Az Eisberg is beszáll az év Gasztrohős Díjas vendéglátóhelyeinek felkutatásába

A Felelős Gasztrohős Alapítvány az Eisberg támogatásával indít versenyt olyan felelősen innovatív vendéglátóhelyeknek, akiknél kiemelt szerepet kap a hazai alapanyagok használata. A Gasztrohős Díj 2022 - Hazai körforgásban versenyre jelentkezők a szakmai zsűri és a közönség elismerése mellett több mint 800.000 forint értékű hazai termékekből, alapanyagokból álló “zöldítő” ajándékcsomagért szállhatnak versenybe.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány több mint 10 éve foglalkozik a fenntartható gasztronómia népszerűsítésével hazánkban. A környezetvédelmi tanácsadás és a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés mellett tavaly, hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Gasztrohős Díjat, mellyel minden évben egy-egy aktuális témára reagálva szeretnének kiemelni az adott témában példaértékűen működő vendéglátóhelyeket. Habár a pandémia rányomta bélyegét a vendéglátó szektor működésére, pozitív hozadékaként említhetjük, hogy egyre több étterem fordult hazai beszállítók, termelők és alapanyagok felé.

“Az idei évben szeretnénk kiemelni és egyfajta “jó gyakorlatként” bemutatni azokat a vendéglátóhelyeket, akik kiemelten használják a hazai alapanyagokat. Ahogy a nemzetközi gasztronómiai trendekben is meghatározó az adott régióra jellemző alapanyagok használata, fogások kínálata, úgy itthon is egyre gyakrabban találkozhatunk újra felfedezett zöldségekkel, gabonákkal és hagyományos tartósítási technikákkal is. Emellett a határ zárások miatt az éttermek kénytelenek voltak a hazai piac felé fordulni; többen rájöttek, jó minőségű alapanyagokat kínáló termelőket találni itthon is. A díjjal az a célunk, hogy ezt az irányt erősítsük és kiemeljük az így működő vendéglátóhelyeket, ezzel példát mutatva a szektor szereplőinek és a vendégeknek is.” - mondta el Kiss-Szabó Eszter az alapítvány kommunikációs vezetője.

A Gasztrohős Díj - Hazai körforgásban versenyt idén a több éve hazánkban is sikeresen működő, a minőséget és a fenntarthatóságot is fontos értékként kezelő Eisberg Hungary Kft. támogatja. "A Felelős Gasztrohős hasonló értékek mentén igyekszik pozitív változást elérni a hazai gasztronómia fenntartható fejlődésében, mint azt az Eisberg teszi. Úgy gondoljuk, a pozitív erőknek össze kell fogniuk. Nem a nagyságrend, hanem az értékrend számít: az Eisberg salátaüzem professzionális termelésirányítási és minőségbiztosítási rendszereit szeretettel állítjuk a hazai kisebb, értékek mentén, korrektül építkező vállalkozások szolgálatába. A frissesség művészet -valljuk. Ám egyben felelősség is. Egy irányba tartunk, ezért is támogatjuk örömmel a Felelős Gasztrohős csapatát ezen az úton.” - mondta Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezetője.

A 2022-es díjra február 19. és március  6. között várják a vendéglátóhelyek jelentkezését. Az elbírálás szempontjai között a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás is szerepel, valamint a nevezőknek lehetőségük van arra is, hogy megindokolják, miért ők érdemlik az elismerést. A jelentkezők közül, a szakmai zsűri választja ki a tíz legjobb versenyzőt - akik a közönség díjért versenyezhetnek- , valamint a szakmai díjazottat. A bírák között a vendéglátásban ismert és elismert személyek kapnak helyet; Mautner Zsófia, gasztroblogger, gasztronómiai szakíró, Szende Gabriella, fenntarthatósági aktivista, a Vendéglátás magazin főszerkesztője, Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetője, Horváth Boldizsár, biogazdálkodó agrármérnök és a Farm2Fork ügyvezető tulajdonosa valamint Segal Viktor, chef, gasztronómiai tanácsadó, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja.

A díjazottak a szakmai elismerés mellett értékes ajándékcsomagot nyerhetnek, többek között a CleanEco, a Grapoila, a RAKUN Dobozközösség, a Funky Forest és a Fajszi Paprika hazai és környezetbarát termékeivel.

A díjátadót március 24-én a SIRHA Budapesten rendezik a szervezők egy Fenntarthatósági konferencia keretein belül. További információért érdemes követni a Felelős Gasztrohős Alapítványt a közösségi média felületein és ellátogatni a Gasztrohős Díj weboldalára.

Fotók: Kőfaragó Zsuzsi/Felelős Gasztrohős
Fotók: Kőfaragó Zsuzsi/Felelős Gasztrohős

További hírek

23

JAN.

Veganuár, sok salátával

Mikor lehetne igazán középpontban a saláta, ha nem januárban? Ebben a hónapban még a húsimádók is nagyobb kedvvel próbálnak ki egy-egy zöldséges fogást, hiszen a Veganuár épp erről szól: a növényi alapú táplálkozás népszerűsítéséről. A húsmentes étkezés egyre nagyobb teret hódít világszerte, a Veganuár program pedig arra ösztönzi a vállalkozó kedvűeket, hogy 30 napig próbálják ki az állati eredetű élelmiszerektől mentes étrendet, vagy legalább csökkentsék a húsfogyasztásukat. A zöldségfogyasztás növelésében segíthetnek a különböző salátafélék, amelyek változatossá és színessé varázsolhatják étkezéseinket.

Tudjon meg többet
20

DEC.

Az Eisbergre 2022-ben is lehetett számítani

Az Eisberg Hungary Kft. a nehéz gazdasági környezetet hozó 2022-es évben is megtalálta a módját annak, hogy miként segítsen számára fontos társadalmi ügyeket. Egészségügy, sport, kultúra – a közös értékrend mentén idén számos alapítvány, egyesület, sportoló és művész részesült a piacvezető salátaüzem támogatásában.

Tudjon meg többet
16

NOV.

Pink mix - Rózsaszín salátacsomaggal a mellrák ellen

Sikeres kampányt zárt az Eisberg Pink Mix salátája. Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek jegyében született meg tavaly a Pink Mix saláta- és zöldségkeverék, amellyel a vállalat a Mellrákinfo Egyesület munkáját támogatja.  Az Egyesület célkitűzése, hogy minél több nő (és férfi) figyelmét hívja fel a szűrés fontosságára, hiszen az időben felismert mellrák 95 százalékban gyógyítható. Az ismeretterjesztő és adománygyűjtő kampányhoz évről évre egyre többen csatlakoznak.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest