvány kommunikációs vezetője.

A Gasztrohős Díj - Hazai körforgásban versenyt idén a több éve hazánkban is sikeresen működő, a minőséget és a fenntarthatóságot is fontos értékként kezelő Eisberg Hungary Kft. támogatja. "A Felelős Gasztrohős hasonló értékek mentén igyekszik pozitív változást elérni a hazai gasztronómia fenntartható fejlődésében, mint azt az Eisberg teszi. Úgy gondoljuk, a pozitív erőknek össze kell fogniuk. Nem a nagyságrend, hanem az értékrend számít: az Eisberg salátaüzem professzionális termelésirányítási és minőségbiztosítási rendszereit szeretettel állítjuk a hazai kisebb, értékek mentén, korrektül építkező vállalkozások szolgálatába. A frissesség művészet -valljuk. Ám egyben felelősség is. Egy irányba tartunk, ezért is támogatjuk örömmel a Felelős Gasztrohős csapatát ezen az úton.” - mondta Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezetője.

A 2022-es díjra február 19. és március  6. között várják a vendéglátóhelyek jelentkezését. Az elbírálás szempontjai között a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás is szerepel, valamint a nevezőknek lehetőségük van arra is, hogy megindokolják, miért ők érdemlik az elismerést. A jelentkezők közül, a szakmai zsűri választja ki a tíz legjobb versenyzőt - akik a közönség díjért versenyezhetnek- , valamint a szakmai díjazottat. A bírák között a vendéglátásban ismert és elismert személyek kapnak helyet; Mautner Zsófia, gasztroblogger, gasztronómiai szakíró, Szende Gabriella, fenntarthatósági aktivista, a Vendéglátás magazin főszerkesztője, Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetője, Horváth Boldizsár, biogazdálkodó agrármérnök és a Farm2Fork ügyvezető tulajdonosa valamint Segal Viktor, chef, gasztronómiai tanácsadó, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja.

A díjazottak a szakmai elismerés mellett értékes ajándékcsomagot nyerhetnek, többek között a CleanEco, a Grapoila, a RAKUN Dobozközösség, a Funky Forest és a Fajszi Paprika hazai és környezetbarát termékeivel.

A díjátadót március 24-én a SIRHA Budapesten rendezik a szervezők egy Fenntarthatósági konferencia keretein belül. További információért érdemes követni a Felelős Gasztrohős Alapítványt a közösségi média felületein és ellátogatni a Gasztrohős Díj weboldalára.

Fotók: Kőfaragó Zsuzsi/Felelős Gasztrohős
Fotók: Kőfaragó Zsuzsi/Felelős Gasztrohős

További hírek

25

AUG.

A legerősebbeknek is kell a motiváció

Különleges, testet-lelket építő programban lehetett része mindazoknak, akik ott voltak az Eisberg-Erőműhely augusztusi rendezvényén. A vadonatúj gödöllői bázison szakmai fórum, élménybeszámoló és egy felszabadult közös edzés is várta a résztvevőket. Az Eisberg évek óta támogatja az Erőműhely tevékenységét és sportolóit, így a mostani alkalomra sem érkezett üres kézzel a vállalat vezetője. Ízletes salátatálakkal és egy népszerű újdonsággal, a Red drink smoothie-val frissíthette fel magát a zömmel sportolókból álló közönség.

Tudjon meg többet
10

AUG.

A világ egyik legízletesebb olaja fűszerezi a Csicseri salátatálat

Partnerünk, a hidegen sajtolt olajok terén piacvezető Grapoila ismét több csillagot hozott el a világ legrangosabb élelmiszer-kóstoló versenyének számító Great Taste Awardsról. Az Eisberg Csicseri salátatálhoz kifejlesztett olajkeverék, a Grapoila-Eisberg Middle Eastern Salad Oil Mix két csillagot kapott, a versenyre nevezett harminc olaj között a pontszámok alapján a második helyen végzett.

Tudjon meg többet
19

JÚL.

Újra Magyarországon küzdött a világ judo elitje

Július első hétvégéjén a Papp László Budapest Sportaréna adott otthont a sportág egyik legjelentősebb nemzetközi versenyének, amely egyben az olimpiai kvalifikáció egyik fontos állomása is. Több mint 30 ország legjobbjai mérték össze tudásukat Japántól az Egyesült Államokig, Kanadától Kínáig, de Dél-Amerikából és Afrikából is érkeztek sportolók. Az Eisberg tápláló salátákkal és frissítő zöld turmixszal járult hozzá a sportolók sikeréhez.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest