Salátázás Hónapja Nyereményjáték

Saláta Kisokos: A vágykeltő céklától az álnok rukkoláig

A természet ajándékai a finom, illatos és egészséges zöldségek, melyek fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ám amellett, hogy igazi vitaminbombák, néhányuk igen érdekes múlttal is rendelkezik – ennek jártunk most utána!

Hajfesték és afrodiziákum: a cékla


A lédús, vitaminban és ásványi anyagban gazdag cékla nemcsak az egészségünknek tesz jót, hanem számos egyéb jótékony hatással is bír. Nem véletlen, hogy a konyhai felhasználása mellett gyógynövényként is számontartják, ugyanis – többek között – serkenti a vörösvérsejtek képződését, segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait, előnyösen befolyásolja az anyagcserét, csökkenti a gyulladásokat, kiváló antioxidáns-forrás, és vérnyomáscsökkentőként is megállja a helyét. Alacsony kalóriatartalma miatt pedig a diétázóknak is nagy barátja lehet.

Azt azonban már kevesebben tudják róla, hogy levét (az erős színpigmentjei miatt) előszeretettel alkalmazták hajfestéshez is a történelem során azok, akik vörös hajkoronáról álmodoztak. Ráadásul magas betacianin tartalma (vörös színanyaga) miatt egy átmulatott éjszaka után akár a macskajaj tüneteit is képes enyhíteni ez a sokoldalú zöldség. A legmeglepőbb tulajdonságát azonban a legenda szerint a rómaiak ismerték fel, akik afrodiziákumként tekintettek a céklára. A benne található nagyobb mennyiségű bór ugyanis hatással van a nemi hormonok termelődésére.

Hamis legendáktól a narancssárga bőrig: a sárgarépa


Több legenda is övezi a kezdetben főleg fehér, sárga és lila színben pompázó répa narancssárga eredetét, melyek közül a leghíresebbet I. Vilmos orániai herceghez, a spanyolok ellen vívott németalföldi szabadságharc kiemelkedő vezetőjéhez kötnek. Állítólag az uralkodó és háza előtt szerettek volna azzal tisztelegni a helyi kertészek, hogy több répafaj keresztezéséből megalkotják a narancssárga répát. Ez azonban pont annyira igaz, mint amennyire az a tény, hogy e zöldség fogyasztásától jobban tudunk majd fütyülni. Legalábbis a Sárgarépa Világmúzeum kurátora, John Stolarczyk szerint I. Vilmosnak nincs köze a történethez. Az viszont igaz lehet, hogy a sárgarépa mai formáját és színét valóban a 16-17. században nyerhette el Hollandiában.

A répa magas A-vitamin-tartalma miatt a szemnek és a nyálkahártyák egészségének is kedvez, a benne rejlő béta-karotin pedig segít felturbózni az immunrendszer működését, miközben megköti a szabadgyököket, ezért daganatmegelőző hatást is tulajdonítanak neki. Az említett áldásos hatásokon túl pedig a bőrünk víztartalmának megőrzését is támogatja, valamint a faggyú- és verejtékmirigyeket is szabályozza.

+1 tény: Felnőtteknél ritkán, csecsemőknél gyakrabban előforduló probléma lehet, ha a répa narancsos színárnyalatát adó béta-karotinból túl sok kerül a szervezetünkbe. Ilyenkor a bőr narancssárgára színeződhet, melyet karotinémiának nevezünk. Félni azonban nem kell ettől az állapottól sem, ugyanis teljesen ártalmatlan.

Az álnok: a rukkola


Nemcsak a céklának tulajdonítanak vágykeltő érdemeket, hanem az aromás és kissé csípős ízű rukkolának is, melyből az ókorban – más növényekkel keverve – „szerelmi bájitalt” is készítettek. Áldásos hatásait a kutatások is alátámasztják, melyek szerint az antioxidánsokban gazdag sötétzöld leveles zöldségek pozitívan hatnak a libidóra. Nem véletlen, hogy a kolostorokban betiltották a rukkola termesztését. Az egyik legérdekesebb hiedelem szerint pedig régen az álnokság szimbólumaként tekintettek rá, mivel virágai csak éjjel árasztanak illatot. A rukkola gyulladáscsökkentő hatású növény, és – amellett, hogy magas víztartalma miatt hidratál – klorofilban is igen gazdag, ezáltal az immunrendszer működését is támogatja.


Facebook Nyereményjáték Részletei


Játék időtartama: 2021.05.05-2021.05.31

Feladat: Figyeld hétről-hétre nyereményjátékos posztjainkat egész májusban és játssz kommentben a nyereményekért!

Heti nyeremény: 7 db Eisberges bevásárló-hűtőtáska

Főnyeremény: Egy darab Eisberg termékekkel teli hűtőszekrény


A szabályzat elolvasásához kattints ide:
A Salátázás Hónapja Nyereményjáték - Játékszabály


Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube Logo Pinterest