Akik bearanyozták a Hős utcai lakók napjait

Molnár Áron a Hős utcában
Molnár Áron a Hős utcában

A Toxikomák, noÁr és az Eisberg ízesítette, színesítette a rászorulók hétköznapjait

Ugyan hálával tartozunk az egészségügyi dolgozóknak, de járvány idején máshol is elkél a segítség, például a kőbányai Hős utcában, ahol kisgyermekes családok élnek mélyszegénységben. A Toxikomák, Szabó Győző színész és Lendvai Zoltán séf, a szókimondó rapper, Molnár Áron (noÁr) és az Eisberg azonban nem hagyta, hogy az ott élők hasa korogjon az éhségtől.

Mivel a koronavírus-járvány miatt bezártak a színházak és éttermek, színészek és séfek maradtak munka nélkül. Közülük sokan azonban most sem tétlenkedtek. Így volt ezzel Szabó Győző színész és Lendvai Zoltán séf is. A két barát összefogott és megalapította a Toxikomák konyháját, ahol naponta 100 adag étel készült rászoruló családoknak. A kezdeményezéshez Molnár Áron, ismertebb nevén noÁr is csatlakozott.

„Mindig is megállíthatatlan vágyat éreztem, hogy kivegyem a részem a közügyekből, megoldásokat találjak társadalmi problémákra. Amikor Szabó Győző barátom felhívott, hogy Lendvai Zoltán séf főzne rászorulóknak és megkérdezte, szerintem hova kellene eljuttatni ezeket az ételeket, rögtön elkezdtem telefonálni, megkerestem a civil szférából minden ismerőst, hogy az ügy mellé állítsam őket” – mesélte noÁr. Szerencsére Tóth-Kása Ottília, a noÁr koordinátora azonnal segítségére sietett, így jutottak el a Kontúr Közhasznú Egyesülethez, akik jogi segítséget nyújtanak a Hős utcai telepen lakóknak, illetve a gyerekek tanulmányi felzárkóztatását támogatják.

Lendvai Zoltán séf egy elhanyagolt, használaton kívüli konyha renoválásával kezdte a munkát. Itt egy kedves barátja, Zoltai Anna, a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti osztálya vezetőjének segítségével biztonságos körülményeket alakítottak ki, és hamarosan megszületett az étlap is.

„Két és fél hét alatt hoztuk rendbe a konyhát, és április végén el is kezdtük a főzést, napi 100 adag ételt készítettünk. Egyszerű, de finom fogásokat adtunk, és még az ételérzékenyekre is odafigyeltünk” – mondta a többszörösen díjnyertes mesterszakács. „Séfként a járványhelyzet idején nem volt munkám, hirtelen sok szabadidőm lett. Ezt próbáltam minél hasznosabban eltölteni, így lettem a Toxikomák konyhájának oszlopos tagja” – tette hozzá.

Elmondása szerint Szabó Győzőt és Molnár Áront alig lehet visszafogni, a tálalástól kezdve a kiszállításon át mindenben segítettek. Sőt, mindketten közzé tettek egy felhívást is a Facebookon, miszerint alapanyagokra, önkéntesekre és támogatókra is szükségük lenne a munka során. Szerencsére folyamatosan érkeztek az alapanyag felajánlások, kaptak halat, kukoricalisztet, baromfihúst, fűszereket és az Eisberg jóvoltából hetente két alkalommal salátát öntetekkel együtt.

„Gazsi Zoltánnal, az Eisberg Hungary ügyvezetőjével én beszéltem telefonon, és egy végtelenül szimpatikus, csodálatos embert ismertem meg a személyében. Nem volt kérdés számára, hogy támogassa ezt a jó ügyet is számos másik mellett” – emlékezett vissza Lendvai Zoltán.

A friss saláták és ízletes öntetek mellett az Eisberg mással is próbálta színesíteni elsősorban a gyermekek hétköznapjait. „A salátákon kívül színes ceruzákat, színezőket is küldtünk a gyerekeknek, hogy kedvükre alkothassanak a karantén idején. Eredetileg gyereknapra szántuk az ajándékokat, de nem tudtunk addig várni. Áronék hálából meglepetés rajzpályázatot szerveztek – tudtuk meg Spielmann Laurától, az Eisberg kiemelt ügyfél menedzserétől, aki ennek a projektnek a vezetője, illetve kapocs az Eisberg és a Toxikomák csapat között. A beérkező rajzokat egy virtuális kiállítás keretein belül meg is lehet nézni a Kontúr Közhasznú Egyesület honlapján.

Az Eisberg először egy maraton kapcsán dolgozott együtt Molnár Áronnal és Szabó Győzővel, a vállalat dietetikusuk állította össze a két színész étrendjét a verseny előtti időszakra. Most újra egymásra találtak, az együttműködést pedig Spielmann Laura személyében szintén egy olyan ember koordinálta, aki nemcsak a munkája során, hanem magánemberként is fontosnak tartja a jó ügyek támogatását.

Szabó Győző jóvoltából motorozásokkal, noÁr kezdeményezésére éneklésekkel és a játékokkal teli nagy kaland azonban már nem tartott sokáig, június 2-án, az iskola újra indulásakor befejeződött. A „szupercsapat” az utolsó nagy ajándékát, egy hatalmas adag palacsintát gyereknapkor adta át a Hős utca kis lakóinak. Bár ez a kaland most véget ért, Lendvai Zoltán azt mondta, egészen addig segítenek majd, míg meg nem gyógyul a világ.

Júniustól máshogy, de továbbra is része maradnak a gyerekek életének. Molnár Áron ötlete például, hogy tehetséggondozó programot indítson, illetve a gyerekek történeteiből egy dalt készítsen. A következő noÁr szám éppen a gyermekekre való figyelem hiányáról fog szólni, hiszen tény, hogy a járvány idején felerősödött a családon belüli erőszak. A címe egy telefonszám lesz, amit a gyerekek hívhatnak, ha segítségre van szükségük.

Bármit is talál ki a Toxikomák csapata a későbbiekben, egy valamiben biztosak lehetnek: egészséges nassolnivalókban nem fognak hiányt szenvedni a gyerekek!

Ajándék színező gyereknapra
Ajándék színező gyereknapra
Készülnek a finom palacsinták
Készülnek a finom palacsinták

További hírek

18

ÁPR.

Hiába fontos, csak gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

A magyarok többsége tisztában van vele, hogy a napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről – világít rá az Eisberg az Opinio felületén végzett Színes Tálak Kutatása.

Tudjon meg többet
26

MÁRC.

Egészséges húsvét: ezt tanácsolja a dietetikus

A húsvéti időszak – sok más ünnephez hasonlóan – többek között a nagy lakomákról is szól. A családi és baráti összejövetelek során azonban nem nehéz szem elől téveszteni a mértékletességet, ami megterhelő lehet a szervezetünk számára. Egy táplálkozási szakértőt kérdeztünk az idei trendekről, a táplálkozási szokásaink változásairól és persze az ideális húsvéti étrendről is.

Tudjon meg többet
29

FEBR.

Perinatális szaktanácsadói ösztöndíjat támogat az Eisberg

Az Eisberg minden évben számos fontos ügyet és szervezetet támogat, ezt a küldetését 2024-ben is folytatja a vállalat. Az egyik ilyen kiemelt fontosságú terület az egészségmegőrzés. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával és a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társasággal (MPPPOT) történő együttműködés most új szintre lépett, hiszen az Eisberg fél éves ösztöndíjat adományozott Stiglicz-Árkosi Nóra szülésznőnek.

Tudjon meg többet
Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest