Dietetikusok látogatása az Eisberg üzemben

November 24-én 18 fiatal dietetikus látogatott el az Eisberg gyáli üzemébe, hogy táplálkozástudományi szemmel közelebbről megismerkedhessenek a saláták birodalmával. Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetője egy rendkívül színes és érdekes előadást tartott a szakembereknek, amelyben bemutatta az Eisberg céget, a gyáli üzemet és a konyhakész salátamixek készítésének a folyamatait. Ezeken felül pedig az egyik legmodernebb vezetéselméleti filozófiáról, a LEAN szemléletről is izgalmas gondolatokkal gazdagodott a hallgatóság. Az elmélet után következett a gyakorlat, azaz a belépés az üzem területére védőruhában és fertőtlenítést követően. Az üzemben 30 féle alapanyaggal dolgoznak, a különböző salátafélék mellett más zöldségek is megtalálhatók, mint például a különböző színekben pompázó cékla és sárgarépa, a vöröshagyma, valamint szezonálisan a sütőtök. Az alapanyagok tárolása miatt a raktárban 1 és 6 °C közötti a hőmérséklet, a páratartalom pedig 75-97% között mozog. A dietetikusok megismerték a különböző gyártósorok működését és bepillantást nyertek a gyártási munkafolyamat összes szakaszába, végigkövethették a nyersanyagok útját a raktárba érkezéstől egészen a csomagolásig, mely a következőképpen történik: - Miután a földekről megérkeznek a különböző zöldségek Gyálra, a kamionból való kipakolás után súlymérésre kerül sor, amit a minőségi átvétel követ, majd a saláták a hűtött raktárban pihennek a felhasználásig.- Bekerülve a gyártási folyamatba, attól függően, hogy milyen salátaféléről beszélünk, kézi előtisztítás vagy átválogatás történik. Például a jégsaláta esetében egyenként ellenőrzik a fejeket, eltávolítják a torzsát, a hibás, fonnyadt részeket és az esetlegesen előkerülő idegen anyagokat (pl. rovarok, falevél, fémdarabok).- Ezt követően a salátákat és a zöldségeket a dolgozók és/vagy a gépek a megadott méretre, illetve formára szeletelik. - Ezután a felszeletelt saláták egy úgynevezett optikai válogató berendezésen mennek át, amely szinte tökéletes biztonsággal kiszűri vagyis szó szerint kilövi a különböző termékhibákat és az esetleges idegen anyagokat a salátából, köszönhetően a 7 db színes-, lézer- és infrakamerának. - Innen a saláta a rendszeresen ellenőrzött, ivóvíz tisztaságú, hűtött vizű mosóberendezésekbe kerül, ahol többlépcsős mosási folyamaton esik át. - Az alapos fürdőzés után a szárítás folyamata következik, amihez nagy teljesítményű centrifugákat, illetve a különösen érzékeny salátáknál (pl. rukkola, bébi levelek) alagút szárításos technológiát használnak, ahol a levegő páratartalmának csökkentésével történik a szárítás.- Majd következik a befejező fázis, a csomagolás, amelynek első lépéseként a tiszta, vízcseppmentes saláta egy 2 soros kombinációs, úgynevezett multipond mérlegen halad át, ennek segítségével állítják be az adott termékre vonatkozó töltősúlyt. - Mielőtt a csomagológép lezárja a salátákkal és zöldségekkel megtöltött zacskókat, a gép védőgázzal tölti fel azokat, ami lényegében módosított összetételű levegő: oxigén, nitrogén és szén-dioxid keveréke. Erre azért van szükség, hogy a saláta még napok után is friss és fogyasztható legyen. Azonban más oxigénigénye van a különféle salátáknak, például a rukkolának és a zöld leveles zöldségeknek több, míg a jégsalátának kevesebb oxigénre van szüksége. Így a különböző salátamixek receptúrájánál a védőgáz arányainak a beállítása gondos és precíz feladatot igényel.A dietetikusok között volt Shenker-Horváth Kinga is, aki már több éve „Eisberges” színekben végzi a munkáját, a legfiatalabb üzemlátogató pedig az egyik dietetikus anyuka 11 hónapos kisfia volt.Az üzemlátogatás hatalmas élmény volt a szakembereknek, miközben testközelből bizonyosodhattak meg arról, hogy a konyhakész saláták gyártási folyamata során kiemelt fontosságot kap a minőség, a tisztaság és a higiénia, valamint hogy az Eisberg termékek frissesség és megbízhatóság tekintetében a legmagasabb szinten állnak. Az üzemet senki sem hagyta el üres kézzel és saláta nélkül. Shenker-Horváth KingaDietetikus

További hírek

MÁRC.

20

Speciális védőfelszereléseket adományozott az Eisberg a Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív részlegének

Amikor minden híradás az egyre több megbetegedést okozó új típusú koronavírus járvánnyal foglalkozik, akkor az emberekben és a cégekben is megszólal a vészcsengő: segítenem kell. Az Eisberg – a koraszülött ellátás támogatójaként – most azokra a kismamákra gondolt, akik esetleg koronavírussal fertőződhetnek meg. Rajtuk segítenének, illetve az őket ellátó, körülvevő ápolók, orvosok életét szeretnék megkönnyíteni.

MÁRC.

17

Sali Kapitány vészhelyzetben is a fedélzeten van

Sali Kapitány minden dolgozót elér az üzemben, így folyamatos a kapcsolattartás a cégvezetés és az üzemben dolgozó fizikai munkások között. A közel egy éve bevezetett chatbot most jelesre vizsgázott, hiszen amíg sok kékgallérost foglalkoztató cég azzal küzd, hogyan értesítse az e-mail címmel nem rendelkező kollégákat vészhelyzet esetén, itt működik a rutinos válságkezelő hozzáállás.

MÁRC.

05

Eisberg - Bolero – A GG Tánc Eger budapesti bemutatója a Nemzeti Táncszínházban

Elképzelhető egy olyan jövő, ahol egészséges környezetben élhetünk, békében egymással, a női-férfiszerepek a helyükre kerülnek? Ahol a szennyező energia már a múlté és a klímaváltozást megállítottuk? Ahol tiszta vizek, tiszta talaj és levegő vesz körül minket? Ahol nem a fogyasztás a cél, hanem a közösség boldogulása? Ezt egyedül senki sem tudja elérni. De összefogással igen. Fejet hajtva a Föld élővilága és természeti adottságai előtt, felvillantva a helyes irányt a túléléshez. Ezekkel a mondatokkal hirdette öko táncszínházát a GG Tánc Eger a Nemzeti Táncszínházba, amelyre az Eisberg barátokat és ügyfeleket hívott egy kellemes estére.

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube