Perinatális szaktanácsadói ösztöndíjat támogat az Eisberg

Perinatális szaktanácsadói ösztöndíjat támogat az Eisberg

Az Eisberg minden évben számos fontos ügyet és szervezetet támogat, ezt a küldetését 2024-ben is folytatja a vállalat. Az egyik ilyen kiemelt fontosságú terület az egészségmegőrzés. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával és a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társasággal (MPPPOT) történő együttműködés most új szintre lépett, hiszen az Eisberg fél éves ösztöndíjat adományozott Stiglicz-Árkosi Nóra szülésznőnek.

Bár az általános köztudatban még kevésbé elterjedt a perinatális szaktanácsadó fogalma, a valóságban egyre többször hallani róla, nem is véletlenül. A képzést elvégző szakemberek a várandósság tervezésétől egészen a kisgyermek hároméves koráig kísérik, támogatják a szülőket. Feladatuk a terhességi, szülési és szülés utáni kérdésekben történő tanácsadás, valamint a szülők érzelmi támogatása a babavárás és szülés körüli időszakban. Az Eisberg az elmúlt években támogatója volt az ELTE PPK Séta a szülés, születés minőségéért nyári sétájának, és a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság (MPPPOT) őszi konferenciájának is, az együttműködés új fejezetében most az ELTE Perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzésének fél éves ösztöndíjait támogatja újra a vállalat. A díjra pályázat útján lehetett jelentkezni, melyet Stiglicz-Árkosi Nóra szülésznő kapott meg a képzés első félévében. Az Eisberg vállalta, hogy a Kapcsolat Vándordíj minden félévben újabb díjazottak képzését finanszírozza fél éven keresztül.

„Az Eisberggel a díjakat azért hozzuk létre, hogy valamilyen fontos területre, problémára felhívjuk a figyelmet és láthatóságot adjunk neki. A perinatális szaktanácsadó a várandósság tervezésétől egészen a kisgyermek hároméves koráig kíséri, támogatja a szülőket, viszont ez a terület a szülőkön keresztül a csecsemők, kisgyermekek fejlődését is érinti. Mindannyiunkra igaz, hogy a saját születési élményünk hatással van a személyiségünkre. Emiatt társadalmilag is fontos, hogy jobban értsük ezt a világot, és ezáltal magunkat.” – mondta Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezető igazgatója.

Az Eisberg évek óta támogatója az MPPPOT konferenciáinak, a Kapcsolat Vándordíjra pedig állami intézményben dolgozó szakemberek (pl. szülésznő, védőnő) pályázhattak. Az idei ösztöndíjat Stiglicz-Árkosi Nóra szülésznő kapta, aki állatorvosi asszisztensi pályáról váltva, kétgyermekes anyukaként végezte el a szülésznői szakot, majd 2023-ban jelentkezett a perinatális szaktanácsadói képzésre. „Szülésznőként azért jelentkeztem erre a képzésre, mert fantasztikus oktatók tanítanak ebben a két évben, tőlük szerettem volna tanulni, hogy azt később bábaként hasznosítani tudjam a munkám során. Az ösztöndíjra az utolsó pillanatban jelentkeztem, és nagyon örülök, hogy engem választottak. Sok különféle szempontból, holisztikus szemléletben vizsgáljuk a témát, rengeteget tanultunk már a várandósság, szülés, szülés utáni időszak élettani, fiziológiai, lélektani háttérről, és egyre több gyakorlati, önismereti feladat is lesz a hátralévő időszakban.” - fogalmazott Stiglicz-Árkosi Nóra.

Ahogy Gazsi Zoltán fogalmaz: „A testi és lelki egészség kapcsolata nagyon szorosan összefügg, a saját magadhoz való közel kerülés elengedhetetlen a megfelelő egyensúly és béke megtalálásához. Ezért is támogatjuk az Eisbergnél a várandós kollégáinkat, hogy keressék fel az MPPPOT programjait. Vezetőként könnyebb egy olyan közösséget összetartani, akiknek az önismerete rendben van. Szakemberek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a felnőtt cégvezetők problémái, hiányosságai összefüggésben lehetnek a perinatális időszak problémáival. A biztonságos kötődés gyökerei e korai időszakra nyúlnak vissza, és ez hatással lehet a személyiségfejlődésre, önértékelésre. Ezek mind nagyon fontos témák, amiket minél több embernek meg kellene ismernie, nem csupán a szülés időszaka körül, hanem akár felnőttként is érdemes foglalkozni ezzel.”

„A perinatális szaktanácsadói képzés egy új szemléletet ad. Mivel interdiszciplináris megközelítésből vizsgálja a témát, nagyon sok szakmát és nézőpontot foglal magában, az élettani dolgok mellett lelki oldalról is vizsgálja a folyamatokat. Mivel az állami rendszerben a védőnő az egyetlen, aki végig tud kísérni egy édesanyát a születés és az első évek időszakán, kiemelten fontos, hogy ők is megismerjék ezt a szemléletet és ez alapján tudjanak tanácsokat adni a szülőknek. Akár kötelező jelleggel is hasznos lenne minden védőnő számára ez a képzés, mert nagyon fontos, hogy milyen naprakész információkat adnak át az anyukáknak. De ezen felül a kórházi szülésznőknek, orvosoknak is rendkívül hasznos lenne ez, ezáltal pedig az édesanyáknak is.  Minden (leendő) szülőnek azt javaslom, hogy érdemes minél több tudást szerezni és utánanézni mindennek, hiszen minél jobban megismerik, milyen folyamatok történnek velük, annál kevésbé félnek és annál jobban felelősséget tudnak vállalni magukért és gyermekükért.” – mondta Stiglicz-Árkosi Nóra, az ösztöndíj nyertese.

Az ösztöndíjat a 2024. február 23-24. között megrendezésre kerülő XX. MPPPOT Országos Kongresszuson adta át Gazsi Zoltán Stiglicz-Árkosi Nórának.

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest