Almás–diós coleslaw saláta

Köszönjük értékelését!

Ön már elküldte értékelését!

Összetevők

1 cs Eisberg Vitamin mix
3 evőkanál Eisberg Yoghurt Dressing
1 alma
1 marék dió, aprítva
3 evőkanál joghurt

Elkészítés

Az almát gyufaszálnyi darabokra vágjuk. Összekeverjük az öntet hozzávalóit egy tálban. A tálba tesszük a salátakeveréket, az aprított almát, a diót, és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk az öntettel. Pár órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Dietetikusunk tanácsai

A coleslaw-t úgy is emlegetik, mint az amerikaiak káposztasalátáját, nagyon egyszerűen elkészíthető és finom fogás.
Várandósság: A joghurt teljes értékű fehérjéje, az alma és a salátakeverékben található szeletelt fejes káposzta, vörös káposzta, sárgarépa vitamin- és ásványi anyag tartalma, valamint a dióban lévő többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsav mind előnyös a kismamáknak. A várandós anyukákra vonatkozó táplálkozási ajánlások szerint a salátákat a zsírdús majonézes dresszing helyett inkább natúr vagy ízesített (például kapros, bazsalikomos, fokhagymás) kefires, joghurtos öntetekkel, hidegen sajtolt növényi olajakkal (például olíva-, lenmag-, tökmag-, szőlőmagolaj), természetes erjesztésű bor- és gyümölcsecetekkel ízesítsék. Nyers tojást tartalmazó ételek, mint például a házi majonéz, kerülendők várandósság alatt a szalmonella fertőzés miatt, a bolti pasztőrözött majonéz mértékkel beillesztve az étrendbe fogyasztható. Tehát alkalmanként a kismamák is nyugodtan élvezhetik ennek a coleslaw salátának az ízeit.

Gluténérzékenység

A gluténmentes diétában a natúr tejtermékek elvileg fogyaszthatóak, azonban forgalomban van olyan natúr joghurt is, amit ugyanazon a gyártósoron készítenek, mint a müzlis változatot. Ezért vásárláskor mindig olvassuk el az összetevőket, valamint a címkeinformációt, és olyan tejterméket válasszunk, ami jelölten gluténmentes. A bolti majonézek többsége tartalmaz glutént, ezért csak a gluténmentes termékek listáján szereplők közül lehet választani. Vagy pedig készítsünk majonézt (ritkán használt magyar nevén olajvajat) házilag.

A joghurtos salátaöntet összetevői között szerepel malátaecet is, a maláta csíráztatott árpából készül, glutént tartalmaz, nem fogyasztható. Gluténérzékenyek próbáljanak ki helyette saját készítésű dresszinget: Keverjünk össze egy kis tálban 1 evőkanál Eisberg almás Tokaj Dressinget, 1 teáskanál mézet, ízlés szerint sót, kis fehérborsot és 2 evőkanál joghurtot (az arányokat mindenki tovább kísérletezheti ízlésének megfelelően). Majd ezt az öntetet óvatosan forgassuk össze az eredeti hozzávalókból elkészített salátánkhoz, és kész is a coleslaw salátánk.  Ha gluténérzékenyek a receptet zöldalmával szeretnék elkészíteni, akkor fontos tudni, hogy az Európai Unión kívüli import zöldalmákat bevonhatják gluténtartalmú állományjavítóval, ezért ezeket nem lehet fogyasztani! Az Unióban tilos ilyen bevonatokat alkalmazni, így az innen származó zöldalmák nem okoznak problémát.

Laktózintolerancia

A tejtermékek a legjobb kalciumforrások, amelyekről a laktózérzékenyeknek sem kell teljesen lemondaniuk. Vannak, akik csak a nagyobb mennyiségű laktózt tartalmazó tej, illetve tejalapú italok és ételek fogyasztására érzékenyek, azonban az alacsony tejcukortartalmú tejtermékeket, mint például a natúr joghurt, jól tolerálják, ők egyéni tűrőképesség szerint fogyaszthatják. Azonban létezik a laktózintoleranciának olyan formája is, amikor valakinél problémát okoznak még a rejtett laktózt tartalmazó élelmiszerek is, mint például egyes húskészítmények és különböző pékáruk. Akiknek a szervezete kis mértékben sem tolerálja a laktózt, ők helyettesíthetik a joghurtot laktózmentes változattal. Számos feldolgozott élelmiszerben és gyógyszerben a laktózt kötőanyagként, ízfokozóként vagy állagjavítóként használják. A majonézek általában nem tartalmaznak laktózt, azonban akad olyan light majonéz termék, melynek összetevői között tejport találunk, ezért vásárláskor mindig figyelmesen olvassuk el az összetevőket. A receptben szereplő joghurtos öntet tartalmaz laktózt, ezért laktózérzékenyek helyettesítsék saját készítésű dresszinggel a gluténérzékenyeknek leírt módon.Ha pedig van olyan laktózérzékeny, aki az eredeti recept alapján szeretné elfogyasztani az almás-diós coleslaw salátát, akkor a tünetmentességhez használjon laktáz enzimet pótló készítményt rágótabletta vagy csepp formájában. Jó étvágyat, salátázzunk mindennap!        

Shenker-Horváth Kinga

Other Recipes

Sült padlizsános kuszkusz saláta

Diós-Fetás zöldsaláta

Carpaccio

Epres tavaszi saláta

Saláta őszibarackkal, szárított sonkával

Diós- mézes saláta

Sült tofu, paradicsommal

Kolbászos-burgonyás saláta

Párolt harcsafilé, zöldfűszeres tormakrémmel

Egészben sült pisztráng, bazsalikomos narancsos majonézzel

Citrusos sertéskaraj forró sárgarépán, rucolával

Bélszíncsíkok osztrigaszósszal

Halloumi sajt uborkaszósszal

Roston sült libamáj, paprika paradicsom öntettel

Saláta erdei gyümölcsöntettel, kecskesajttal

Gyömbéres-mézes dresszing, párolt zellerrel

Mentás-olívabogyós öntet, párolt-sült édesköménnyel

Szalonnás saláta, fokhagymás öntettel

Vajban párolt zöldspárga, pezsgős öntettel

Citrusos dresszing sárgadinnyével

Kapribogyós dresszing, pirított baguettel

Majorannás pirított gombasaláta, kukoricaolajjal

Mustáros kusz-kusz saláta

Sült citromos öntet chilis garnélával

Narancsos-lilahagymás saláta

Szezámmagos szójás saláta friss körtével

Forró szőlőragu tökmagolajos, fehérboros dresszinggel

Sárgarépás falafelgolyók pitában

Fügés-libamájas bagel

Wellington sertésszűz

Sütőtökös quinoa saláta fűszeres tökmaggal

Sült paradicsomsaláta oregánós kecskesajtgolyókkal

Ricottával töltött szilva

Kapros füstölt lazac kapribogyóval

Birsalmás garnélanyársak

Húsvéti saláta

Pomelosaláta csirkenyárssal

Nyári tekercsek hátszínnel

Medvesaláta

Piri-piri csirke salátával

Tex-mex szendvics fetás salátával

Ricottaropogós friss salátával

Csirkemájsaláta gránátalmával

Gyros-saláta

Salátamix marinált gombafalatokkal

Almás-sonkás saláta kéksajtöntettel

Zöldsaláta ecetes heringgel

Spenótos mini quiche zöldsalátával

Sütőben sült csirkecomb coleslaw salátával

Marinált narancsos zöldsaláta

Freshbalance lapcsánka harcsával és újhagymával

Freshbalance tortilla hátszínnel

Freshbalance saláta ropogós combokkal

Madársaláta meleg fehérbabbal és póréval

Gesztenyés saláta szőlővel

Chilis tonhalas vacsorasaláta

Rucola saláta pirított polentával és csirke mellel

Körte diós sajtkrémmel töltve, madárbegy salátával

Friss saláta narancsos lencsével és aszalt szilvával

Káposztasaláta camembert sajttal, dióval és szőlővel

Burgonyasaláta friss salátával és kolbászmorzsával

Sült sütőtökös őszi saláta zsályával lilahagymával és kolozsvári szalonnával

Kuszkusz saláta

Zöld gazpacho saláta

Gyümölcsös zöldsaláta gyömbéres öntettel

Vegyes zöldsaláta diós-datolyás öntettel

Panzanella rucolával

Saláta csirkemájjal aszalt szilvás öntettel

Taco saláta

Amerikai káposztasaláta ananásszal

Családi vacsorasaláta joghurtos öntettel

Fetás tavaszi saláta fűszeres öntettel

Spanyol saláta

Gazdag Saláta Mákos Öntettel

Távol-Keleti Lazackockák Majonézes Salátával

Fehérjedús saláta

Sült céklás saláta almával és kecskesajttal

Csicseri- és zöldborsós rukkolasaláta kolbászcsipsszel

Saláta roládok olaszosan

Korianderes füstölt tofu saláta

Sült körtés madársaláta kecskesajttal és kandírozott dióval

Szendvics bundázott rákkal

Logo Facebook Logo Instagram Logo Youtube