Akik bearanyozták a Hős utcai lakók napjait

Molnár Áron a Hős utcában
Molnár Áron a Hős utcában

A Toxikomák, noÁr és az Eisberg ízesítette, színesítette a rászorulók hétköznapjait

Ugyan hálával tartozunk az egészségügyi dolgozóknak, de járvány idején máshol is elkél a segítség, például a kőbányai Hős utcában, ahol kisgyermekes családok élnek mélyszegénységben. A Toxikomák, Szabó Győző színész és Lendvai Zoltán séf, a szókimondó rapper, Molnár Áron (noÁr) és az Eisberg azonban nem hagyta, hogy az ott élők hasa korogjon az éhségtől.

Mivel a koronavírus-járvány miatt bezártak a színházak és éttermek, színészek és séfek maradtak munka nélkül. Közülük sokan azonban most sem tétlenkedtek. Így volt ezzel Szabó Győző színész és Lendvai Zoltán séf is. A két barát összefogott és megalapította a Toxikomák konyháját, ahol naponta 100 adag étel készült rászoruló családoknak. A kezdeményezéshez Molnár Áron, ismertebb nevén noÁr is csatlakozott.

„Mindig is megállíthatatlan vágyat éreztem, hogy kivegyem a részem a közügyekből, megoldásokat találjak társadalmi problémákra. Amikor Szabó Győző barátom felhívott, hogy Lendvai Zoltán séf főzne rászorulóknak és megkérdezte, szerintem hova kellene eljuttatni ezeket az ételeket, rögtön elkezdtem telefonálni, megkerestem a civil szférából minden ismerőst, hogy az ügy mellé állítsam őket” – mesélte noÁr. Szerencsére Tóth-Kása Ottília, a noÁr koordinátora azonnal segítségére sietett, így jutottak el a Kontúr Közhasznú Egyesülethez, akik jogi segítséget nyújtanak a Hős utcai telepen lakóknak, illetve a gyerekek tanulmányi felzárkóztatását támogatják.

Lendvai Zoltán séf egy elhanyagolt, használaton kívüli konyha renoválásával kezdte a munkát. Itt egy kedves barátja, Zoltai Anna, a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti osztálya vezetőjének segítségével biztonságos körülményeket alakítottak ki, és hamarosan megszületett az étlap is.

„Két és fél hét alatt hoztuk rendbe a konyhát, és április végén el is kezdtük a főzést, napi 100 adag ételt készítettünk. Egyszerű, de finom fogásokat adtunk, és még az ételérzékenyekre is odafigyeltünk” – mondta a többszörösen díjnyertes mesterszakács. „Séfként a járványhelyzet idején nem volt munkám, hirtelen sok szabadidőm lett. Ezt próbáltam minél hasznosabban eltölteni, így lettem a Toxikomák konyhájának oszlopos tagja” – tette hozzá.

Elmondása szerint Szabó Győzőt és Molnár Áront alig lehet visszafogni, a tálalástól kezdve a kiszállításon át mindenben segítettek. Sőt, mindketten közzé tettek egy felhívást is a Facebookon, miszerint alapanyagokra, önkéntesekre és támogatókra is szükségük lenne a munka során. Szerencsére folyamatosan érkeztek az alapanyag felajánlások, kaptak halat, kukoricalisztet, baromfihúst, fűszereket és az Eisberg jóvoltából hetente két alkalommal salátát öntetekkel együtt.

„Gazsi Zoltánnal, az Eisberg Hungary ügyvezetőjével én beszéltem telefonon, és egy végtelenül szimpatikus, csodálatos embert ismertem meg a személyében. Nem volt kérdés számára, hogy támogassa ezt a jó ügyet is számos másik mellett” – emlékezett vissza Lendvai Zoltán.

A friss saláták és ízletes öntetek mellett az Eisberg mással is próbálta színesíteni elsősorban a gyermekek hétköznapjait. „A salátákon kívül színes ceruzákat, színezőket is küldtünk a gyerekeknek, hogy kedvükre alkothassanak a karantén idején. Eredetileg gyereknapra szántuk az ajándékokat, de nem tudtunk addig várni. Áronék hálából meglepetés rajzpályázatot szerveztek – tudtuk meg Spielmann Laurától, az Eisberg kiemelt ügyfél menedzserétől, aki ennek a projektnek a vezetője, illetve kapocs az Eisberg és a Toxikomák csapat között. A beérkező rajzokat egy virtuális kiállítás keretein belül meg is lehet nézni a Kontúr Közhasznú Egyesület honlapján.

Az Eisberg először egy maraton kapcsán dolgozott együtt Molnár Áronnal és Szabó Győzővel, a vállalat dietetikusuk állította össze a két színész étrendjét a verseny előtti időszakra. Most újra egymásra találtak, az együttműködést pedig Spielmann Laura személyében szintén egy olyan ember koordinálta, aki nemcsak a munkája során, hanem magánemberként is fontosnak tartja a jó ügyek támogatását.

Szabó Győző jóvoltából motorozásokkal, noÁr kezdeményezésére éneklésekkel és a játékokkal teli nagy kaland azonban már nem tartott sokáig, június 2-án, az iskola újra indulásakor befejeződött. A „szupercsapat” az utolsó nagy ajándékát, egy hatalmas adag palacsintát gyereknapkor adta át a Hős utca kis lakóinak. Bár ez a kaland most véget ért, Lendvai Zoltán azt mondta, egészen addig segítenek majd, míg meg nem gyógyul a világ.

Júniustól máshogy, de továbbra is része maradnak a gyerekek életének. Molnár Áron ötlete például, hogy tehetséggondozó programot indítson, illetve a gyerekek történeteiből egy dalt készítsen. A következő noÁr szám éppen a gyermekekre való figyelem hiányáról fog szólni, hiszen tény, hogy a járvány idején felerősödött a családon belüli erőszak. A címe egy telefonszám lesz, amit a gyerekek hívhatnak, ha segítségre van szükségük.

Bármit is talál ki a Toxikomák csapata a későbbiekben, egy valamiben biztosak lehetnek: egészséges nassolnivalókban nem fognak hiányt szenvedni a gyerekek!

Ajándék színező gyereknapra
Ajándék színező gyereknapra
Készülnek a finom palacsinták
Készülnek a finom palacsinták

További hírek

25

AUG.

A legerősebbeknek is kell a motiváció

Különleges, testet-lelket építő programban lehetett része mindazoknak, akik ott voltak az Eisberg-Erőműhely augusztusi rendezvényén. A vadonatúj gödöllői bázison szakmai fórum, élménybeszámoló és egy felszabadult közös edzés is várta a résztvevőket. Az Eisberg évek óta támogatja az Erőműhely tevékenységét és sportolóit, így a mostani alkalomra sem érkezett üres kézzel a vállalat vezetője. Ízletes salátatálakkal és egy népszerű újdonsággal, a Red drink smoothie-val frissíthette fel magát a zömmel sportolókból álló közönség.

Tudjon meg többet
10

AUG.

A világ egyik legízletesebb olaja fűszerezi a Csicseri salátatálat

Partnerünk, a hidegen sajtolt olajok terén piacvezető Grapoila ismét több csillagot hozott el a világ legrangosabb élelmiszer-kóstoló versenyének számító Great Taste Awardsról. Az Eisberg Csicseri salátatálhoz kifejlesztett olajkeverék, a Grapoila-Eisberg Middle Eastern Salad Oil Mix két csillagot kapott, a versenyre nevezett harminc olaj között a pontszámok alapján a második helyen végzett.

Tudjon meg többet
19

JÚL.

Újra Magyarországon küzdött a világ judo elitje

Július első hétvégéjén a Papp László Budapest Sportaréna adott otthont a sportág egyik legjelentősebb nemzetközi versenyének, amely egyben az olimpiai kvalifikáció egyik fontos állomása is. Több mint 30 ország legjobbjai mérték össze tudásukat Japántól az Egyesült Államokig, Kanadától Kínáig, de Dél-Amerikából és Afrikából is érkeztek sportolók. Az Eisberg tápláló salátákkal és frissítő zöld turmixszal járult hozzá a sportolók sikeréhez.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest