Egészséges táplálkozás


Mit és hogyan együnk? Az egészséges táplálkozás nem ördöngösség, és számos út vezet a megfelelő megoldáshoz. Magas szintű tudományos bizonyítékok szólnak a változatosság előnyei mellett, vagyis arról hogy az egészséges táplálkozás megvalósításához nincs szükség egyes élelmiszercsoportok kizárására az étrendből. Ehelyett a különböző élelmiszerek rugalmas kombinációjával válik kézzelfoghatóvá a hétköznapok szintjén az egyéni igények, preferenciák, kulturális hagyományok figyelembevételével az egészséges táplálkozás. Az OKOSTÁNYÉR® végigvezet bennünket az alapvető élelmiszercsoportokhoz (zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék, tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak és tojás) kapcsolható táplálkozási tanácsokon. Emellett a megfelelő folyadékbevitelre, továbbá a zsír-, cukor- és sóbevitel mérséklésére vonatkozó útmutatás is megfogalmazódik. Így ad iránymutatást egy napi étrend ajánlott összetételéről. Az egészséges életmódnak a rendszeres fizikai aktivitás elválaszthatatlan része, ezért bár szoros értelemben nem tartozik a táplálkozás tárgykörébe, de a javasolt mozgásmennyiség is helyet kapott a legfrissebb ajánlásban.

További részletek az OKOSTÁNYÉR®-ról  a linkre kattintva találhatóak: Táplálkozási Akadémia Hírlevél - Táplálkozzunk Okosan!

Gyümölcs- és zöldségfogyasztás


A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik nélkülözhetetlen eleme a megfelelő gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A zöldségfélék kiemelt helyen szerepelnek a naponta elfogyasztandó élelmiszerféleségek között, legalább 4 adagot ajánlott fogyasztanunk belőlük minden nap, melyből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen. Fogyasztásukkal az egészségünk számára kiemelten fontos védőfaktorokhoz jutunk hozzá, amelyek segítenek a betegségek megelőzésében. Az egészség megőrzésében játszott szerepük változatos és kedvező tápanyagösszetételüknek, valamint értékes biológiailag aktív anyagaiknak köszönhető. Alacsony energia- és zsírtartalmuk mellett gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban. A zöldségek és saláták élelmi rost tartalma hozzájárul a teltségérzet kialakulásához, a jó bélműködéshez, valamint előnyösen befolyásolja a szénhidrát- és zsíranyagcserét. Íz- és illatanyagaik serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal jótékonyan hatnak az emésztésre. Jelentős víztartalmuk pedig a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát is segíti.


További részletek a salátafélékről és csomagolt salátákról a linkre kattintva találhatóak: Táplálkozási Akadémia Hírlevél - Változatos salátafélék

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

Egészséges táplálkozáshoz ötleteket receptjeink között is találhatnak

 Összes recept

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest